Franciaországban debütál a Recirquel látványos előadása – A Festival OFF d’Avignon-on huszonegyszer mutatják be a My Landet

Július 5. és 28. között az egyik legjelentősebb francia előadó-művészeti fesztiválon debütál a Recirquel My Land című előadása. A Festival OFF d’Avignon-on több mint 40 ország mintegy másfélezer kulturális produkciója lesz látható, köztük az ember és anyaföld közötti kapcsolatot kutató My Land, amelyet a társulat huszonegy alkalommal ad elő.

© Pályi Zsófia

A Vági Bence, művészeti vezető rendezte nagyszabású produkció, a My Land, amely a tavalyi, Edinburgh-i Fringe Fesztiválon való debütálása óta több nemzetközi színpadon is bemutatkozott, ezúttal Franciaországban kel életre. Az 1966 óta megrendezett, alternatív előadó-művészeti fesztivál, a Festival OFF d’Avignon Franciaország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, melynek kezdetével Avignon városa három hétre lüktető előadó-művészeti színtérré változik. Több mint száz helyszínen mutathatják meg magukat a világ 40 országából érkező színészek, táncosok és művészek. Avignon városa a fesztivál ideje alatt hatalmas művészeti vásárrá alakul, ahol ugyanúgy helyet kap a színház, a tánc, bábszínház, a cirkusz, a stand-up, mint a felolvasás, a koncert vagy az utcai performanszok.

© Pályi Zsófia

A My Landet tavaly, a Fringe-en a kritikusok az egész nemzetközi Edinburgh-i fesztivál legjobb produkciójának választották, többen egy új előadóművészeti műfaj, a ’cirque danse’ születéséről beszéltek. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. Az előadás a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet lenyűgöző energiáit. Az My Land különlegessége, hogy ez a Recirquel első munkája, amelyben kizárólag külföldi művészek szerepelnek: Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel.

© Mészáros Csaba

A My Land 2019. július 5. és 28. között összesen 21 alkalommal szerepel a Festival OFF d’Avignon programjában. A francia turnét követően a produkció visszatér az Edinburgh Fringe fesztiválra, majd a hollandiai Cultura Nova fesztiválon is bemutatják. A magyar közönség legközelebb szeptemberben 13-án láthatja a My Landet a Müpa színpadán.

Az előadás trailere az alábbi linken érhető el: https://vimeo.com/281440733