Pulitzer-díjas mű adaptációja a Broadway-ről – Ayad Akhar: Kitaszított – Magyarországi ősbemutató

A Spirit Színházban látható először Magyarországon Ayad Akhar: Kitaszított (Disgraced) című Pulitzer-díjas könyvének színpadi adaptációja, mely 2014 és 2015 között óriási sikert aratott a Broadwayen. Léner András rendezésének szeptember 20-án tartják a premierjét, a szerepeket Dányi Krisztián, Fekete Linda, Jerger Balázs, Perjés János és Tankó Erika alakítják.

A Kitaszított évszázadokon átívelő, mégis mindig aktuális témával foglalkozik; a vallással és az identitással. Egy vacsorán négy különböző háttérrel rendelkező ember vesz részt. A hangulat gyorsan felforrósodik; egy pillanat alatt az identitáspolitika „puskaporos hordóján” egyensúlyozunk. A két házigazda: Amir és Emily. Amir amerikai születésű, de pakisztáni gyökerekkel rendelkezik, festő feleségét pedig az iszlám és a férje ihleti meg. A vacsorára megérkezik Abe is, Amir unokaöccse, valamint még ketten hivatalosak: Jory és férje, Isaac. Jory afrikai származású, míg Isaac zsidó születésű. Elkerülhetetlenül a vallás lesz a vacsora fő témája. A magával ragadó, sőt sodró párbeszédek rávilágítanak arra, milyen sebezhető lehet azoknak az önképe, akik az egyik világba és kultúrába születtek, viszont egy másikban kötelezték el magukat.

A rendező, Léner András a következő gondolatokat osztotta meg az előadás előkészületei kapcsán: „Borzasztó sokat dolgozunk. Sok helyről érkeztek színészek, akikkel sokszor találkoztunk már, végül összetalálkoztunk a Spirit Színházban, 45 fokos hőségben próbálni. Nehéz még beszélni a készülő a előadásról, vannak csodás pillanatok, de még látjuk, mi áll előttünk, részint kabalából is nehéz róla beszélni. Az biztos, mérhetetlenül motivált mindenki, a hőség ellenére mégis szeretik a produkciót. Ez a készülő színdarab, ez az anyag egy korosztályos történet, nem is egy korosztály, hanem több korosztály története és a személyiség fejlődésének egy kockázatos útja; teszi ezt különböző műfaji elemekkel: a vígjátékos, majdnem bohózati, a krimin át, pszichologizáló, társadalomkritikus elemek is vegyülnek. Minden tartalma személyesen hat ránk. Azon vagyunk, hogy a darabot a leggazdagabban és legszemélyesebben tudjuk megfogalmazni és a közönség számára is szerethetővé és átélhetővé tenni. Nagyon kívánom a színészeknek, hogy azt a sok szeretetet, amivel dolgoznak, azt a közönségtől visszakapják.„

További időpontok: 2019. október 8. és 31. , Spirit Színház

Fordította: Csukás Márton és Csukás Barnabás
Dramaturg: Bártfay Rita
Díszlet- jelmeztervező: Katona Bálint
Rendező: Léner András
Színház igazgatója: Perjés János