Magyar társulattal hirdetik a holland kulturális fesztivált – A Recirquel My Land című előadása az idei Cultura Nova egyik fő attrakciója

Századik alkalommal mutatja be My Land című előadását a Recirquel Újcirkusz Társulat a hollandiai Cultura Nova fesztiválon. A közel harmincéves előadó-művészeti fesztivál az idei évben a Recirquel produkciójával és artistáival népszerűsíti a nemzetközi rendezvénysorozatot. A Cultura Nova keretében több mint 25 helyszínen, közel 200 kulturális előadás – köztük színházi, filmes és zenei produkciók – várják az eseményre látogatókat. A Vági Bence által írt és rendezett, az ember és anyaföld közötti kapcsolatot kutató My Landet augusztus 28. és 30. között láthatja a holland közönség.

My Land © Pályi Zsófia

A Heerlen városát kulturális színtérré változtató Cultura Nova előadó-művészeti fesztivál a színház, a tánc, a zene, a film és a vizuális művészetek különleges, úttörő formáit mutatja be évről évre, idén 29. alkalommal. A tíznapos fesztivál keretében több mint 25 helyszínen, közel 200 kulturális előadás – köztük színházi, filmes és zenei produkciók – várják az eseményre látogatókat. A világ vezető cirkuszi társulatait is felvonultató augusztusi rendezvénysorozat magyar vonatkozású különlegessége, hogy a fesztivál idei arculata a Recirquel My Land című előadására épül, a társulat artistái pedig számos helyen feltűnnek a Cultura Nova hirdetésein és egyéb felületein.

A Recirquel jól csengő név már Hollandiában is, a társulat idén harmadik alkalommal lép fel a Cultura Nova fesztiválon, 2018-ban a Párizs Éjjel, míg 2015-ben A Meztelen Bohóc című produkció aratott komoly közönségsikert Heerlenben. Idén a Recirquel My Land című előadását tekintheti augusztus 28. és 30. között összesen négy alkalommal a holland közönség.

My Land © Pályi Zsófia

A tavalyi Edinburgh Fringe-en debütált, és azóta a kritikusok körében több nemzetközi fesztiválon is komoly szakmai elismerést elkönyvelő My Land-et a Cultura Nován mutatja be 100. alkalommal a Recirquel. A Vági Bence rendezte produkció a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvözi, az alkotás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. A My Land a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit.

A My Land a magyar közönség legközelebb szeptemberben 13-án láthatja a Müpa színpadán.

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve a My Land – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 600 előadást tartott, amelyet majd 300 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene.