„A ránk szabott idő” – Gondolatok A létezés eufóriája című dokumentumfilmhez

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A 2015. évi premierje után, közel a 90. előadásánál jár a Vígszínház Házi Színpadán és a Jurányi Házban rendhagyó bemutató keretében játszott táncos darab, a  Sóvirág – avagy a létezés eufóriája.

Fahidi Éva, Cuhorka Emese – Fotó: Campfilm

Az egész estés, Szabó Réka rendezésében, Fahidi Éva és Cuhorka Emese kettősére megálmodott előadás próbái alatt, három hónapon át megörökített filmjelenetekből most a magyar mozikba kerülő, A létezés eufóriája című dokumentumfilm igazi kuriózum, hiszen a hátterébe enged betekinteni annak a munkába, amely nem csupán fizikai, de komoly lelki erőfeszítést és közeledést is megkövetelt mindhárom hölgytől. Szabó Rékát, a Tünet Együttes vezetőjét, egyetemi matematika tanárt egy végtelen egyszerű motiváció, a „Fahidi Évát látni kell mindenkinek.” vezérelte akkor, amikor 90 évesen felkérte arra, hogy aktívan szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

Nagy áldás az számunkra, nézők számára, hogy erre a szépkorú, Auschwitz-Birkenaut túlélő hölgy igent mondott, hiszen korát és a tizenévesen átélt borzalmakat meghazudtolva olyan életigenlésről tesz tanúbizonyságot, amely nem csak a holokauszt megismételhetetlenségére, de az élet teljességének elemeire és a generációk közötti különbségek sztereotípiájára is tanít.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva – Fotó: Campfilm

A debreceni származású, jelenleg a fővárosban élő Fahidi Éva 20 éves, amikor egyedüli túlélőként hazajött a haláltáborból, ahol szüleivel és a 11 éves kishúgával együtt 49 családtagját ölték meg. Az azután, azóta megélt, több mint hét évtized alatt Éva nem felejtett, de újra tanult élni. Ez az életszeretet az, amely a darab forgatása alatt készült filmben a leghangsúlyosabb, de oly módon, Éva és a nemzetközi hírű táncművész, Emese élete, alapvetően a testük egymásra hangolása, a tánc által, de lelki és szellemi síkon is kapcsolódik. Úgy, hogy a néző megérti, a háttérben dolgozó rendező munkája a kreatív és látványos elemeken túl éppen az összehangolásban rejlik, így a színpadi darabban látható két élet összemosódása mögött három ember igazi, mélységekig eljutó kapcsolódása áll. Nem túlzás azt állítani, ezekben a hónapokban mindhárom érintettben, ha még lett volna ilyen rész, helyreállt minden. Ezt a film közeli kockái, harmonikusan illesztett jelenetei, és váltásai erősítik meg, olyan szerkezeti felépítést adva a filmnek, hogy azok legszomorúbb és legfelemelőbb pillanatai olyan arányt képviselnek, amelyek nem engedik a nézőt elkeseredni a világ borzalmának ábrázolása miatt sem. És ez nem egy praktikus alkotói fogás eredménye, hanem Fahidi Éva valós és csodálatra méltó személyiségének a visszaadásából fakad. A szinte minden – számomra is tévesnek ítélt – társadalmi konvenciót lebontó gondolkodásmód és az élet szeretete az, amelynek visszaadásának ilyen mértékű lehetősége a rendező és a táncpartner teljes alázatából és bizalmából fakadt.

Fahidi Éva, Cuhorka Emese – Fotó: Campfilm

Zavarba ejtően intim, még a táncelőadásnál is személyesebb dokumentumfilm született abból a bizalomból, amivel Szabó Réka, és az ő hatására Cuhorka Emese, Fahidi Éva felé fordult. Nem csupán a holokauszt bármikor újra felbukkanható borzalmára, az ember egyéni felelősségére, a szerelem állapotának természetességére és a megváltoztathatatlan dolgok felismerésére, elfogadására mutat rá, a ránk szabott időtől is függetleníti létezésünk lényegi elemeit. Elképesztő mélységekig, magasságokig jutnak az alkotók, pedig csak a természetes életösztöneink azok, amelyek hangsúlyossá válnak a közös munkájuk során. De ezek személyes életük meghatározó elemei is. Úgy emelik ki az intenzív, mindet áthidaló boldogságérzetüket, hogy arra világítanak rá, mennyi lényegtelen dologra pazaroljuk az időnket. Ezért nagyon fog fájni ez, a szarajevói fesztivál nemzetközi zsűrije által emberi jogi díjjal, és a Kritikusok Hetén Locarnóban nagydíjjal jutalmazott dokumentumfilm az arra érzékenyeknek.

További információk: https://www.facebook.com/aletezeseuforiaja/

A létezés eufóriája
/The Euphoria of Being/
dokumentumfilm
87 perc

Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál – Kritikusok Hete – nagydíj
Szarajevó Filmfesztivál- emberi jogi díj (Human Rights Award)

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Fahidi Éva, Cuhorka Emese, Szabó Réka
Produkció: Tünet Együttes, Campfilm
Producer: Szabó Réka (Tünet Együttes), László Sára, Gerő Marcell (Campfilm)
Koproducer: Jancsó László (4Cut Post Digital), Philippe Fontenoy (Pom’Zed)
Operatőr: Kovács Claudia
Kiegészítő képfelvételek: Lovasi Zoltán
Sound design: Várhegyi Rudolf
Vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter
Zeneszerző: Barna Balázs

Készült a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány, és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism támogatásával.
Magántámogatók: Almási Gábor, Aron Fischer, az Indiegogo kampány támogatói
Országos mozibemutató: 2019. szeptember 12.
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!
Forgalmazó: ELF Pictures

,