Flash mob, ukrán nénik, cirkusz, Háry János és világpremier – Egy hét múlva kezdődik a 12. Ördögkatlan Fesztivál

Tizenkettedszerre is öt napig jók leszünk és nem normálisak! Avagy mivel készül a mezítlábas összművészeti fesztivál idén? Több mint 600 program 5 nap alatt Baranya 4 idilli településén.

© Gáspár Márton

Minőség, emberség, szabadság, közösség

Öt napon át a jobbik részünket mutatjuk fel – hogy méltók legyünk a Katlan két védnökéhez: Cseh Tamáshoz és Törőcsik Marihoz! Tíz éve már, hogy Cseh Tamás nincs velünk. És mégis velünk van mindig. Idén a Cseh Tamás Szobában Márta István mesél, Víg Mihály zenél, filmeket vetítünk egész nap, bárki leülhet a pianínóhoz, tőle játszani zenét. Bereményi Géza és Másik János pedig a Keresztben jégesőt hozzák el.

Flash mob a Katlanban

A csodálatos táncosnő, Pina Bausch emlékére a világ minden táján vállalkoznak kicsik-nagyok, idősebbek-fiatalok, táncosok és egyáltalán nem táncosok, hogy a négy évszakot jelelve-mutatva-táncolva sétáljanak Louis Armstrong zenéjére. Erre, vagyis a Szegfű-vonulásra hívjuk a Katlanozókat is: fesztiválozókat, helyieket, fellépőket, szervezőket, mindenkit, aki él és mozog, és van kedve nem csak a tánc és a mozgás örömére, de a természet és egymás tiszteletére, az idő múlására és végtelenségére emlékeztetni saját magát és másokat, és közben összenevetni a többiekkel, ahogy ügyesen-ügyetlenül táncolva, egy ritmusban végigvonulunk Nagyharsányon a TranzDanz vezetésével. 

Szegfű-vonulás

Vendégek a világ minden tájáról és hazai világzene

Népek és kultúrák találkoznak a négy Baranya megyei kis településen, Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Villánykövesd utcáin és terein.

Both Miklós Ukrán udvarának vendégei a Rozhanytsya együttes, és Rokytne falu énekesei. Négy napon keresztül részesei lehetünk a hagyományos polisszjai tavaszvárásnak, majd a szentivánéji szokásoknak, az aratás ünnepének és egy hagyományos ukrán esküvőnek, járhatunk tavaszi körtáncot, megtisztulhatunk a tűz és víz által, átélhetjük a fiatalság éjszakáját, énekelhetünk, ehetünk, ihatunk, mulathatunk.

Nyugat-Afrikából érkezik a BIM, azaz a Benin International Musical zenei és rádiós projekt, az Amerikai Egyesült Államokból, Californiából a 19 fős, ősrobbanással felérő Mission Delirium Brass Band, Franciaországból a 11 tagú, mindig vidám Opsa Deheli, és persze itt lesznek a Katlan visszatérő “őrült franciái” a Wombo Orchestra is. Az ő ritmusaikra felel a hazai pályáról a Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann, a Romungro Gipsy Band, a Romano Drom és a Besh o Drom.

Idén angol nyelvű színházi előadásokat is láthat a közönség: az Örkény Színház által befogadott FÜGE produkció, a Mohácsi János által rendezett A Dohány utcai seriff egy alkalommal magyar, egy alkalommal pedig angol nyelven szerepel a Katlan színházi műsorán. A Ki vagyok én? Lengyelország Amszterdamban című angol nyelvű monoopera pedig Hollandiából érkezik.

Both Miklós Ukrán udvara

Világpremier és friss színházi bemutatók

A K2 Színház megkísérli a lehetetlent: egy 8 (azaz nyolc!) órás előadásban színre viszik Hamvas Béla Karnevál című regényét. A világon először, hol máshol, mint Beremenden, az Ördögkatlanon? Ahol a Faluturisták is felbukkannak majd. Többször is. Friss bemutatóval, a 23 perc című előadással érkezik az Orlai Produkció, a Sztalker Csoport pedig Shakespeare-t dolgozza át Vízkereszt, de amúgy mindegy című új előadásában. A majdnem 100 színházi előadás között lesz kőszínházi és független, budapesti és vidéki, kortárs és klasszikus, egyetemi hallgatók, középiskolások, bábszínház, részvételi színház, közösségi és utcaszínházi projektek, improvizáció.

K2 Színház

Népi hagyományok, kortárs irodalom és új magyar filmek: a díszvendégek

A 12. Ördögkatlan díszvendégei: a Hagyományok Háza, a Jelenkor Kiadó és Reisz Gábor filmrendező.

A Hagyományok Háza sokszínű programjai Villánykövesd pincesorait fogják benépesíteni. A kézműves tárgyak kiállításai és a mesterségbemutatók mellett lesz népi ének-tanítás, minden délután és este kicsiknek és nagyoknak is táncház és mesemondás, és olyan fellépők várják a közönséget, mint Berecz András, Szalóki Ági, a vajdasági Fokos zenekar vagy a csallóközi Csavar Színház.

A Jelenkor Kiadó szerzőivel – Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával, Simon Mártonnal, Peer Krisztiánnal, Szabó Imola Júliával, Babiczky Tiborral és Keresztesi Józseffel – a Vylyan Teraszon találkozhatnak a kortárs irodalom iránt érdeklődők. A beszélgetések mellett koncertek, felolvasószínházi előadások, kiállítások, hűs borok és gyönyörű kilátás várja a fesztiválozókat.

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét nem lehet elégszer megnézni, de a Katlanban nem csak a generációs kultfilmmé vált első nagyjátékfilm, de a Nekem Budapest című, osztálytársakkal készített egyetemi skeccsfilm, és a második nagyjátékfilm, a Rossz versek is látható majd, mindezek mellett fellép a VAN filmzenekar, a rendezővel pedig Veiszer Alinda beszélget.

© Gáspár Márton

Családi programok

Mint minden évben, idén is 0-99 éves korig mindenkinek szólnak a programok. De tényleg! A kicsik számos bábszínházi előadás mellett elmókolhatnak a Pécsi Pagony és a Pécsi Bölcsész Udvar gyerekprogramjain, vagy kipróbálhatják a kosaras körhintát és a kézi őrlőmalmot a Fabatka népi játszótér térjátékain, de akár cirkuszi műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából, aztán pöröghetnek-foroghatnak, dalolászhatnak többek között a 15 éves Szalóki Ági gyerekzenekar vagy Halász Judit koncertjein.

Először lép az Ördögkatlan színpadára Dés László és Tóth Vera, akik közösen adnak koncertet Villánykövesden, Kulka János, aki a Fidelio teremben látható a Dollár Papa Gyermekei Trafóban bemutatott Árvácska című előadásában, valamint Koltai Róbert is a Batang felé című előadással. Mautner Zsófi segédséfje Mucsi Zoltán lesz egy közös főzőcskézésben. De Kapa mellett sok-sok régi Katlanlakót is felfedezhetünk a programban: nem maradhat ki Pepe, a Kiscsillag, a Quimby, a 30y, Háy János új irodalomtörténetét mutatja be, Göttinger Pál a kisharsányi Kovács Udvarház kapitánya, Dinyés Dániel felel a beremendi nagykoncertért, ezúttal Kodály Háryját hallhatjuk, melynek mesélője a nagyszerű Fodor Tamás.

Dollár Papa Gyermekei: Árvácska

Zöldkatlan

A fesztivál szervezői a környezettudatosságra is szeretnék felhívni a Katlanozók figyelmét – nemcsak környezetkímélő tippekkel, de programokkal is. Többek között a Dráva árterében tett sétával, egy előadással, kvízekkel, játékokkal vár mindenkit a WWF Magyarország. Nagyharsányban letáborozik a ZöFi – Zöld Fiatalok, egy kreatív fiatalokból álló alkotóközösség, mely progresszív szemléletet képvisel a zöld szervezetek közösségén belül. Mellettük megjelenik a Fridays For Future Magyarország, és a Belzebub Projekt is – utóbbi hulladékból fog ördögfigurát építeni a fesztiválozókkal együtt. 

http://www.ordogkatlan.hu/

Forrás: Ördögkatlan Fesztivál