Budapest még egy hétig zenél – Fedezze fel a várost – kalauzolja a zene Budapest varázslatos helyszínei között!

Még egy hétig tart Budapest egyik legnagyszabásúbb zenei programsorozata, a Zenélő Budapest. Június 1. és augusztus 18. között közel 600 ingyenes, szabadtéri minikoncertet hallgathatnak meg a járókelők a főváros jellegzetes pontjain, legszebb közterein, ikonikus épületek árnyékában. A hátralevő utolsó hétben is rendkívül színes a kínálat, az erdélyi népzenétől kezdve a jazz feldolgozásokig rengeteg minden előfordul, még rézfúvós huszárok koncertje is.

Zenélő Budapest, Budai vár, Zenepavilon © BFTK, Halmai Gyöngyi

A Zenélő Budapest koncertsorozat ötödik éve tölti meg zenével Budapest különleges tereit, a Vajdahunyadvár udvarától kezdve a Mátyás-templom Zenepavilonjáig. Az idei szezonban közel 600 minikoncertet láthat a közönség, amelyekben közel 400 zenész, énekes és képzőművész vesz részt.

Közönségsiker

Az idei nagy közönségsiker – melyet mind a valóságos mind pedig az online térben tapasztaltunk – is bizonyítja, hogy az előző években meglepetés programnak számító koncertek 2019-ben már várt, illetve elvárt programjai lettek a zeneszerető helyi lakosságnak, és sokszor már a turisták is keresik, és a felkeresik a helyszíneket a koncertek időpontjában. Természetesen a „meglepés hatás” is működik mind a mai napig, és az arra járók megállnak, leülnek a zenei élmény húsz percére, hogy azután napjukat megszépítő élménnyel tudják folytatni a városnézést, vagy éppen végezzék teendőiket.

Zenélő Budapest, Hollós kapu © BFTK, Halmai Gyöngyi

Az utolsó héten is érdemes meglátogatni a Zenélő Budapest helyszíneit, a művészeti paletta jelentős része még ezekben a napokban is elcsíphető.

Programok az augusztus 12-18. közötti héten:

Március 15. tér: minden kedden 19:00 órától – A Gyenes Quintet smooth jazz koncertje

 • Hegyvidéki Kulturális Szalon
  • Minden szerdán 19:00 órától – Joe Fritz és Gáspár Pál light jazz duója
  • Minden csütörtökön 19:00 órától – Pocsai Kriszta és Oláh Dezső swing koncertje
 • Vásárcsarnok: minden pénteken 11:00 órától – Tradícionális cigányzene
 • Magyar Nemzeti Galéria: minden szombaton 16:00 órától – Jazzgitárosok és festők performansza
 • Magyar Nemzeti Múzeum kertje: minden szombaton és vasárnap 17:00 órától – Fafúvósok és operaénekes
 • Margitszigeti Zenélő Kút: minden pénteken, szombaton és vasárnap 17:00 órától – Női vonósnégyes és klarinétművész koncertje
 • Műcsarnok: minden pénteken és vasárnap 11:00 órától – Klasszikusok jazz hangszerelésben
 • Bazilika: minden vasárnap, hétfőn és kedden 16:00 órától – Harangjáték és fuvolaszó
 • Szépművészeti Múzeum előtere: minden szombaton 11:00 órától – Szaxofon kvartett
 • Vajdahunyadvár: minden pénteken, szombaton és vasárnap 11:00 órától – Erdélyi népzene
 • Budai Vár, Hollós kapu: minden szombaton és vasárnap 17:00 órától – Huszárruhás rézfúvósok

Zenélő Budapest – a projektről

Az idén ötödik évadát záró Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezésnek tekinthető, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése.

Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – újabb tematikákat mutat be a program. Így kibővült a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz tematika is erősödött. Emellett 2019-ben újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű koncertkínálatot. 

A projekt célja, hogy a zene varázslatával életre keltsük városunk történelmi tereit, helyszíneit, hiszen a sokszínű Budapest – a négy évszak és a kultúra fővárosaként – egész évben kínál értékes programot, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, ahol fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba.

Zenélő Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, gyerekprogram © BFTK, Halmai Gyöngyi

A magyar főváros Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává vált. Aki a városba látogat vagy itt él, érzi: a magyar fővárost méltán tartják számon olyan desztinációként, ahol a kultúrák találkoznak. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósuló, illetve a BFTK által koordinált fesztiválokon több mint 1 millió vendég fordul meg évről évre, így ezek garantált megvalósítása tekinthető a BFTK legnagyobb kulturális-turisztikai missziójának.

Ezt a kínálatot, és ezzel Budapest egyedi hangulatát szeretné a Zenélő Budapest – a már ötödik éve garantált kormányzati és fővárosi támogatásnak köszönhetően – még varázslatosabbá tenni az idén már minden korosztálynak és zenei ízlésnek megfelelő tematikával.

Ingyenes koncertjeink 2019-ben már 16 helyszínen csendülnek fel a nyár folyamán közel 600 alkalommal, június 1. és augusztus 18. között.

Zenélő Budapest, Vajdahunyad vár © BFTK, Halmai Gyöngyi

A koncerthelyszínek száma idén is tovább bővült: a már említett Millenáris és a Magyar Nemzeti Múzeum mellet, a Budai vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként 2019-ben.     

A korábbi koncert színhelyek nagy része változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

Zenélő Budapest, Várkert Bazár © BFTK, Halmai Gyöngyi

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazz formációk és szólisták, kiváló vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei.

A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a Szárazárok színpadon fiatal tehetségek lépnek fel. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes és fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. A Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán gitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el – Budapest fenséges panorámája mellett – a közönséget. A Szentháromság téri zenepavilonnál kórusfesztivál várja az érdeklődőket.

Az új helyszíneken is gazdag a programkínálat: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok operaénekessel és a Millenáris Parkkal együtt gyerekelőadások, könnyűzenei tehetségek műsora, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofon kvartett emeli majd a hangulatot. A Budai vár Hollós kapujánál huszárzenekari térzene harsan majd fel. A régi pesti kávéházak hangulatának felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket. 

Zenélő Budapest, Vásárcsarnok © BFTK, Halmai Gyöngyi

A Zenélő Budapest koncertsorozat Budapest Főváros Önkormányzata hivatalos turisztikai- és fesztiválszervező cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával valósul meg. A projekt ötletgazdája Götz Béla és Götz Nándor, művészeti vezetője Götz Nándor.

Honlap: www.zenelobudapest.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/zenelobudapest/

Instagram oldal: https://www.instagram.com/zenelobudapest/

Forrás: BFTK