Véget ért a 12. Ördögkatlan Fesztivál

© Gáspár Márton

Tizenkettedik alkalommal kiáltotta több ezer ember Nagyharsányban az éjszakába az összművészeti fesztivál krédóját: Nem vagyunk normálisak! Hagyományosan ezzel a mondattal zárul az Ördögkatlan minden évben. Az Ördögszántotta hegy, a Szársomlyó tövében négy faluban: Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden, valamint a Vylyan Teraszon és a Mokos Pincészetben idén 650 program várta a minőségi kultúra iránt érdeklődőket. A rangos színházi előadások, kortárs tánc, néptánc előadások, táncos, zenei és cirkuszi műhelyek, könnyű- és komolyzenei, népzenei koncertek, filmvetítések, beszélgetések, kiállítások rengeteg látogatót csalogattak Dél-Baranyába az ország minden részéből és külföldről is.

© Herczeg Orsolya

A főszervezők, Kiss Mónika és Bérczes László elmondták, hogy mivel egyre nő az ingyenesen látogatható programok száma – ezek közé tartoznak a családi programok, a kiállítások, az Árokpart Bár koncertjei, emellett a 10 éven aluli gyerekek minden programon ingyenesen vehetnek részt -, a fesztiválozók tényleges számát becslések alapján tudják meghatározni. Idén 80-100 ezer látogató élvezte a változatos eseményeket.

A díszvendégek számos programmal voltak jelen a falvakban: a Jelenkor Kiadó könyvbemutatókat, beszélgetéseket, felolvasószínházat és koncertet is tartott, a Hagyományok Háza számos nagyszínpadi koncert mellett népi ének-oktatást, néptánc tanítást, táncházat, felnőtteknek szóló esti meséket, beszélgetéseket, kézművesfoglalkozásokat és kiállításokat hozott; Reisz Gábor filmrendező filmjeinek vetítése és egy beszélgetés mellett VAN zenekarával több koncertet is adott.

© Herczeg Orsolya
© Herczeg Orsolya

Az idei fesztivált igazán színessé és mozgalmassá tette a Nyugat-Afrikából érkező Benin International Musical együttes, a 23 tagú californiai Mission Delirium Brass Band, a Franciaországból érkező 15 tagú Opsa Deheli, és a szintén francia 14 tagú Wombo Orchestra, valamint az Ukrajnából érkező kórus, táncosok és kézművesek, akik Both Miklós Udvarát varázsolták egy másik dimenzióvá. A K2 Színház világpremiert tartott a beremendi Megbékélés kápolnát körbejátszva: Hamvas Béla Karnevál című regényfolyamát vitték színre egy 8 órás előadás keretében – óriási érdeklődés mellett.

A fesztiválon számos program állított emléket a Katlan egyik fővédnökének, Cseh Tamásnak, aki tíz évvel ezelőtt éppen a fesztivál idején hunyt el. Alakját filmvetítések, beszélgetések, egy Cseh Tamás Szoba idézték meg, emellett erre az alkalomra több fellépő is beillesztett Cseh Tamás dalokat a koncert-műsorába. 

© Hock Zoltán
© Pál Zsombor

Az időjárás egy alkalommal szólt közbe, de Kodály Zoltán Háry János című daljátékát kivéve kis csúszásokkal és mentőhelyszínekre átköltöztetve minden program meg tudott valósulni. Idén új színházi játszóhelyet is avatott a Katlan: a beremendi fedett térben (is) minden előadás teltházas volt. A sorszámos színházi előadásokra nyolcszoros volt a túljelentkezés. Az évek óta töretlen hatalmas érdeklődés miatt néhány produkció vállalta, hogy napokon át játssza előadásait, ilyen volt többek között a Dollár Papa Gyermekei és a Trafó közös produkciója, az Árvácska, vagy a Sztalker Csoport Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadása.

© Pál Zsombor

A szervezők azt tartják legfontosabbnak, hogy az egyre bővülő program és az egyre nagyobb érdeklődés közepette is meg tudták őrizni az Ördögkatlan lényegét: a személyességet, a nyitottságot, és a hétköznapjainkból olyannyira hiányzó emberséget és szeretetet.

© Pál Zsombor
© Pál Zsombor

Forrás: Ördögkatlan Fesztivál