Bőköz Fesztivál, 2019. 08. 22-25.

Közösség, közönség, különleges helyszínek, különleges és színes programok – 280 km-re Budapesttől. Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont.

A Bőköz Fesztivál négy ormánsági kistelepülés immár országosan is ismert összművészeti rendezvénye. Minőségi programokkal és kulturális innovációkkal indítjuk útjára negyedik alkalommal az ország egyetlen karbon-mentes fesztiválját.

A 25 helyszínen 80 programmal400 fellépővel és kiállítóval – várjuk a fesztiválozókat. Nálunk nincs célcsoport, jó szívvel és szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a vidéket, szereti a bensőséges, családias hangulatot.

Hot Jazz Band

Az idei fesztiválunk fő vendégei: a Pécsi Tudomány Egyetem több intézete és kara (PTE Műszaki és Informatikai Kar, PTE Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs- és Média Tanszék, Konfuciusz Intézet, Janus Egyetemi Színház) a Nemzeti Művelődési Intézet, a Siklósi Alapfokú Művészeti Iskola.

Az Ormánság Nagyszínpadon és a Bőköz Színpadon fellép – többek között – a Ghymes, Karácsony János James – LGT dalok, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makám, a Rudan Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek, a Misina Táncegyüttes.

Karácsony János

A gyerekeknek, családoknak szól a Levendula Játszóház, Csernik Szende székely népmesemondó, a Pámpillás-bábszínház, Toma és Csapata és Krizsán Edith sakk nagymester folyamatos részvétele.

A Bőköz természeti, táji értékeit Templomjáró körúton, Kincses Karikázó – bicikli túrárán, Természetjáró túrákon az Ős-Dráva Látogatóközpont munkatársaival – és Hideg József (Tésenfa) polgármester vezetésével – tanulmányozhatják az érdeklődők, de lesz Dél -Dunántúli Régiós Akadályverseny és Játszónap,  Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye, Óriás papírhajó készítés és eregetés a Fekete vízen, BőPeca – pecaverseny is.

Makám

A Bőköz helyi jellegzetességeit a szaporcai Eperfa tájházban, a Cifra Házban, a kémesi Tájházban, a tésenfai Hagyományunk Őrzőházában láthatják az idelátogatók. Lesz „elszármazottak” kiállítás a drávacsehi Drávacsehóban, Dél Dunántúli Régiós Értéknap (Somogy – Baranya – Tolna megye) és kézműves vásár is.

Jegyek: az esti nagykoncertekre 2.500 forint a belépő. A fesztivál egyéb programjai ingyenesen látogathatóak. Jegyek a helyszínen és online is válthatók az Interticket felületein:

Tárkány Művek

Pénteki napijegy: https://www.jegy.hu/program/4-bokoz-ormansag-fesztival-rudan-joe-akusztik-band-koncert-szarka-tamas-ghymes-koncert-107648

Szombati napijegy: https://www.jegy.hu/program/4-bokoz-ormansag-fesztivaltalamba-koncerthot-jazz-band-koncertkaracsony-janos-james-trio-107649

És akik nélkül nem lenne fesztivál.

A Bőköz Fesztivál fővédnöke: Nagy István agrárminiszter

Védnökei: Dr. Hoppál Péter és Nagy Csaba országgyűlési képviselők.

Támogatók: Agrárminisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, (NKA) Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi települések és a Duna-Dráva Nemzeti Park

Fesztiváligazgató: Márta István.

A bőközi gyerekek: a fesztivál megalakulásától fogva missziójának tekinti, hogy kitágítsa határait, és a települések kémesi iskolába járó gyerekeinek lehetőségeit. A fesztiválprogramot követő napokban 2016-ban a kisebbeket a Fővárosi Állat- és Növénykert látta vendégül, a nagyobbacskák pedig a Nemzeti Színház kulisszái mögé tekinthettek be és egy próbára látogattak el. 2017-ben a Fővárosi Nagycirkusz egyik előadását látták a diákok, 2018-ban pedig az Abaligeti Cseppkőbarlangot és a Denevérmúzeumot nézhették meg. 2019-ben kisvonatozunk és hajókázunk a Gemenci erdőben és a horvátországi Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen.

1000% karbonmentes fesztivál! A tudományos klímakutatások mostanra egyértelművé tették, hogy a 21. században soha nem látott küzdelem vár az emberiségre: el kell érnie a Föld légkörében található üvegházhatású gázok mennyiségének kontrollálását, ezért az idén februárban30 őshonos tájfajta gyümölcsfát ültettünk el a települések fesztiválhelyszínein! A csemeték mind az Ormánságra jellemző tájfajta gyümölcsfák, melyek a drávai ártéri gyümölcsészet évszázados hagyományát jelenítik meg. Elültetésükkel nemcsak a Bőköz Fesztivál karbon-lábnyomát semlegesítjük, hanem a génmegőrzés révén hozzájárulunk a táj biológiai sokszínűségének fenntartásához is.

További információ, részletes program: http://bokozfeszt.hu/