Magyar dokumentumfilm kapott meghívást a locarnói fesztiválra

Nemzetközi premier – Szabó Réka A LÉTEZÉS EUFÓRIÁJA című dokumentumfilmje az augusztus 9-én kezdődő locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjában lesz először látható. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés filmet szeptemberben a hazai mozik is műsorra tűzik.

Fahidi Éva, Cuhorka Emese © Campfilm / Dusa Gábor

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. Az előadás azóta is repertoáron van, sőt Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották. Szabó Réka A létezés eufóriája című egészestés dokumentumfilmje az előadás próbafolyamatát követi végig.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.” – vallja Szabó Réka, az színházi előadás és a film rendezője.

Szabó Réka © Campfilm / Dusa Gábor

Szabó Réka – miközben a kortárs tánc határozta meg az életét – az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, miközben a Műszaki Egyetemen tanított.

2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva © Campfilm / Dusa Gábor

A létezés eufóriája Szabó Réka első egészestés filmje, mely az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilm rendezéseit követi.

A Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és rengeteg magánszemély támogatásával készült A létezés eufóriája című film operatőre Kovács Claudia és Lovasi Zoltán, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

Cuhorka Emese, Fahidi Éva © Campfilm / Dusa Gábor

A Tünet Együttes és a László Sára és Gerő Marcell vezette Campfilm koprodukciójában készült filmet az ELF Pictures forgalmazó szeptemberben tűzi műsorra a hazai mozikban.

A svájci filmkritikus szövetség által szervezett Kritikusok Hete, melyet az A-kategóriás locarnói nemzetközi filmfesztivál keretében tartanak, most augusztusban immár 30. alkalommal, mindössze hét innovatív dokumentumfilmet hív meg évente rangos válogatásába. Tavaly Zurbó Dorottya Könnyű leckék című Filmalap Inkubátor Programban készült alkotása a locarnói Kritikusok Hete programjából indult kiemelkedő sikerű fesztiválkörútjára.

Bővebben:

http://www.sdlc.ch /// http://tunetegyuttes.hu/filmek

, ,