Lengyel címmel bővült a Poket zsebkönyv-sorozat!

PIOTR SZEWC PUSZTULÁS című könyvének bemutatója június 27-én, csütörtökön 18:00 órakor lesz a Lengyel Intézetben.

A beszélgetés résztvevői: Kováts Adél, a könyv nagykövete, Pálfalvi Lajos, a könyv fordítója, és Vecsei H. Miklós, a POKET ötletgazdája.

A lengyel kispróza egyik figyelemreméltó és különleges darabja jut el most új köntösben, a divatos POKET zsebkönyv-sorozat legújabb kiadványaként a magyar olvasókhoz. Piotr Szewc az 1987-es Pusztulással (Zagłada) debütált prózaíróként. A lengyel szerző műve tulajdonképpen fotográfia – prózában, amelyben rendkívül plasztikusan és részletgazdagon elevenedik meg a lengyel város, Zamość egyetlen napja. Szewc a cselekmény bemutatása helyett inkább pillanatképek-sorozatából teremti meg a könyv sajátos atmoszféráját, mely sokak szerint Proustot idézi.

A könyvet több nyelvre lefordították, megjelent franciául, olaszul, németül, angolul, norvégul, horvátul és magyarul, Pálfalvi Lajos fordításában.

Piotr Szewc: Pusztulás

Csak az a konok hit, hogy ki tudunk emelni a feledés sötétjéből egy-egy részletet, az ég színét egy júliusi napon, 1934-ben, a mentolos cukorkák ízét egy hajdani kisfiú szájában, a tükör fakeretének faragott mintáit, az első ráncokat egy bizonyos Kazimiera M. homlokán, aki váratlanul elutazott a városból, nem hagyott hírt maga után, és sok más apróságot, mint Róza, a cigánylány hold alakú fülbevalóját, aminek ott kellett lennie, hogy fénysugarakat küldjön, akkor és ott, abban a térben, csak az kényszerített arra, hogy keressük, kutassuk azt az időt, ami, mint a fülbevaló és a vonat fölött szálló szikrák, örökre elveszett.

Idén áprilisban ünnepelte indulásának egyéves évfordulóját a POKET, a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő kezdeményezése. A hamarosan 18 kötetből álló zsebkönyvsorozat szerzői között megtalálhatjuk Molnár Ferencet, Karinthy Frigyest, Rejtő Jenőt és Virginia Woolfot is, a klasszikus művek mellett pedig kortárs írásokból is válogathatunk. Néhány hete, a Margó Fesztivál keretében mutatták be a legújabb zsebkönyv kiadványt, Szabó Magda Az őz című bosszúregényét. Most pedig nagy örömünkre megjelenik a sorozatban az első lengyel cím is, a kortárs lengyel irodalom egyik kiváló szerzője, Piotr Szewc Pusztulás című regénye!

A POKET-automaták helyei: Budapest: Déli Pályaudvar, Széll Kálmán tér, Móricz Zsigmond tér, Keleti Pályaudvar (M2 mozgólépcső), Vígszínház, Madách tér, Batthyány tér (HÉV) és Gödöllő (MUZA), Komárom (Brigetio Gyógyfürdő), Szentendre (HÉV), Tata (Kossuth tér), Veszprém (Hangvilla), Szolnok (Aba-Novák Agóra) 

A könyv megjelenését a Wacław Felczak Alapítvány és a Pest Text is támogatta.

Forrás: Lengyel Intézet