Negyvenkétszer lép fel a Recirquel a világ legnagyobb kulturális fesztiválján – A tavaly legjobbnak ítélt My Land mellett idén a Párizs Éjjelt is bemutatja a társulat az Edinburgh Fringe-en

Két produkcióval és összesen több mint 40 előadással tér vissza az Edinburgh Fringe Fesztiválra a Recirquel. A magyar újcirkusz-társulat a teljes nemzetközi Edinburgh-i fesztivál tavalyi programjában a legjobbnak értékelt előadása, a My Land mellett a Párizs Éjjelt is színpadra viszi a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiválján. Utóbbi produkciót új díszletekkel és jelenetekkel megújítva mutatja be a Vági Bence vezette társulat, amely az elmúlt évek sikerei után idén már a fesztivál legnívósabb, több száz férőhelyes előadótereiben lép fel augusztus 1. és augusztus 25. között.

My Land © Pályi Zsófia

A harmadik egymást követő évben is meghívást kapott a világ legnagyobb fesztiváljára a Recirquel. Az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Festival idén is több mint négyhetes programmal és közel négyezer előadással várja az érdeklődőket a világ minden tájáról. A magyar társulat a Párizs Éjjellel elért 2017-es sikerét követően, 2018-ban még nagyobb viszhangot keltett azzal, hogy a My Land a kritikusok által legjobbra értékelt előadás lett az összes produkció közül.

Ennek köszönhetően idén párhuzamosan két produkciót is színpadra állít a fesztiválon a társulat: a lírai hangvételű My Land mellett a harmincas évek varietévilágát megidéző Párizs Éjjel című előadást is láthatja a Fringe közönsége. Augusztus 1. és 25. között összesen 42 alkalommal lépnek fel a Recirquel artistái.

My Land © Mészáros Csaba

„Nagy megtiszteltetés, hogy idén két show-val térhetünk vissza a Fringe-re: nagyon kevés társulattal történik ez meg. Két évvel ezelőtt óriási sikere volt a Párizs Éjjelnek, telt házzal futott egy hónapon át, a My Land tavalyi fogadtatása pedig minden előzetes várakozásunkat felülmúlta” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, külön öröm számukra, hogy a két, stílusában nagyon különböző produkciót a fesztivál kiemelt játszóhelyein, az egyaránt 650-650 férőhelyes Assembly Music Hall-ban, valamint az egykor a skót parlamentnek is otthont adó, Assembly Main Hall-ban mutathatják be.

A társulat az idei fesztiválra felújítja a 2017-ben a Fringe-en komoly szakmai és kritikai elismerést begyűjtő Párizs Éjjelt. Új díszletekkel és jelenetekkel bővül a produkció, amely a harmincas évek perzselő varietévilágát tárja a nézők elé, annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival. A Müpa és a társulat közös produkciója a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt. A darabban artisták és táncosok keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

Párizs Éjjel © Bende Tamás

A tavaly a Fringe-en debütált, műfajteremtő My Land a kezdetektől fogva telt házzal futott és hatalmas sikernek örvendett, a kritikusok és szakma képviselői bámulatos vizuális világú, briliáns alkotásként jellemezték. A kortárs táncot, színházat és cirkuszművészetet ötvöző ’cirque danse’ produkció az emberiség gyökereit kutatja, és az ember anyaföldhöz való viszonyát jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. Különlegessége, hogy ez a Recirquel első darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence rendező hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

A társulat a közel egy hónapig tartó skóciai fesztivált követően is folytatja nyári turnéját, augusztus végén a hollandiai Cultura Nován lép fel, szintén a My Land című előadással.

Párizs Éjjel © Nagy Attila

További információ: http://recirquel.com/fringe/

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat