Kortárs kiállítás, vásár és társművészeti programok a Balaton északi partján

A Resident Art művészeti ügynökség nyári kezdeményezése, a Resident Art GARTEN azzal a céllal jött létre, hogy a Balaton északi partján néhány hétre közel hozza a fiatal kortárs művészetet. Több mint 200 művet bemutató képzőművészeti kiállítás és vásár, mozi, koncertek, beszélgetések, tárlatvezetések várják három héten keresztül az érdeklődőket.

Benkő Lilla, Légi folyosó, olaj, vászon, 30×25 cm, 2017

A Resident Art GARTEN Lovason, az Alsóörs és Paloznak között elhelyezkedő kis községben lel otthonra, az eddig is aktív művészeti élettől pezsgő Nagy Gyula Művészeti Alapítvány galériájában. A Resident Art Művészeti Ügynökség a Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal közösen idén először rendezi meg a GARTEN kortárs művészeti bázist. A rendhagyó, közel ötven művész kétszáz műalkotását bemutató kiállításon és vásáron a kortárs magyar festészet, grafika és fotóművészet legígéretesebb alkotóival ismerkedhet meg a közönség.

Bernát András, Tértanulmány No.526. olaj, vászon 25 x 30 cm 2019

A műveket két árkategóriában, 50 ezer és 100 ezer forint értékben kínálják eladásra. A kiállítás mint művészeti vásár új platformot teremt a kortárs művek elérhető áron való megvásárlására. A vásár célja egyfelől, hogy a fiatal művészek pályaindulását segítse, másrészt, hogy a fiatal műkedvelők és vásárlók számára is lehetőséget teremtsen az „art world”-be való belépésre. A rutinos műgyűjtőket kiemelt művek várják és csábítják. Megvásárolhatók lesznek például Fehér László, Wahorn András, drMáriás, efZámbó István, Bernát András, Gábor Áron művei és a francia származású, de Magyarországon élő Ludovic Thiriez alkotásai.

Bohus Réka, Konstruktum, digitális fotográfia, 70×70 cm, 2015. 05. (1)

A kiállítás és vásár műtárgyait tárlatvezetéseken sajátos szemszögekből is megismerhetik a látogatók. Műgyűjtők, aukcióvezetők, művészettörténészek és képzőművészek egyaránt szerepelnek a meghívott előadók listáján. Hallható lesz például a két kultúrharcos Winkler Nóra és Topor Tünde interpretálása, de a kortárs művészet kiemelkedő tehetsége és sajátos látásmódú alkotója, Verebics Ágnes is végigvezeti majd az érdeklődőket a kiállítás képein.

Marafkó Bence, Kapszula szekvenciák 1-3

Az esemény teljes ideje alatt megtekinthető kiállítás és vásár mellett számos társművészeti program várja a GARTEN közönségét. A pódiumbeszélgetéseken a művészeti világ legizgalmasabb kérdéseiről lesz szó. Bajzáth Sándor addiktológussal, szenvedélybeteg segítővel és Rechnitzer János műgyűjtővel például művészet és szenvedély viszonyáról tartanak beszélgetést. Vendégül látják ezenkívül a helyben alkotó művészeket is: Klimó Károly festőművészt, Fenyvesi Ottó írót és Bojár Iván András művészettörténészt is.

Mendreczky Karina, Mi, magasnyomás, rézkarc, 50×70 cm, 2017

A moziprogramban a művészet világának rejtélyét érintő filmek szerepelnek. A világot megjárt, nagy sikerű magyar animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő mellett megtekinthető lesz a művészet és pénz világáról szóló Senki többet című izgalmas dokumentumfilm is vagy a Cannes-i Arany Pálma-díjas A négyzet című alkotás. A kortárs művészeti világ beavatottjainak Koronczi Endre A szél mögött című, majd’ egyórás filozofikus, kísérleti filmjét és Bánki Ákos Tiltott absztraktok dokumentumfilmjét ajánlják a szervezők. A borkóstolók és koncertek alatt pedig nem csak a szem, de a száj és a fül is megkapja, ami neki jár.

Naomi Devil, Léghajó, 60×100 cm, olajvásznon, 2017

Wahorn András és bandája, valamint Magyarország egyik legnagyobb bakelitgyűjtője, Kanada Káosz is zenélni fog. Egyik este az idehaza ritkán játszott DADA költemény, Kurt Schwitteers Ursonate-ja is hallható lesz.

Az Art GARTEN látogatóit szeretettel várja a két szervező: Bánki Ákos képzőművész, kurátor és Schneller János, művészettörténész, kurátor.

Facebook: https://www.facebook.com/ResidentArtBudapest/

Instagram: https://www.instagram.com/resident_art_garten/

Web: https://www.residentartgarten.com/

E-mail: hello@residentart.com

Helyszín:
Resident Art GARTEN
8228 Lovas, Fő utca 12.

Az esemény augusztus 1. és 20. között – hétfő kivételével mindennap 15 órától 22 óráig –, Lovason látogatható. A kiállítás ingyenes, míg a további programokra való belépés ezer forintos támogatói jegyhez kötött.

Forrás: Resident Art Művészeti Ügynökség