A hús vagy a szív gyenge? – Évadot hirdet a Trojka Színházi Társulás

Izgalmas évadot zár a Trojka Színházi Társulás, amely a következő, 2019/2020-as évadban korábbi sikeres produkciók felújításaival és új kísérletekkel is jelentkezik. A készülő évad előadásai többek közt a szerelem, a szenvedély és a testiség problémáit járják majd körül – valamint a kérdést, hogy a hús vagy a szív a gyenge?

© Vincze Alina, Styling: Lakatos Márk

A Trojka Színházi Társulás rendkívül színes és sikeres évadot tudhat a háta mögött. Az Akutagava Rjúnoszuke remekművéből készült Bozótmély bemutatója után csatlakozott vendégművészként a társulathoz Kulka János, aki részt vett a következő két előadásban: a Cseresznyéskert az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben került bemutatásra, a Silence Book pedig a Hold 21 HPS Kultúrszalonban. Mindkét helyszín most adott először otthont színházi bemutatónak. A Silence Bookban Sipos Vera is a Trojka csapatát erősítette, ráadásul nem csak előadóként, hanem szerzőként is. A Társulás közben még szorosabbra fűzte az együttműködést Lakatos Márk látvány- és jelmeztervezővel. Az évad második felétől a Trojka telt házak előtt játszhatta előadásait, nagy örömükre volt, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb előadás időpontokat kellett meghirdetni az Anna Karenina és a Cseresznyéskert előadásokra.

A 2019/2020-as évadban a Trojka felújított produkciókkal és új bemutatókkal folytatja a munkát. Szeptemberben az évadot két Anna Karenina előadással nyitják a KuglerArt Szalonban, majd októberben érkezik a G. kisasszony és O. márkiné munkacímű régi-új produkció, amelyet Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója című orvosi tanulmánya és Heinrich von Kleist O. márkiné című elbeszélése ihletett, és Bódi Zsófia dramaturg alkalmaz színpadra. Részét képezi majd a Nagy Dóra, Bárnai Péter és Soós Attila által korábban létrehozott nagysikerű O. márkiné című előadás, melyet új megvilágításba helyez Csáth Géza megrázó szövege Sipos Vera előadásában. Irodalmi konzultánsként Balassa Eszter segíti a produkciót, a látvány- és jelmeztervekért pedig Lakatos Márk felel majd. Az előadást Soós Attila rendezi, a bemutatóra a debreceni MODEM Kortárs Művészetek Házában kerül sor.

A 2018 novemberében bemutatott Bozótmély című előadást is felújítja a Trojka 2019 őszén. Az Akutagava A bozót mélyén című novellájából készült produkció a Silence Booknak is otthont adó Hold 21 HPS Kultúrszalonba költözik december eleji bemutatóval. Nagy Dóra, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Soós Attila mellett Sipos Vera is látható lesz az előadásban. A Kiotó melletti hegyekben megesett rejtélyes bűntényről szóló, egymásnak ellentmondó tanúvallomásokat feldolgozó novellát japánból fordította, valamint a színpadi adaptációt készítette Cseh Dávid dramaturg, a látvány- és jelmeztervező Lakatos Márk. Az előadás rendezője Soós Attila.

A 2019/2020-as évad második felében, márciusban Emanuel Schikaneder Varázsfuvola című librettója alapján mutatja be következő produkcióját a Trojka. A szerelmekről és varázslatról szóló műben ismét együtt lesz látható Kulka János, Gryllus Dorka, Eke Angéla vendégművészek, valamint a társulat állandó tagjai: Nagy Dóra, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor és Soós Attila. Az előadás látvány- és jelmeztervezője Lakatos Márk, az új színpadi adaptációt Balassa Eszter dramaturg készíti az előadás rendezőjével, Soós Attilával. A bemutató tervezett helyszíne a 2018-ben, Kalóczy Zoltán művészeti vezetésével megnyílt SOCIÉTÉ.

© Vincze Alina, Styling: Lakatos Márk

Az évad végére, 2020. június elejére tervezi a társulat negyedik bemutatóját, amelyhez Boccaccio Dekameron című klasszikus műve alapján készítenek új színpadi változatot Balassa Eszter és Cseh Dávid dramaturgok. Gyűjteményében Boccaccio a Firenzében pusztító fekete halál elől bujkáló fiatalok hol lírai, hol erotikus, hol komikus, hol tragikus történetein keresztül mutatta be a reneszánsz kori Itáliát, a tomboló pestis árnyékában élő emberek hétköznapjait. A készülő előadás szereplői a tervek szerint: Nagy Dóra, Sipos Vera, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor, Soós Attila és Kulka János. Látvány- és jelmeztervezőként Lakatos Márk vesz részt a produkcióban. A Soós Attila által rendezett bemutató tervezett helyszíne egy budapesti székhelyű vásárcsarnok lesz.

A Trojka a színházi bemutatói mellett 2019 novemberében KOPFKINO címmel felolvasósorozatot is indít meg nem valósult filmforgatókönyvekből Kőszegi Edit és Surányi András filmrendezők segítségével a KuglerArt Szalonban. A társulat együtt fog dolgozni Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművésszel is, aki SCIENTIA SACRA munkacímmel a Trojka egész éves munkáját megörökítő fotókiállítást készít jövőre.

A Társulás jelenleg futó nagysikerű előadásait továbbra is műsoron tartja. Az Anna Kareninát a KuglerArt Szalonban, a Cseresznyéskertet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben, a Silence Bookot pedig a Hold 21 HPS Kultúrszalonban láthatja a következő évadban ősztől a közönség.