Édes kezek – avagy az amigurumik varázsereje, amikor az önkéntesség, a rehabilitáció és a jótékonyság találkozik

A nyár, a szülőkkel eltöltött vakáció minden kisgyerek életében a legszebb, legjobban várt időszakok egyike.

Sok gyerek azonban nem tud felhőtlenül örülni a nyár kínálta szabadságnak, mert betegségük ágyhoz kötözi őket. Még rosszabb a helyzet, ha kórházba kényszerül a kisgyermek, mert akkor még a szülői ház biztonsága, az ölelő karok szeretetteli puhasága is elveszni látszik egy ideig.

Ezt a fájó hiányt ismerte fel Rab Tímea és Man Viktória, akik 2018-ban elkezdtek apró, kedves játékállatkákat horgolni, amiket a kórházi higiéniai szabályoknak megfelelően fertőtlenítettek, majd elvittek kórházban fekvő gyermekeknek.

Először csak egy kórházba, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika 3-as számú onkológia osztályára juttattak belőle, aminek akkora siker volt a kicsik körében, hogy szerveztek egy csoportot a Facebookon, ami tagjainak száma mára már majdnem eléri a háromszázötven főt.

Vittek horgolt állatkákat a Démétér Házba, a Heim Pál gyermekkórház onkológiájára, a Szent László Kórház onkológiájára és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet gyermekosztályára.

Legutóbb rekordszámú, száznegyvenhat amiguruminak nevezett, horgolt játékállatkát tudtak adományozni, hogy enyhítsék a család kínzó hiányát.

Tímeáék Amigurumi horgoló csoportja önkéntes alapon működik. Akinek éppen van ráérő ideje, készít amigurumikat, amelyek mérete, figurafajtája, darabszáma mindenkinek saját elképzelése, kedve szerint való, majd azokat elküldik postán Tímeának és Viktóriának, akik szakszerűen fertőtlenítve eljuttatják azokat a kórházakba. 

Az ötlet szülte igény alapanyag szükségletének költsége meghaladja Tímeáék csoportjának anyagi lehetőségeit, ezért fonalgyártó- és forgalmazó cégekhez, boltokhoz, webáruházakhoz fordultak fonalfelajánló támogatásért. Így jutottak el a Cser Kiadóhoz, amely éppen az elmúlt hetekben jelentette meg a Horgolt könyvjelzők című, új kézimunkakönyvét. Az Európában közkedvelt könyvjelzőfigurák elkészítésének bemutatásával foglalkozó könyv nagy siker Magyarországon is, ezért a kiadó vezetői – ismerve a kézimunkázásban rejlő rehabilitációs lehetőséget –, a Regionális Egészségügyért Alapítvány művészeti vezetőjével, Tarjányi Melindával közösen felajánlották segítségüket Rab Tímeáéknak.

A Cser Kiadó felajánlotta, hogy aki az ‘EDESKEZEK’ kuponkód megjelölésével bármilyen könyvet vásárol a webáruházából (www.cserkiado.hu), megkapja a szokásos, kiadói 20 % kedvezményt a vásárolt könyvre, a kiadó pedig annak további 20% összegéért fonalat vásárol a Kacskaringó Fonalboltból a REGEA Alapítvány és a Horgoljunk a beteg gyermekeknek – Amigurumi jótékonysági csoport részére. A fonalból önkéntes segítők kedves kis állatkákat horgolnak a kórházakban ápolt, krónikus beteg gyermekeknek.

A REGEA daganatos betegek rehabilitációjával foglalkozó civilszervezet, amelynek vezetői és tagjai maguk is gyógyult vagy gyógyuló betegek. Egy krónikus beteg a felépülése után még évek múlva is, amikor már jól van „orvosilag”, van úgy, hogy percekre lefagy, mert karokra szorítja őt a félelem. Mindenhonnan azt hallja, „hinned kell a gyógyulásban”, de hogyan?! – gondolkodnak el. A közösség ereje azonban elhiteti, hogy a gyógyuló találhat olyan tevékenységet, boldogságforrást, ami kapaszkodót jelent – ígéri a REGEA. Például ahogy egy pár kötőtű kezd kattogni a daganatos beteg kezében, vagy ahogy a horgolótű táncra perdül a színes fonallal, a belső kétkedés lassan megadja magát és marad a színtiszta alkotás és a szintén beteg gyermekek örömszerzésére irányuló vágy.

Ha hisznek benne, ha nem, vannak közösségek, ahol ezt már kipróbálták, akikkel ezt kipróbálhatják. Ez a REGEA, amelynek tagjai most összefogtak az Amigurumi horgoló csoportja háromszázötven önkéntesével, akiknek a Cser Kiadó társadalmi szerepvállalása biztosítja, hogy ha hiszik, ha nem: igenis támaszt adnak a csodálatos nyáron ágyba kényszerült kisgyermekeknek.

Aki nem hiszi, járjon utána! Sári Edina

, ,