Magyarok Hollywoodban – filmvetítés és beszélgetés

A MAGYAROK HOLLYWOODBAN dokumentumfilm sorozat első részének vetítése 2019. szeptember 3-án, 17.00 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1113 Budapest, Szent István krt. 26.).

Sugár Ágnes, a Klubrádió szerkesztőségvezetője, televíziós-rádiós újságíró és vendégei közreműködésével három részben (havi 1 alkalommal) felidézzük a magyarok megjelenését és szerepét a világ filmfővárosa, Hollywood történetében. Az első rész a kezdetektől a filmbirodalom megszületéséig mutatja be a legfontosabb szereplőket. Az impozáns névsor: Adolph Zukor (Zukor Adolf), a Paramount cégbirodalom létrehozója, William Fox (Friedmann Vilmos), a 20th Century Fox megalapítója, Lukács Pál, Bánky Vilma, Putty Lia, Lengyel Menyhért, Alexander Korda(Korda Sándor) és testvérei, Zoltán és Vince, valamint Andre de Tot (Tóth Endre).

A három részes sorozat arról mesél, miként született ez a sokat bírált, de máig a figyelem középpontjában lévő, világméretű showbusiness: Hollywood. Milyen kapcsolatban vannak, hogyan hatottak, hogyan hatnak egymásra a XX. Század talán legnagyobb csodája a film és a tehetségesnek mondott magyarok? A kezdetektől napjainkig.

Sugár Ágnes bevezetőjében, majd a vetítésre kerülő filmben hozza közelebb hozzánk ezt a fantasztikus történetet. Láthatjuk interjúit és filmrészleteket, olyanokat is, amelyek nem jutottak el a magyar közönséghez. Az 52 perces film után a szerkesztő-riporter vendégével, Muszatics Péterrel, a Bécs, Budapest, Hollywood című sikerkönyv szerzőjével beszélget.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

***

Muszatics Péter
Bécs, Budapest, Hollywood
Ausztria-Magyarország hatása Hollywoodra

Hollywoodot részben közép-európaiak, Bécs barokk eredetű kultúráján nevelkedett művészek hozták létre, akik tisztában voltak a helyes arányokkal. Többségük az Osztrák–Magyar Monarchiából került Amerikába. Az álomgyár az összeomló Európa töredékeit felszippantva, elképesztő élet- és filmtörténetek, váratlan fordulatok során született meg. Muszatics Péter könyve a tágabb történelmi-kulturális keretek ismertetésén túl három művészt – Lehár Ferencet, Erich von Stroheimet és Ernst Lubitschot – és három művet mutat be részletesen. A víg özvegy című 1905-ös Lehár-operettet és az 1925-ös amerikai néma-, majd 1934-es hangosfilm változatát. Utána, kitekintve, a hatást is, amelyet ők és más közép-európai származású alkotók gyakoroltak az amerikai filmre.

Muszatics Péter 1976-ban született Keszthelyen. A Színház- és Filmművészeti Egyetem doktorandusza, televíziós riport- és portréfilmek rendezője, a CineClassics filmtörténeti programsorozat kurátora. Írásai a Vigiliában, a Kommentárban, a Revizorban és a Metropolisban jelennek meg.

A könyvet a filmkedvelők, a filmtörténet és a művészettörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Szerkesztő: Papp Sándor Zsigmond

Kossuth Kiadó
2990 Ft

Forrás: Kossuth Kiadó

,