Beethovennel a szabadban

A Nemzeti Filharmonikusok a Brunszvik-kastély parkjában Martonvásáron idén nyáron is Beethoven életművének legszebb, legkülönlegesebb darabjait szólaltatják meg. Az idei Beethoven-estek július 13-i (esőnap 14-én) nyitókoncertje csupa kontraszt és meglepetés.

© Hargitay Olivér

A 19.00 órakor kezdődő hangverseny az Ah! perfido kezdetű koncertáriával nyit. Ennek magas opusszáma (op.65) máris félrevezető lehet. Beethoven huszonhat évesen komponálta a több szakaszból álló, helyenként bravúros művet, amelyet a martonvásári koncerten Szakács Ildikó, a Magyar Állami Operaház szopránénekese szólaltat meg.

© Hargitay Olivér

A következő mű, amelyet a közönség hallhat, a IV. (B-dúr) szimfónia, amit Schumann csak „két északi óriás között álló görögös, karcsú leányzónak” hívott. A szerző erőtől duzzadó, felhőtlen boldogságot sugárzó örömzenéje mögött ott húzódik a megözvegyült Brunszvik Josephin iránt fellángolt szerelme. Az egyes tételek a fény és az árnyék, a dallam és a ritmus, illetve a kemény akkordok küzdelmének kettősségére épülnek.

Szakács Ildikó

Az előadás második felében Beethoven formabontó műve, a Karfantázia csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Somos Csaba karigazgató vezényletével. Beethoven 1808-as szerzői estje bravúros zárószámának szánta. A rögtönzés hatását keltő zongoraszólót – a bemutatón a szerző valóban improvizált – a zongora és a zenekar párbeszéde követi, majd belép az énekkar is. A darab utolsó szakaszának zenei anyagát az 1794-95-ben komponált Viszontszerelemnek (Gegenliebe, WoO 118) az Örömóda dallamával rokonítható témája uralja. Ezért és a formai hasonlóság miatt a Karfantáziát szokás Kis Kilencediknek is hívni.

Ránki Fülöp

Program:
Beethoven:
Ah, perfido! – koncertária, op. 65
IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60
Karfantázia, op. 80
Km.: Szakács Ildikó szoprán, Ránki Fülöp zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Somos Csaba

Következő hangversenyeink:

2019. július 20. (szombat) 19:00 – Martonvásár
(Esőnap: 2019. július 21., vasárnap)

Beethoven:
Egmont-nyitány, op. 84
III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37
VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93
Km.: Fejérvári Zoltán zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Halász Péter

2019. július 27. (szombat) 19:00 – Martonvásár
(Esőnap: 2019. július 28., vasárnap)

Beethoven:
D-dúr hegedűverseny, op. 61
V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67
Km.: Ábrahám Márta hegedű, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Forrás: MNF