Kezdődik a 12. Armel Opera Festival

Öt egymást követő estén, öt különleges bemutatót láthat a közönség a Müpában, és Bécsben a  MuTh-ban az Armel Opera Festivalon 2019. július 2-től 6-ig.  

Világsztár rendezők formabontó alkotásai, egyedi hangzás és szenvedélyes történetek.  

OPERA. MOST. MÁSKÉPP.

Magyarországon  először az Armelen vendégszerepel az Izlandi Operaház társulata. Előadásukban a  Brothers című opera látható a fesztivál nyitónapján a Müpában, melyet a világhírű  Kasper Holten rendezett. 

Brothers

Mély és súlyos morális kérdések merülnek fel a történetben: van-e határa az élethez való ragaszkodásnak? Megbocsátható-e az önvédelemből elkövetett gyilkosság? Kasper Holten a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, a kuriózumra vágyó operarajongók izgatottan várják az előadást. 

Belgiumból  is egy érdekfeszítő produkció érkezik szintén a Müpa Fesztiválszínházba július 3-án.  Az Egy eltűnt férfi naplója című művet a nemzetközi elismertségnek örvendő, extra-modern rendezéseiről híres  Ivo van Hove vitte színpadra. Nevéhez számos prózai és zenés színházi rendezés kötődik. Dolgozott pl.  David Bowie-val a Lazarus c. musicalben, és őt kérték föl a West Side Story színrevitelére, amelyet  New Yorkban  a Broadway-n mutat be a jövő év februárjában. Az Armelen látható előadás  olyan témákkal foglalkozik, mint a szenvedély, a kirekesztés és az identitás. Mindez  egy őrületes, de viszonzatlan szerelem történetében. 

Egy eltűnt férfi naplója © Laura Makabresku

A zárónapon, július 6-án   egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni kerül bemutatásra  Alföldi Róbert formabontó rendezésében. A bemutató Ecuadorban  június 19-én volt hatalmas sikerrel. A hazai bemutató a Müpában lesz, ahol teltházas közönség várja a kitűnő rendező újabb operaelőadását a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. Vezényel: Bogányi Tibor.

Don Giovanni – YoSoy Foto, Ecuador

További különlegesség, hogy ebben a darabban látható az a három kitűnő énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták jutalmul szerepeiket.  A verseny  Párizsban volt 2018 áprilisában.  

Bécsben július 4-én, és 5-én két magyar produkciót mutat be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaro házassága előadást láthat a közönség hazai sztárénekesekkel a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével.  

Másnap, július 5-én,  Dargay Marcell-Horváth Csaba:  El valahová című előadásának ősbemutatóját tartják a MuTh Színházban a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. Az új művet Monteverdi Tankréd és Klorinda párviadala, valamint Tarr Sándor szövegei alapján készítették a szerzők, amelyben a fizikai színház, a próza, az opera és az egyedi hangszerelésű zene összjátéka teremt új formát a zenés színházi palettán.   További különlegesség, hogy Horváth Csaba ezzel a művel  debütál operarendezőként.

El valahová

A bécsi előadásokra idén is indítunk ingyenes Armel Operabuszt  július 4-én, és 5-én 14.00 órakor Budapestről a Hotel Novotel Alkotás úti parkolójából (Alkotás út 63-65.), amelyet  a belépőjeggyel rendelkező közönség, valamint a sajtó regisztrált képviselői vehetnek igénybe. Az operabuszok az előadások után visszaindulnak Budapestre. 

A  fesztivál programja:  https://armelfestival.org/aof-magyarorszag/

Az  ARTE TV a korábbi évek hagyománya szerint idén is egyenes élő adásban  közvetíti, és  további fél éven át elérhetővé teszi az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert csatornán. 

A felvételeket az M5, a Bartók Rádió, a MÜPA és az ÁSZ BT Outside Broadcast készítik.

Az ARTE Concert weboldalán ez évben is szavazhat a közönség a legjobban tetsző produkcióra  július 7-én, reggel 9 óráig. 

A legtöbb szavazatot kapott előadás ARTE Közönségdíjat kap. 

Élő közvetítés és szavazás: 

Július 2. Brothers:  https://www.arte.tv/fr/videos/089149-001-A/brothers-de-daniel-bjarnason-au-armel-opera-festival/

Július 3. Egy Eltűnt férfi naplója:  https://www.arte.tv/fr/videos/089149-002-A/journal-d-un-disparu-de-janacek-au-armel-opera-festival/

Július 4. Figaro házassága: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-003-A/les-noces-de-figaro-de-mozart-au-armel-opera-festival/

Július 5. El valahová: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-004-A/away-no-matter-where-de-marcell-dargay-au-armel-opera-festival/

Július 6. Don Giovanni: https://www.arte.tv/fr/videos/089149-005-A/don-giovanni-de-mozart-au-armel-opera-festival/

Forrás: Armel Opera Festival

,