Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál, 2019. augusztus 23-25., Paks

A Nemzetközi Fúvós Napokat azzal a céllal hozta létre Kovács Zalán László tubaművész, hogy megmutassa a fúvós kultúra értékeit. A közönség a fuvolától kezdve a tubáig számos fúvós hangszerrel találkozhat, köztük olyan érdekességgel is, mint például a didgeridoo. A hazai kiváló művészek mellett külföldi vendégek is érkeznek Európa számos országából és Japánból.

Kovács Zalán László

Pakson 2016 óta – a Tubatábor keretén belül – minden nyáron rendeznek fúvós hangversenyeket, kiemelkedő jelentőségű hazai és nemzetközi művészek, együttesek, zenekarok részvételével. A mai fesztivál ebből nőtte ki magát, a tábor és a fesztivál 2018-ban vált ketté. Az így kialakított, új koncertstruktúra jobban figyelembe veszi a nagyközönség igényeit, a korábbinál több és nagyobb befogadóképességű helyszínen kerülnek megrendezésre a meghívott vendégek változatos műsorára épülő, egyre színesebb és nagyobb programok.

Idén a koncertek mellett ismeretterjesztő előadások, kiállítások is várják a látogatókat. A fesztiválra Horvátországból, Luxemburgból, Németországból és Japánból is érkeznek zenészek.

Scheuring Kata

A magyar fúvósok kiemelkedő szerepet töltenek be a nemzetközi zenei életben. Önmagáért beszél, hogy a világ legjobb zenekarának mondható Berlini Filharmonikusok mind a két szólótrombitása hosszú évekig magyar volt; az elmúlt húsz esztendőben száznál is több győzelemmel tértek haza nemzetközi versenyekről fiatal zenész tehetségeink; hazánkban tizenhárom, főállású zenészekből álló fúvószenekar működik; több mint száz, hetente próbáló és rendszeresen koncertező amatőr fúvószenekarunk van.

A fesztivál szeretné a magyar fúvószene ünnepét évről évre megtartani, mindeközben bemutatva más kultúrák fúvós kincseit is.

Yuri Komori

Kiemelt programok:
2019. augusztus 23. 20:00
„Tuba mirum”
Fellép: Beregi András – tuba és Dr. Balatoni Sándor – orgona
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 24. 18:00
Készenléti Rendőrség Fúvószenekara koncertje
Vezényel: Kelemen Tamás
Helyszín: Paksi Evangélikus Templom

2019. augusztus 25. 16:00
Nemzetközi Fúvós Napok zárókoncertje
Fellép: Scheuring Kata – fuvola, Yuri Komori – klarinét (Japán),
Kovács Zalán László – tuba, Veér Mátyás – harsona, Tubatábor tubaegyüttese
Közreműködik: Ana Granik – zongora (Horvátország)

Fesztiváligazgató:
Kovács Zalán László tubaművész
Védnök:
Suli János tárca nélküli miniszter

További információ:
www.fuvosnapok.hu
fuvosnapok@gmail.com

Forrás: Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál