„A távollét olyan mint a szél” – A magyarock története 1. 60-70-es évek

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A magyar rockzene 60-as, 70-es évek időszakára eső történetét helyezte zenetörténeti keretek közé Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János még 2005-ben, amikor kutatómunkájuk eredményeként elsőként jelent meg a két nagy méretű, fotókkal is illusztrált kötetük: A magyarock története. A hatalmas lexikális tudást, információt, életrajzi adatokat és érdekességeket is tartalmazó könyv első részét a szerzőpárosból még élő Jávorszky Béla Szilárd átdolgozása után a Kossuth Kiadó most bővített kiadásként jelentette meg. Jó hír a magyar zene ezen korszaka iránt érdeklődőknek és a rockzene rajongóinak, hogy tervezik A magyarock története második kötetének újrakiadását is, amely várhatóan a közeljövőben kerül a könyvesboltokba.

A kronológiai sorrendet követő könyv a leírások, műfaji jellemzők és az egyes zenekarok történetén, a tagjainak életrajzi elemein és a kiemelt életrajzokon túl ritka, fekete-fehér fotográfiákat, névmutatót, éves elrendezésű eseménytárat, album ismertetőket és irodalmi referenciákat is tartalmaz, ezáltal bárki érdeklődésére számot tartó olvasmány lehet. 

A szerzőpáros a kutatómunkájuk eredményét inkább informatív és legendaoszlató jelleggel adja az olvasó kezébe. Abban izgalmas, az összefüggéseket, az előzményeket olvasmányosan kínálja, mindegy, hogy folyamatos tanulmányozásra készül, vagy csak egy-egy előadó, időszak vagy műfaj iránt érdeklődik annak olvasója. Ezáltal a rock mint műfaj, és mint az adott – immár – történelmi korszakra vonatkozóan a lázadás eszköze is elnyeri kultúrtörténeti jelentőségét, és a zenei események alakulása is, mint történelmünk része a megfelelő helyére kerül. A több min 500 oldalas tudásanyagot nem csak az első megjelenése óta eltelt időszak életrajzi eseményeivel aktualizálta a szerzője.

A tizenhét fejezetesre bővült könyv vidéki zenekarok adataival és a hazánkba elsőként látogató külföldi zenekarok fellépéseinek emlékeivel is bővült. Így a már évek óta kereskedelmi forgalomban nem elérhető első kiadás tulajdonosai számára is tartalmaz új információkat. A gyűjtemény nagyon komoly, nagyon igényes, korosztálytól független tudástár. Hatalmas lehetőség rejlik benne nem csak a műfaj vagy a korszak iránt érdeklődők számára, hiszen jómagam is rácsodálkoztam például nagyszüleim bakelit lemezeinek előadóira, vagy elevenítette fel bennem is a kislemezek világát. Azt a számomra békebeli hangulatot, amikor a lemezjátszó tűjének érzékenysége, vagy a fekete lemezek karcolása határozta meg a zeneművek megszólaltatását. Ha továbbgondolom, arra is rájövök, Szécsi Pál dalai visszaköszöntek saját generációm egyik népszerű előadójának, a hasonló módon míves hangú, de az életet máshogy megfogalmazó Likó Marcinak (Vad fruttik) az előadásában is.  Hiszen a jelenkor, az aktuálisan „húsz évesek” számára nem csak a családjukban, de a kultúra és a történelem minden szegmensében gyökereket kell keresni, megérteni és emlékezni kell az értéket teremtőkre, hogy stabilak maradhassanak. A magyarock története album pedig azon túl, hogy megemlékezik, a zene- és ország történetünkbe is illeszti ezeket az alkotókat, akik a rockzenében, mint műfajban megnyilvánuló önkifejezési eszközzel éltek a világ megértésére irányuló lehetőséggel. Az, hogy ehhez alkalmazkodni kellett az adott korszak adottságaihoz, az minden generáció sajátossága, de az, hogy lázadásával történelmet is írt ezen alkotók többsége, az a zenei műfajtól elvonatkoztatva is emberi tiszteletet érdemel.

Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A magyarock története 1. 60-70-es évek, Kossuth Kiadó, 2019

A cím első mondata Szécsi Pál: A távollét című dalából lett kiemelve.