A FUGA rendhagyó árverése októberben páratlan ritkaságokkal

10 éves lett a FUGA. A Budapesti Építészeti Központ nagyszabású rendezvénysorozattal készül a kerek születésnap megünneplésére, amely már júliusban megkezdődött, a szeptember 7-én megnyílt rendkívüli, megvásárolható tárgyakat bemutató kiállítással, előadásokkal és partival folytatódik, majd a központ életének első árverésével, a kétnapos születésnapi aukciómaratonnal zárul október elején. Itt olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint Fehér László, Pinczehelyi Sándor, Lucien Hervé, Benkő Imre művei, Jeney Zoltán kottája, Erdei Ferenc kézirata és Janáky István, Bán Ferenc építészeti rajzai.

A FUGA Budapesti Építészeti Központ üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát erősítik a Petőfi Sándor utcai központban rendezett kiállításokon, eseményeken, ahol a kultúrafogyasztó közönség mindig otthonosan érezheti magát.

A FUGA 10. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat Az építészeti tervrajz is műalkotás! című kiállítással indult júliusban, amely többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az építészeti rajzok is megőrzendő műtárgyak.

Szeptember 7-én nyílik meg, és október 4-ig tart az októberi árverés tételeit bemutató kiállítás, amely kedd kivételével minden nap 13 óra és 21 óra közt lesz látogatható. Az aukcióra bocsátott műtárgyak választéka éppen olyan sokszínű, mint a most 10 éves FUGA kulturális kínálata: képzőművészeti alkotások, fotók, kéziratok és kották, designalkotások és Magyarországon először építészeti rajzok és makettek kerülnek kalapács alá. 

A művészek, örökösök, gyűjtők által felajánlott alkotások teljes bevételét a FUGA fejlesztésére fordítják: a mintegy 700 tételből válogató vásárlók a független kultúrát szolgáló FUGA következő tíz évének sikerét támogatják, miközben páratlan kincsek tulajdonosává válnak.

A válogatást két tárlatvezetés is segíti majd: szeptember 20-án és 25-én délután az aukciós kiállítások kurátorai beszélnek az érdeklődőknek az árverésen megvásárolható ritkaságokról.

Az október 1. és 7. közötti fesztiválon délelőttől késő estig nyitva áll majd a FUGA kapuja: előadások, interjúk, nemzetközi konferencia, kiállítások és beszélgetések váltják egymást, esténként pedig zenével, illetve irodalmi esttel zárják a napot. A születésnapi ünneplés a kétnapos aukciómaratonnal (október 5–6.) zárul, majd október 7-én, az Építészet Világnapján megnyíló új kiállításokkal és előadással vágnak bele a következő tíz évbe.

Az aukciós katalógus hamarosan elérhető lesz a FUGA weboldalán és a helyszínen.

www.fuga.org.hu

Facebook: www.facebook.com/fuga.bek/

Forrás: FUGA Budapesti Építészeti Központ

,