A Várkert Bazárba költöznek az Iparművészeti Múzeum kincsei

Mivel foglalkoznak a muzeológusok, mi kerül egy múzeum gyűjteményébe és mennyi ideig tart a kiállítás előkészítése? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ ad a Várkert Bazár legújabb, „Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban” címmel július 12-én megnyitott új időszaki kiállítása.

A Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum együttműködési megállapodásának köszönhetően a – felújítás miatt ideiglenesen nem látogatható – múzeum a Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezheti meg kiállításait. Az Iparművészeti Múzeum tervei szerint ez félévente jelent új bemutatót: az első tárlat 2019. július 12-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára „Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban” címmel.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést és a színfalak mögött zajló aktív munkát mutatja be a gyűjteménybe az ezredforduló óta bekerült, illetve a múzeumban az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyak közül kiválasztott darabok, valamint a múzeumi munkát dokumentáló fotók segítségével.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye az ezredforduló óta több mint 6000 tétellel gazdagodott, így a mostani válogatás is ezekből készült, hagyományos használati tárgyakat ugyanúgy szerepeltetve, mint autonóm műalkotásokat. Külön egységet alkotnak a szakrális művek, és külön tematikus fejezetet képviselnek a restaurátori munka által megújult darabok. A válogatás célja, hogy a gyűjtemény sokszínűségét a 17. századtól napjainkig készült műtárgyak segítségével mutassa be, ezen kívül rávilágítson arra, hogy a múzeumi munka minden egyes darab esetében jelentős hozzáadott értéket képvisel.

A kiállítást Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója és Fodor Gergely a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos nyitották meg.

Fodor Gergely a megnyitón elmondta, hogy a Várkert Bazár és az Iparművészeti Múzeum között létrejött együttműködés jó példaként szolgálhat a Várban befejezés előtt álló projektek számára is. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében hamarosan a nagyközönség is birtokba veheti az újjászületett Főőrség és a Lovarda épületét, melyekben a mostani kiállításhoz hasonló, színvonalas kulturális programok is helyet kapnak.

„A kiállítások részben megelőlegezik az Iparművészeti Múzeum rekonstrukció utáni új állandó kiállításának egységeit, ráirányítva a figyelmet a gyűjtemény kiemelkedő fontosságára a magyar kulturális örökség palettáján. A Múzeum ugyanis egyszerre a magyar nép kincsesháza, valamint a magyarság iparművészeti csúcsteljesítményeit jelentő hungarikumok legfontosabb gyűjteménye is” – nyilatkozta a tárlat kapcsán Cselovszki Zoltán az Iparművészeti Múzeum megbízott főigazgatója.

A kiállítás megtekinthető: 2019. július 12 – 2020. január 31. között

Helyszín: Várkert Bazár Testőrpalota (Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)

Telefon: (+36-1) 375-8574

E-mail: info@varkertbazar.hu

Web: www.varkertbazar.hu

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00 és 17.30 óra között

Forrás: Várkert Bazár