Tizedik alkalommal „bont vitorlát” a Balaton partján a Pintér Aukciósház

„Oh, a (régi) Balaton, régi nyarakon, bár nem volt vitorlás hajónk.
Oh, a (régi) teraszon ültünk nyarakon, úgy néztünk végig a tavon.”*

A Pintér Galéria és Aukciósház immár tizedjére rendezi meg Balaton, nyár, szerelem tematikájú nyári árverését Balatonfüreden. Az aukció anyaga már látható a Vaszary Villában, míg magára a jubileumi eseményre – melyet ezúttal az Anna-bálnak is otthont adó Anna Grand Hotelban rendeznek meg – még augusztus 17-ig várni kell. A tételek között a már megszokott módon klasszikus, modern és kortárs műalkotások is szerepelnek. Kalapács alá kerül majd többek között Rippl-Rónai József, Egry József, Márffy Ödön és Rozsda Endre alkotása, ahogyan annak a napjainkban divatosnak számító Czene Bélának a munkája is, akinek egy aktképét az aukciósház tavaly rekord leütési áron értékesítette.

Egry József: Borozgatók (olajpasztell, papír, 62 x 50 cm)

A közel 30 éves múltra visszatekintő Pintér Galéria és Aukciósház éppen tíz évvel ezelőtt rendezte meg először azt a nyári árverését, amely azóta is töretlenül az üzlet védjegyének és egyben legnépszerűbb eseményének számít. A Pintér Péter és Ambrus vezette aukciósház idén július 25-én nyitotta meg szokásos „nyári szezonját” Füreden, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a Vaszary Villában minden nap 10-20 óra között várja a látogatókat az aukciós kiállítás. A kis híján 300 tételt számláló anyag – a galéria profiljához hűen – rendkívül heterogén, ugyanakkor a művek mind a Balaton, a nyár és a szerelem (esetenként tágabb értelemben vett) témakörében születtek.

Ismeretlen művész: Kanapén fekvő art-deco akt, 1930 körül (olaj, vászon, 100,5 x 120,5 cm)
Rozsda Endre: Kompozíció (olaj, vászon, 28 x 22,5 cm)

A kiállított művészek között olyan nagy nevek szerepelnek mint báró Mednyánszky László, Szőnyi István, Vajda Lajos, Scheiber Hugó vagy Kmetty János, de még egy Pierre-Auguste Renoir grafika is helyet kapott az aukció tételeinek sorában. Minden bizonnyal a kiemelt műtárgyak közé tartozik egy, a Balaton vidékét ábrázoló festmény Rippl-Rónaitól, amit a hozzáértők már ismerhetnek a művész Reggeli után című pasztellképének hátteréről. A festmények mellett szobrokra, fotókra, ezüst műtárgyakra és Zsolnay porcelánokra is licitálhatnak majd a résztvevők.

Fehér László: Balatonpart I. (gouache, papír, 75 x 105 cm)

Rendkívül erős a kortárs mezőny is a jubileumi árverésen. A már befutott, idősebb generációk tagjai közül találkozhatunk Bak Imre, Fehér László, M. Tóth Margit, Szüts Miklós és Váli Dezső munkáival, míg a fiatalabbak közül képviselteti magát egy alkotással a letisztult, geometrikus absztrakt kompozícióiról és objektjeiről ismert Horváth Lóczi Judit, a Pintér aukciókon rendszeresen szereplő Verebics Ágnes, vagy az illusztrátorként is tevékenykedő Baranyai (b) András.

BOLDI: Íjász (bronz, 199 x 70 x 26 cm)
Dombóvári Judit: Paradise I. (digitális fotó, plexi nyomat, 66,5 x 100 cm)

Az árverés legolcsóbb tétele 24 000 Ft-ról indul, míg a két legdrágább alkotás Egry József Borozgatókat ábrázoló pasztellje, valamint a nemzetközileg is elismert és külföldi gyűjtőkörrel rendelkező BOLDI Íjász című szobra, melynek kikiáltási ára 11 000 000 Ft. Az aukció teljes repertoárját bemutató katalógus egyébként elérhető a Vaszary Villában, illetve Budapesten a Pintér Aukciósház Falk Miksa utcai üzletében, de online is böngészhető az aukciósház honlapján, vagy átlapozható itt. A várhatóan idén is nagy figyelemnek örvendő, mindenki számára nyitott árverésre augusztus 17-én este 19 órakor kerül sor az Anna Grand Hotelban. A hangulatos nyáresti programnak ígérkező eseményre szeretettel vár minden művészet iránt fogékony érdeklődőt, gyűjtőt és leendő gyűjtőt az aukciósház csapata.

Bővebb információ az aukciósházról és az eseményről az alábbi linkeken keresztül érhető el:

A Pintér Galéria és Aukciósház facebook oldala

Az esemény facebook oldala

A Nyári Aukció online katalógusa

A Nyári Aukció lapozható katalógusa

* Bereményi Géza: A hatvanas évek dalszövegének részlete

Forrás: Pintér Galéria és Aukciósház