Megjelent a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot filmzenealbuma

Szeptember 12-én került a hazai mozikba a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot. Topolánszky Tamás Yvan számos filmfesztiválon – legutóbb múlt hétvégén a III. Hét Domb Filmfesztiválon – díjazott alkotásában központi szerepet kapott a Modern Art Orchestra által előadott zene, mely most digitális formában jelent meg az iTunes és a Spotify zeneáruházakban.

A film zeneszerzője, Subicz Gábor a film sajtóvetítését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy komoly, a magyar filmtörténetben példa nélkül álló kihívás volt teljes egészében jazz bigband zenével aláfesteni a negyvenes évek Hollywoodjában játszó történetet. „Azzal a feladattal kerestek meg az alkotók, hogy a kor egy igen adekvát zenei stílusát, a jazzt szeretnék használni. A negyvenes évek elején a swing korszak még tartott Amerikában, de érdekes módon az akkoriban készült filmek egyáltalán nem használták. Ami már az első héten eldőlt, hogy a zene vivőerő legyen a filmben.” A végeredmény egy páratlanul fülbemászó, valóban megkapó zenei élmény lett. A Shadow of a Man című dal felcsendül az SXSW fesztiválon a legjobbak között versenyző főcím alatt: ahogy a filmzene teljes egészét is, ezt a számot is a Modern Art Orchestra adja elő, az énekszólamot Kiss Flórának köszönhetjük. 

A teljes filmzenei album megvásárolható az alábbi linkeken:

Spotify: https://open.spotify.com/album/1LFjDvdXh4qSIBimIPQ0kM

iTunes: https://music.apple.com/hu/album/curtiz-original-soundtrack/1480038521

A főcím és a főcímdal:

A CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot című film 1942-ben játszódik, amikor az Egyesült Államok már belépett II. világháborúba, és a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz (Lengyel Ferenc) Casablanca című romantikus filmjét forgatja. A háborús propagandát támogatandó az állami vezetés hivatalnokokat rendel a készülő filmek felügyeletére, mely a rendezőt számos akadály elé állítja. A forgatás során magánéleti kihívásokkal is szemben találja magát: Magyarországon maradt nővére fenyegetettségének híre és váratlanul felbukkanó lányával (Dobos Evelin) való viszontagságos kapcsolata nem várt fordulatokat hoz a Casablanca számára…  Az első rendezői Oscart nyert magyarnak híresen rossz természete volt, mégis mindenki vele akart dolgozni. Hogy miért? A film erre a kérdésre is választ ad, sőt betekintést nyerhetünk általa a Casablanca forgatásának néhány hónapjába is.

A film címszereplőjét a Parkoló, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Portugál című filmek és a Drága örökösök című sorozat sztárja, Lengyel Ferenc alakítja, míg lányát, Kittyt az Aranyéletben, az Egynyári kalandban és Nemes Jeles László Napszállta című alkotásában is jelentős szerepet játszó Dobos Evelin formálja meg. Mellettük olyan külföldi színészeket láthatunk, mint az amerikai ikerpár, Yan és Rafael Feldman (Jack és JillMasters of SexAz Argo-akció), Declan Hannigan (TerrorMentőexpedícióAtomszőke) vagy Scott Alexander Young (TerrorDraculaA vörös verébColette).  

A különleges képi világú fekete-fehér életrajzi dráma mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését elnyerte: a film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr díját kapta. Idehaza a Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza, míg legutóbb a III. Hét Domb Filmfesztiválon a film a legjobb nagyjátékfilm díját nyerte.

A film az NMHH Média Mecenatúra támogatásával a JUNO11 Pictures és a Halluci-Nation gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült, a forgalmazásért a Soldivision és JUNO11 Pictures felel.

Forrás: Soldivision

,