Új bábszínház Újbudán – idén is független bábosok produkcióit mutatja be a Manna Matiné

© Kállai-Tóth Anett

Minden hónap második vasárnapján egy gyerek és egy felnőtt bábelőadás várja a közönséget a B32-ben, egészen májusig. A Manna Matiné harmadik évadában ismét független bábszínházi alkotók kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a fővárosban. Idén először bérletet is lehet váltani, sőt tematikus összeállítással is készülnek a szervezők, halottak napja alkalmából. A sorozatot szimbolizáló Hoffer Károly alkotta fehér bábfigura keresi a nevét, és indul a #szelfizzababbal kampány.

© Kállai-Tóth Anett

Óriásbábok köszöntötték a gyerekeket az Új bábszínház Újbudán évadnyitóján a hétvégén a B32-ben. A Manna Matinéra érkezők még reggelit is kaptak az ingyenes bábelőadás, a Vitéz László menyecskét keres kezdése előtt. Barna Zsombor virtuóz játékát hatalmas tapssal köszönték meg kicsik és nagyok, és volt, aki maradt az előtérben bábot készíteni Marica Bábszínházával.

Meghirdette a három éve indított független bábszínházi programsorozatának idei évadát a Manna Produkció. A B32-ben idén már fix napokon, minden hónap második vasárnapján várja a nézőket a Manna Matiné. Délelőtt 10:30-kor kezdődnek a gyerekelőadások, melyeket minden esetben interaktív foglalkozás követ, este 19:00-kor pedig a felnőttek számára kínálnak bábos produkciókat. Az évad második felében két bemutatót is láthatunk a programsorozatban. 2019-ben a Tintaló Társulás, Bartha Tóni Bábszínháza, az ESZME, a Ciróka Bábszínház, a KL Színház és Barna Zsombor előadásait láthatjuk. Jövőre érkezik a Marica Bábszínháza, a MárkusZínház, Fabók Mancsi Bábszínháza és a Ziránó Színház is.

© Kállai-Tóth Anett

A független bábszínházi alkotóknak teret adó kezdeményezés szakmai tanácsadója Csató Kata, az ESZME bábszínházi ernyőszervezet elnöke. „A Manna Matiné szakmai tematikája továbbra is a független bábelőadások bemutatása és a tehetséggondozás, vagyis olyan előadásoknak adunk lehetőséget, melyek más úton nem jutnának el a fővárosi közönség elé, vagy olyanoknak, melyek az ifjú, friss diplomások ötleteiből készülnek.” – mondta Gáspár Anna, a Manna vezetője a programról.

Az október hónap különleges lesz, mert a hónap második vasárnapján a Bartók Pagonyba költözik a sorozat, és a Lázár Ervin meséjéből készült Zsiga föstő fest előadást láthatják a gyerekek. A halottak napja alkalmából egy extra napot is beiktattak a programba a szervezők, ahova három olyan előadást hívtak, melyek mind a halál témájával foglalkoznak. Délelőtt a középiskolásoknak mutatják be a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Tamás könyve című előadását, melyet drámafoglalkozás követ. Késő délután a KL Színház: Alaine – ideje a meghalásnak című produkciója érkezik a felnőtt közönségnek, mely Polcz Alaine szövegeit, Karády Katalin dalait, valamint egy különleges művészi formát a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj összhangzatát mutatja meg, Markó-Valentyik Anna előadásában. Este pedig az Alszanak a halak előadást játssza Prohászka Fanni a Miskolci Nemzeti Színház művésze Szilágyi Bálint rendezésében, mely egy tíz éves kislány gondolatait fogalmazza meg a halálról.

© Kállai-Tóth Anett

November 10-én Barna Zsombor Vitéz László Ángliában egyszemélyesét élvezhetik a kicsik, és a Ciróka Bábszínház Hamletje kerül színpadra a felnőtteknek. December 8-án advent idején Bartha Tóni Bábszínháza hozza el A karácsonyi asztal meséjét, este pedig egy különlegesség, az ESZME ritkán látható, Puncsék karácsonya című korhatáros bábjátéka lesz látható a B32-ben.

A programsorozatot szimbolizáló fehér bábfigurának nevét a nézők adhatják, a szavazatokat a B32-ben lehet leadni, és a névadó ünnepségen a bábot készítő Hoffer Károllyal ünnepelhet a nyertes keresztszülő, aki örök VIP belépőt kap a Manna Matiné előadásaira. A #szelfizzababbal akcióban, aki lefotózza magát – a még névtelenségbe burkolózó – fehér figurával és azt feltölti a közösségi média oldalára megjelölve benne a Manna Produkciót vagy a B32 Kultúrteret, szintén jegyeket nyerhet az évad előadásaira.

© Kállai-Tóth Anett

A MANNA MATINÉ műsora januárig már elérhető, jegyeket vásárolni a B32-ben vagy a jegy.hu online felületén lehet:

október 13.

10:30 – Zsiga Föstő fest (Tintaló Társulás) / helyszín: BARTÓK PAGONY

október 27. extra – „Haláli Bábos Nap”

10:30 – Tamás könyve (Mesebolt Bábszínház)

17:00 – Alaine – ideje a meghalásnak (KL színház)

20:00 – Alszanak a halak (SZFE – Manna)

november 10.

10:30 – Vitéz László Ángilában  (Barna Zsombor)

19:00 – Hamlet (Ciróka Bábszínház)

december 08.

10:30 – A karácsonyi asztal meséje (Bartha Tóni Bábszínháza)

19:00 – Karácsony Puncséknál (ESZME)

január 12.

10:30 – A kecskekatonaság (Marica Bábszínház)

19:00 – Repülés története (MárkusZínház)

Információ: www.b32kulturter.hu, www.mannaprodukcio.hu

Forrás: Manna Produkció

,