Mozgásban a Radnóti, ebben az évadban is 7 helyszínen

„Amikor folyóra szállunk, tisztában lehetünk annak természetével, medrével, sodrásával, eredőjével, áradásával, amely szerint a hajót kormányozni kell. Ám az mindig kiszámíthatatlan, hol lesz limány vagy elsodró hordalék. A hirtelen vagy a muszájból hozott döntések vagy megborítják vagy megmentik a hajót, és a veled utazókkal közösen átélt izgalmak, jó és rossz dolgok még inkább összekovácsolnak benneteket, társakat. Valahogy így érzem magamat, ha az elmúlt évadot összegzem, és a következőre készülök.” – írja Kováts Adél a szeptember 14-én megjelenő Radnóti Évados Magazin beköszönőjében.

Színházunk a szomszédban zajló építkezés miatt ebben az évadban is több helyszínen játszik az EMMI támogatásával. Az előző évadban megtapasztalt soklakiság új tereket, új helyzeteket, új tapasztalatokat nyitott meg előttünk, idén pedig már olajozottan folytatjuk a működésünket azokon a helyszíneken, ahol tavaly egytől-egyig kedves fogadtatásra leltünk: József Attila Színház, Katona József Színház, Tesla, új nevén Radnóti Tesla Labor, Ódry Színpad és Stefánia Palota.

ÚJ ÉVAD A RADNÓTIBAN

A Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működő Radnóti Színház a következő évadban 6 bemutatóra készül. Ebből hármat a színház alternatív játszóhelyén, a Radnóti Tesla Laborban tartunk.

MOLIÈRE – the passion címmel magyarországi bemutatóval indul a premierek sora. Egy több nációt képviselő írócsapat, Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval színdarabja  négy Molière-komédia (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) kortárs újragondolása, azok összefűzése egy grandiózus művé. A színdarab legendás világpremierje 2007-ben volt a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A Radnótiban és először Magyarországon október 18-án mutatjuk be Forgách András fordításában, Hegymegi Máté rendezésében. A főbb szerepekben Pál András, Kováts Adél, Sodró Eliza, Porogi Ádám és Schneider Zoltán látható.

A Csillagképek egy kortárs angol szerző, Nick Payne nagy sikerű darabja, amelyben jeleneteket, variációkat láthatunk szerelemre és kvantumfizikára. Az előadás október 20-tól látható a Radnóti Tesla Laborban Lovas Rozi és Brasch Bence előadásában, Szilágyi Bálint rendezésében. A Csillagképek bemutató előadása a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül valósul meg.

Alföldi Róbert rendezi a harmadik bemutatót, Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját Perczel Enikő és Totth Benedek új fordításában. A premier december 21-én lesz, szintén a Radnóti Tesla Laborban. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember és hol ér véget az állat? Mi a szerelem? Mi a vágy? Hogyan keveredtek így össze a fogalmaink? Többek között ilyen kérdéseket feszeget Alföldi rendezése Kováts Adél, Schneider Zoltán, Lovas Rozi és Vilmányi Benett előadásában.

George Bernard Shaw szatirikus drámáját, A szerelmesek házai-t Valló Péter rendezi, László Zsolt, Sodró Eliza, Porogi Ádám, Hajduk Károly, Kelemen József és Martinovics Dorina szereplésével. Két fiatalról szól, akik megismerkednek, egymásba szeretnek, és megpróbálják valahogy rendesen élni az életüket, de a közeg, amibe beleszülettek, velejéig züllött, és romlott. 2020. február 23-án mutatjuk be a Radnótiban Péterfy Gergely új fordításában.

Schwechtje Mihály filmrendező, akinek Az örökség című színházi előadását már láthatta a közönség a Jurányiban, most is társadalmi problémát feszeget. GINA címmel rendez és közösen ír előadást a Radnóti színészeivel és a meghívott művészekkel. A partydrog hatására valós, majd az interneten megjelenített kiszolgáltatottság, szexuális kihasználás körét vizsgálják egy megtörtént eset alapján, de nem az áldozat, hanem az elkövetők szüleinek szempontjából. Izgalmas csoportmunka ígérkezik a Radnóti Tesla Laborban Hajdu Szabolcs, Kelemen József, László Zsolt, Martin Márta, Schneider Zoltán, Török-Illyés Orsolya előadásában.

Utolsó bemutatónkra Kováts Adél Szőcs Arturt kérte fel, hogy egy ízig-vérig komédiát rendezzen nálunk májusban. Peer Krisztián új fordításában Ruzante (Angelo Beolco) Csapodár madárkáját láthatja a közönség Rusznák András, Bálint András, Martinovics Dorina, Lovas Rozi, Pál András és Vilmányi Benett előadásában.

ÚJ HELYSZÍN A RADNÓTI TESLA LABOR,VII.kerület,Kazinczy utca 21.

A Radnóti Színháznak régi vágya, hogy létrehozzon egy második játszóhelyet, amely egy olyan nyitott tér, ahol még látványosabban megjelenhetnek a kísérletező tendenciák és a kortárs drámák. A tavalyi évadban a Radnóti közönsége már megismerhette a Teslát, ahol a Hajdu Szabolcs által rendezett Gloria című előadásunkat mutattuk be. Az épület második emeletén felújítottuk a színháztermet, és megalapítottuk a Radnóti Tesla Labort, ahol idén három kortárs művet mutatunk be.

Emellett együttműködünk különböző független színházi csapatokkal, sikeres előadásaik továbbjátszásának ad terepet a Radnóti Tesla Labor. Olyan korábban bemutatott, népszerű produkciók lesznek láthatók, mint az Andrássy Máté – Újvári Milán alkotópáros többszörösen díjazott Elhanyagolt férfiszépségek című mozgásszínházi előadása, Pass Andreától a Staféta-díjas, családon belüli konfliktusokat érzékenyen bemutató Napraforgó című produkció, vagy a Mátyás Irén-díjat nyert előadás, Lackfi János Hinták című műve Galgóczy Judit rendezésében. A Trafó Kortárs Művészetek Házával együttműködve szintén látható lesz a Radnóti Tesla Laborban Kelemen Kristóf, a Radnóti dramaturgja és a képzőművész Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása, amely számos nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepelt nagy sikerrel, és tavaly elnyerte a Thealter Fesztivál Kritikusdíját.

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a NARRATÍVA, egy most alakuló, nagyreményű alkotóközösség. A NARRATÍVA a fiatal rendezőgeneráció legjobbjainak, a külön-külön már most komoly szakmai sikereket elért Kovács D. Dánielnek, Szenteczki Zitának, Pass Andreának és Hegymegi Máténak az összefogása. Törekvéseiket egy közös cél érdekében kívánják fókuszálni ahhoz, hogy szabadon alkothassanak. Működésükkel a színház szerepét, létjogosultságát, felelősségét kívánják újragondolni a független színházi intézményrendszeren belül. Hosszútávú céljuk, hogy a 2020|2021-es évadtól egy mobil színházi bázist teremtsenek meg egy kamion félpótkocsiján, hogy komplex színházi eseményeket tudjanak megvalósítani olyan helyeken is, ahová színház nem jut el. Indulásukat addig a Radnóti Tesla Labor segíti, amíg a kamionszínház létrejön. Tervezett bemutatóik ebben az évadban

Ungár Júlia fordításában Bertolt Brecht: Kurázsi és gyerekei – rendező: Kovács D. Dániel

Galgóczi Erzsébet műve nyomán Németh Gábor és Szenteczki Zita: Törvényen belül – rendező: Szenteczki Zita

Gogol: A köpönyeg című elbeszélése alapján Pass Andrea: A Jelentéktelen – rendező: Pass Andrea

Csehov: Sirály – rendező: Hegymegi Máté

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Hiszünk benne, hogy együttműködéseink mindegyik fél számára új lehetőségeket és inspirációt adhatnak. Ennek is köszönhető, hogy évről évre folyamatosan bővül és változik az együttműködőink személye és száma. A Magvető Kiadó évtizedek óta a Radnótival tartja közösen a fontosabb eseményeit; színházunk immár három éve támogatja az Igazgyöngy Alapítvány 1%-os kampányát; a VOLVOval együtt mozog a színház és hozunk létre különböző kulturális együttműködéseket; harmadik alkalommal hívjuk életre a Marquard Media Kiadóval a Radnóti Évados Magazinját, aminek a fotózását stylistként a THEFOUR csapata segítette és idén az UNICEF is partnere a színháznak.

…ÉS MÉG

Október 10-én egy különleges eseménnyel egybekötve nyitjuk meg a Radnóti Tesla Labort. A Líra csoport ifjúsági kiadója, a Menő Könyvek gondozásában jelenik meg Az önbizalom kód lányoknak című könyve. A Radnóti Színház, az UNICEF és a Menő Könyvek kiadója közösen rendez egy eseményt, ahol anyák és lányaik közösen beszélgetnek kapcsolódó élményeikről: Hámori Eszter, Hámori Ildikó, Hernádi Judit és Kováts Adél az anyák, Bajor Lili, Szinetár Dóra, Tarjáni Zsófi és Kováts Laura Rozália a lányok.

Készülünk a Pozsonyi Piknikre, ahol szeptember 7-én találkozhatnak a Radnóti színészeivel is, a Színházak Éjszakájára, ahol minden évben izgalmas műsorokkal várjuk a nézőket és koncerttel zárjuk a napot, idén Cári Tibor The Tango Orchestrá-ja a vendégünk, közreműködve a 10 alkotócsapatával. Október 22-én a III. Richárd előadásunk a Bukaresti Nemzeti Színházi Fesztivál meghívottja lesz. A Trafó Kortárs Művészetek Háza 5. alkalommal rendezi meg a dunaPart – Kortárs Előadóművészeti Platformot 2019. november 27. és 30. között. A rendezvényhez kapcsolódóan november 26-án a 10 című előadásunk lesz angol nyelvű felirattal, december 1-jén pedig az Egy piaci nap látható szintén angol nyelvű felirattal a Radnóti Színházban. Továbbra is lesznek SZÓVAL beszélgetések, workshopok és a RIM minden tagozata várja a diákok jelentkezését. Mozgóboltunkból minden előadásunkból elvihetnek a nézők magukkal egy darabot.

Forrás: Radnóti Színház