TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon – 2019 – Finisszázs – augusztus 24-25.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalonon különös hangsúlyt kapott az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás. A finisszázs hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

Hello Wood alkotótábor © Somoskői Gábor

A kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás. Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában a funkcionális és esztétikai megformálás mellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség szempontjai dominálnak. A 2019-es Építészeti Nemzeti Szalon kapcsolódó témája a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely, amelyben a csoport kiemelkedő építészeinek munkásságát a jelenkorig áttekinti.

Jövő 01

A múltat idéző kiállításrész a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877–1959) előtt tiszteleg. Az életműben a maga korában új technológia, a vasbeton alkalmazásának a népművészet fából építkező ornamentális hagyományaival való ötvözése európai színvonalú, máig aktuális eredmény. A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrál „A jövő körvonalai” címet viselő egység, amely gyakran futurisztikus elképzeléseket mutat be.

Noll Madzin, SOTE, 2010 © Vargha János

A kiállítás főkurátora Szegő György DLA építész, iparművész, a Műcsarnok művészeti vezetője; társkurátorok: Balázs Mihály DLA építész, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MMA tagja; Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA tagja; Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténész, Botzheim Bálint és Pozsár Péter építészek, valamint Böröcz Sándor fénytervező.

Zóna 02

Kiállítás a kiállításon belül:

Közösség és építészet | kurátor: Prof. Balázs Mihály építész, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MMA tagja

Közösség és építészet összetett viszonyából három aspektust emelünk ki: az építészet és oktatás új lehetőségeit, az építészet alkotói közösséget formáló jellegét és a hátrányos helyzeteket felismerő-segítő szolidáris építészetet. Közös vonásuk, hogy az építészet klasszikus, elsősorban esztétikai értelmezésén túlmutatva a korunkban zajló látványos, ám korántsem mindenben örömteli társadalmi és környezeti változásokra reagálnak. Az építészet, mint a társadalmi és természeti környezetet formáló tevékenység részben generálja, de eszközeivel oldani is képes a feszültségeket. A tárlat a fenntartható jövő felé mutató kezdeményezésekre fókuszál.

Finisszázs programok

augusztus 24., szombat 10.30-13.00

Családi délelőtt a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon

A foglalkozást vezeti: Terbe Rita DLA építész (GyIK Műhely) és Schopp Ildikó művészetpedagógus

Elevenné varázsoljuk a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká.

Várjuk az egész családot Korhatár nélkül a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításához kapcsolódóan!

Fényfestés: Áttört térbeli modelleket készítünk, melyekkel izgalmas árnyékképeket varázsolunk és megfestjük a fényt. Kalandra fel!

2019. augusztus 24., szombat 14 óra

Exkluzív tárlatvezetés Keserü Katalin művészettörténésszel a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon

2019. augusztus 24., szombat 16 óra

ERŐTÉR | A Magyar Mozdulatművészeti Társulat, a Mozdulatkórus és a Mándy Ildikó Társulata térspecifikus előadása

Az előadás a terek szakrális erejéből kiindulva mozdulatépítészettel reagál a Tér /// Erő – II. Nemzeti Építészeti Szalon kiállításra, a terek, síkok, szintek és irányok mentén megidézve az emberi formákat.

Rendezés, koreográfia: Pálosi István

Zene: DJ ER

Szereplők: Barna Zsuzsa, Mándy Ildikó, Haraszti Adrienn, Pálosi István, Szőke Anna, Seres Bea, Tóth Csaba, Závodszky Rita

augusztus 25., vasárnap 15 óra

Kurátori tárlatvezetés a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon

Medgyaszay István, a modern – Fazakas Réka, Markovits Éva

Miskolci Építész Műhely – Reischl Szilvia

Közösség és építészet – Dekovics Dóra

A jövő körvonalai – Botzheim Bálint

augusztus 25., vasárnap 16 óra

A II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjas alkotójának személyes tárlatvezetése

Válassza ki a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalonon bemutatott, Önnek leginkább tetsző kiállított épületet / projektet!

A szavazólapokat augusztus 20-ig várjuk, a finisszázs alkalmából, augusztus 25-én a legtöbb szavazatot kapott alkotónak közönségdíjat adunk át. Ez alkalomból a közönségdíjas alkotó személyes tárlatvezetést tart a II. Építészeti Nemzeti Szalonon