Lezárult a régió legszínesebb és leghosszabb idei nyári fesztiválja a Margitszigeten és a Városmajorban – Sikeres és gazdag évadot zár a Budapesti Nyári Fesztivál

Véget ért a három hónapon át öt helyszínen, összesen 120 produkcióval és programmal zajló nyári színházi évad, az öt nemzetközi társulatot, négy nagybemutatót, valamint a legkiválóbb hazai és nemzetközi sztárokat felvonultató idei Budapesti Nyári Fesztivál. Az idén is választékos és színvonalas szezon nagyszabású opera-, operett- és musical bemutatóit, látványos tánc- és színházi előadásait, klasszikus-, könnyűzenei- és crossover koncertjeit és változatos kiegészítő eseményeit – a gyerekelőadásokat, kiállításokat és sétákat – idén már mintegy 120 ezer néző élvezhette Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban. A szigeti nyár, amely az idén is páratlan programkínálattal fogadta a főváros közönségét és az idelátogatókat Fenyő Miklós Csókkoktél koncertjével, a városmajori pedig a közönségkedvenc Így szerettek ők irodalmi koncertszínház-előadással és Caramel Akusztik koncertjével búcsúzott látogatóitól.

Tündérlaki lányok

Programgazdagság és minőség tekintetében a fesztivált szervező Szabad Tér Színház most is igyekezett túltenni az előző évadok eredményein, és ez újra sikerült is. Bán Teodóra, a színház és a fesztivál ügyvezetője elmondta, hogy „A világklasszis sztárfellépőknek és a nagyon sokféle, eklektikusnak látszó, valójában érzékenyen átgondolt, de tudatosan felépített, minden korosztályt megszólító kínálatnak köszönhetően a Budapesti Nyári Fesztivál hazai közönsége mellett, évről évre egyre több külföldi látogatót vonz a Margitszigeti Szabadtéri Színpad programja, amellyel egész nyáron élénk turizmust generál a főváros számára. A fesztivál hosszát, volumenét, minőségét, műfaji sokszínűségét tekintve is egyedülálló módon szervesül Budapest és Európa kulturális kínálatába.”

A Margitsziget patinás színpadán idén is világsztárok sokaságát, a legkiválóbb hazai és külföldi operaénekesek, zeneművészek fellépését ünnepelte a közönség. José Cura, Cristina Pasaroiu, Rálik Szilvia, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Pasztircsák Polina, Miklósa Erika, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, és a neves hegedűvirtuózok Nigel Kennedy, valamint Nicola Benedetti a San Francisco-i Ifjúsági Zenekar kíséretében igazán emlékezetes élményt varázsoltak az attraktív nyári színházi környezetbe. A Nemzeti Filharmonikusok immár hagyományos koncertjén Goldmark Falusi lakodalmát és Muszorgszkij örökzöldjét az Egy kiállítás képeit, Hamar Zsolt vezényletével élvezhették a nézők, amelyet a kiváló képzőművész, Cakó Ferenc homokanimációi tettek felejthetetlenné. A nagyszabású operák sorát Giacomo Puccini utolsó és talán legcsodálatosabb műve, a Turandot nyitotta meg, a nyár derekán pedig Mascagni és Leoncavallo párban járó egyfelvonásos ikeroperái a Parasztbecsület és a Bajazzók került színre a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével, Kocsár Balázs vezényletével. Idén is folytatódott a népszerű Operagála világsztárokat felvonultató sorozata is Vittorio Grigolóval és az operairodalom legszebb áriáival, a sztár vendége, Sáfár Orsolya operaénekes volt. A nagyoperett műfaját idén Kálmán Imre operettje a Csárdáskirálynő nagyszabású, a Budapesti Operettszínházzal közös bemutatója képviselte Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeffer Gyula karmester közreműködésével. Az előadást ősztől a Budapesti Operettszínházban lesz látható.

A táncművészet képviseletében valódi nemzetközi nagyágyúk érkeztek az idén: itt volt a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház sztártáncosaival és a klasszikus balett alapdarabjával, a Giselle-el, valamint a Compagine Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású és szívmelengető tánctablójával, a Barbár éjszakákkal, majd két augusztusi estén a hagyományos és klasszikus táncokat ötvöző Grúz Nemzeti Balett, a Sukhishvili társulat a csak rá jellemző egyedülálló látványvilágú, hihetetlenül bravúros produkciójával.

A könnyűzenei szcénát idén a népszerű nemzetközi bulizenekar, a Pink Martini és a magyar zenei élet olyan meghatározó zenekarai, és előadói képviselték, mint a Margaret Island zenekar, az Anna and the Barbies a Heuréka Pop Orchestrával, az elektronikus zene éllovasa, a Zságer Balázs vezette Žagar formáció pedig első alkalommal erős vizuális látvány kiegészítéssel adtak koncertet margitszigeti színpadon. A sort a Budapest Bár és Fenyő MiklósCSÓKKOKTÉL” című fergeteges koncertjei zárták.

2018-ban a Városmajorban láthatta először a magyar közönség a nagysikerű Broadway-musical,a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatóját Harangi Mária rendezésében. A gengszterlegendából készült izgalmas látványvilágú musical a múlt év zajos fogadtatása után idén a Margitsziget nagyszínpadán debütált nagy sikerrel. Augusztus 20-i nemzeti ünnepre a Szabad Tér Színház immár hagyományos ünnepi eseménnyel készült, a Tolcsvay-fivérek egy korábbi grandiózus művével, a Magyar Misével és egy, erre az alkalomra született ősbemutatóval Tolcsvay LászlóÚj Magyar Rapszódia”- val. A szerző első szimfonikus művében közreműködött az Operaház Zenekara és Kórusa, az új művet a szerző és Ott Rezső hangszerelte és Kocsár Balázs vezényelte. Az est látványvilágát, erre az alkalomra készített, az ország természeti szépségét, épített örökségét bemutató film gazdagította, Hubay Gergely munkájaként, aki immár hatodik éve jegyzi egyben a Hollywood Csillagai filmzene koncertet is, Bán Teodóra ötlete alapján és rendezésében. A Magyar mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János, karmestere pedig Werner Gábor voltak.

A Városmajor sokszínű és bőséges, minden korosztályt és ízlést kielégítő koncertkínálatában idén olyan nevekkel találkozhatott a közönség, mint Freddie, Palya Bea, a Cotton Club Singers, Vastag Csaba, a Náray Erika–Szinetár Dóra–Szalóki Ági trió, Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Dés László, a Pál Utcai Fiúk (PUF), Geszti Péter és a Hiperkarma, valamint Vásáry Tamás és Rákász Gergely is nagy sikerű koncertet adott Budán a Városmajori színpadon.

A színházimádók megbízható nyári zarándokhelye, a most is kiválóan teljesítő városmajori színpad műsorán számtalan klasszikus bohózat, vígjáték groteszk és targigroteszk, több zenés darab, és musical mellett – Valahol Európában, My Fair Lady – számtalan klasszikus is szerepelt, az Állami áruházzal pedig egy friss és új propagandaoperett is bemutatásra került. A Városmajori Színház idei kiemelt három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája a Jó estét nyár, jó estét szerelem volt Hídvégi Nóra új rendezésében, amely izgalmas színpadi eszközökkel tette átélhetővé a történet végzetszerűségét. Augusztus végén pedig immár harmadik alkalommal tért vissza a Nyáry Krisztián féle megunhatatlan Így szerettek ők koncertszínházi előadása.

A Városmajori Színházi Szemlével kezdődő nyári színházi évadban, a nem budapesti teátrumok legjobb idei előadásainak seregszemléjén nyolc előadás vett részt: A tündérlaki lányok, a Tóték, az Állami Áruház, Az üvegcipő, A salemi boszorkányok, az Édes Anna, az Osztrigás Mici és a Black Comedy.A négy tagú és ezúttal csak nőkből álló szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait, három előadást és öt színészt díjaztak. A szemlén kívüli színházi előadások és musicalek színes kínálatát olyan nevek fémjelezték, mint Woody Allen, Dan Gordon, Hunyady Sándor, Verebes István, Parti Nagy Lajos, Dés László, Básti Juli, Szilágyi Tibor, Harsányi Gábor, Koltai Róbert, Mészáros Máté, Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Törőcsik Franciska, Jaskó Bálint, Györgyi Anna, Kálid Artúr, Benedek Miklós, Szabó Máté, Nyáry Krisztián.

Természetesen gyerekprogramokból sem volt hiány, hiszen a nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden szombat délelőtt gyerekeknek szóló előadások és programok várták a családokat a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten. Az évad színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

További információ: www.szabadter.hu

www.facebook.com/bnyfesztival/