Szentendre Rómában

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Római Magyar Akadémiával, amely legutóbb Vincze Ottó képzőművész velencei kiállításának előkészítését segítette (2017-ben). Az Akadémia nemrég római bemutatkozásra hívta meg a szentendrei múzeumot, amely ennek eleget téve több projekttel is szerepel az olasz fővárosban.

Anna Margit

Szeptember 12-én a Falconieri palota patinás kiállítóterében a múzeum saját gyűjteményéből nyílik tárlat Felvonulás (Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korszakban) címmel, mások mellett Bukta Imre, ef Zámbó István, fe Lugossy László, Kocsis Imre és Lois Viktor műveiből. A vernisszáson Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere mond köszöntőt, a kiállítást a tárlat egyik résztvevője, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész nyitja meg. A megnyitó után a látogatók épületvetítésen tekinthetik meg a korszak fontos szentendrei helyszíneit és legendás alakjait. Ugyanekkor a városi Tourinform gasztronómiai bemutatóval várja az Akadémián a szakmai közönséget.

A Felvonulás című kiállítás finisszásához kapcsolódóan, október 13-án bemutatkozik Rómában a Szentendrei Szabadtéri Tárlat. A Campo de Fiori melletti utcákban megvalósuló alkalmi kiállításon műveivel jelen lesz a tavalyi jubileumi tárlat résztvevőinek többsége – de a szervezők olasz alkotók kapcsolódását is örömmel veszik. A program a Mirabilia Urbis című kortárs művészeti fesztivál részeként valósul meg.

ef Zámbó István

A városi önkormányzat által meghirdetett Kucsera-emlékévhez és a Kucsera Ferenc mártíromságát feldolgozó, október végén nyíló kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 10-én a múzeum kezdeményezésére Kucsera-emlékmisére várják a híveket a vatikáni Szent Péter bazilika magyar kápolnájába. A misén – amelyet Bécser Róbert atya, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója celebrál – várhatóan sokan részt vesznek, akiknek fontos a száz évvel ezelőtt mártírhalált halt káplán emlékezete. Gyürk Dorottya a vatikáni követségen a szentmisét követően tárgyalásokat folytat Kucsera Ferenc boldoggá avatásának folyamatáról. Az alpolgármester asszonyt, Bécser Róbert atyát és Gulyás Gábort, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját audiencián fogadja Ferenc pápa.

Forrás: Római Magyar Akadémia