Magyar siker Bresztben, a Belaya Vezha – Nemzetközi Színházi Fesztivál fődíját a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciója nyerte

A fehéroroszországi Bresztben 24. alkalommal rendezték meg a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivált 2019. szeptember 7 és 15. között. A rangos eseményen 5 helyszínen 15 ország 28 produkciója mutatkozott be a legkülönfélébb műfajokban, a programban klasszikus dráma, modern kísérleti dráma, bábszínházi produkciók, utcaszínházi és táncszínházi előadások is helyet kaptak. Magyarországot a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Csehov: Ványa bácsi előadása képviselte, mely a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat.

Csehov: Ványa bácsi

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Váci Dunakanyar Színház újra részt vehetett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sok ország színházi társulatai között versenyezhettünk. A közönség reakciója alapján sejtettük, hogy kapunk valamilyen elismerést, de azért a fődíjra nem számítottunk. Remélem, hogy a jövő évi 25. jubileumi fesztiválra is meghívást kapunk” – mondta a fesztiválon elért siker kapcsán Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

„Hatalmas elismerés ez a díj mindkét intézmény, a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház számára is. Igazi visszaigazolás a szakmai sikerről, hogy két magyarországi színházi fesztiválon való szereplés után egy nemzetközi fesztivál fődíját hozta el az előadás. Izgalmas volt, hogy ugyan magyarul játszottunk, feliratozásra szinte nem is volt szükség, hiszen a közönség által jól ismert darabról van szó. Óriási dolog, hogy azon a nyelvterületen, ahonnan származik a mű az előadás ekkora sikert aratott” – osztotta meg gondolatait Sipos Imre, az előadás címszerepét alakító színművész, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója.

Csehov: Ványa bácsi

A Váci Dunakanyar Színház megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatépítésre. A hetedik évadját kezdő színház számos nemzetközi fesztiválon szerepelt már előadásaival rangos elismeréseket szerezve. Több éve áll szakmai kapcsolatban a különleges és újszerű iskolát képviselő neves ukrán rendezővel Yaroslav Fedoryshyn-nal és feleségével, Alla Fedoryshyna-val. A korábbi sikeres előadások után A.P. Csehov: Ványa bácsi művének megrendezésére kérték fel az elismert szakembereket.

Ványa bácsi produkció stáb

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkcióját 2018. november 16-án mutatták be. Az előadásra a hazai és külföldi színházi szakma is felfigyelt. Bemutatkozhatott a Nemzeti Színházban, bekerült a 2019-es Pécsi Országos Színházi Fesztivál, valamint a Vidéki Színházak Fesztiváljának versenyprogramjába is. Emellett négy nemzetközi fesztiválra – a breszti Belaya Vezha Fesztiválra, a lembergi Aranyoroszlán Fesztiválra,a szatmárnémeti TranzitFesztre, a herszoni Melpomena Tavrya Nemzetközi Színházi Fesztiválra – is meghívást kapott.

Forrás: Váci Dunakanyar Színház

,