Great art. Mad money. No rules. Nemzetközi sztárművészek a Kálmán Makláry Fine Arts galériában – KÁLMÁN MAKLÁRY FINE ARTS, 2019. szeptember 5. – szeptember 19.

Vagyonokért cserélnek gazdát a világ nagy aukciósházaiban és nemzetközi vásárokon George Condo, Andy Warhol, Keith Haring, Roy Lichtenstein, Jeff Koons, Damien Hirst, Yoko Ono főbb alkotásai, műveiket a világ élvonalbeli múzeumaiban állítják ki New York-tól Párizson át Londonig. A magyar közönség most először, a Kálmán Makláry Fine Arts galériában kap ízelítőt a képzőművészet legnagyobb modern- kortárs mesterek műveiből, akik a világ vezető aukciós házaiknál a legkeresettebb művészek napjainkban. A modern- kortárs művészet szenzációi, a 21. század csúcsbefektetése vagy korunk legújabbluxusmárkája – veti fel a kérdést a Falk Miksa utcában nyíló kiállítás.

A kiállítást a kétszeres Oscar-díj jelölt Nathaniel Kahn itthon nemrégiben bemutatott „Senki többet…” című („The Price of everything”), dokumentumfilmje ihlette, amely  dokumentarista távolságtartással szedi elemeire az amerikai gazdaság új luxuságazatát – a műkereskedelmet. A néző tanúja lehet, hogyan emel a galériások professzionálisan működő marketing gépezete a magas művészet piedesztáljára egy ezüst lufinyuszit (Jeff Koons), miként köröznek a művek körül a gazdag gyűjtők és befektetők. 

A film ihlette kiállításon, a galéria számára fontos a világ műkereskedelmi piacán legmagasabb árakon szereplő magyar művészek –Moholy-Nagy László (a legdrágábban eladott magyar származású alkotó), Hantai Simon (a legdrágábban eladott magyar származású háború utáni absztrakt festő) és Reigl Judit (a legdrágább magyar származású élő művész), – kontextusba helyezése az „új nemzetközi luxusmárka” sztárképviselőinek műveivel. A tárlaton bemutatott alkotások, ízelítőként szolgálnak, hiszen az igazi „aukciós szenzációk” többnyire londoni, New York-i vagy sanghaji milliárdosok otthonaikban vagy a nagy múzeumok falain lógnak. 

Akármilyen szokatlan is, hogy egy művészeti kiállítás szervező elve a pénz, a bemutatott művek közös vonása most a felvonultatott festők műveinek elképesztő ára. A világ aukciós rekordereit sikerült felvonultatni a Falk Miksa utcában.

Ahogy a film, úgy a KMFA Galéria sem foglal állást, hogy egy „új” művészeti forradalomnak vagy ügyes szemfényvesztésnek vagyunk tanúi. Csak bemutat. A felvetődő kérdésekre a választ mindenkinek magának kell megtalálnia….

Forrás: KMFA Galéria