KLASSZ a pARTon! 2019 fesztivál – Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

A KLASSZ a pARTon! klasszikus zenei fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak, hiszen látáshiánya ellenére az élvonalbeli zongoristák között tartják számon.

A fesztivál rendezője a Cimbora Alapítvány, az Egészséges és Kulturált Gyermekekért. Az Alapítvány munkatársai az elmúlt közel 30 évben számtalan kulturális gyerekprogramot  és fesztivált szerveztek a hajdani televíziós Cimbora műsor szellemében.

KLASSZ a pARTon! fesztivál megrendezésével több célt tűztek ki maguk elé

  • a klasszikus zene népszerűsítését,
  • több generáció megszólítását,
  • fiatal tehetségek bemutatását,
  • az ingyenesség biztosításával a kultúrához való széleskörű hozzáférés lehetőségét,
  • a minőségi turizmus fejlesztését.

Az ország turisztikai fejlesztését hosszútávra meghatározó program, a „Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030”, a Balaton Régió egyik kulturális vonzerejeként említi fesztiválunkat. 2017-től programunk a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat része, koncertsorozatunk egyik fontos pillére a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatnak.

2019-ben öt éves lett a KLASSZ a pARTon! fesztivál. Négy év alatt megduplázódott koncertjeink száma, a települések és a közönség lelkes támogatása, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően. Tavaly már külföldön is, Pozsonyban – és Európa jövő évi kulturális fővárosában – Rijekában is rendeztünk koncerteket.

ADATOK (2019) :
62 program
40 koncert
11 ifjúsági koncert
11 egyéb művészeti foglalkozás és játékos ismeretterjesztő program gyerekeknek
12 településen, 18 helyszínen

Új fejezet lesz fesztiválunk történetében, hogy a Cadenza Művészeti Menedzsment segítségével európai fesztiválokhoz kapcsolódunk. Jelenleg szlovén, olasz, szerb és román kapcsolatokkal rendelkezünk. Első lépésként Darko Brlek szlovén klarinétművész, a Ljubjanai Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője és az olasz Massimo Mercelli fuvolaművész az Emilia Romagna Fesztivál alapítója és művészeti vezetője a Budapesti Vonósokkal ad koncertet Balatonfüreden.

Török kapcsolatunkat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak köszönhetjük, amely az isztambuli Németh Quartet turnéját támogatja.

Fesztiválunkon fellépő művészek:

Anneke Boeke blockflöteművész, Lakatos György fagottművész, Ittzés Gergely fuvolaművész, Rohmann Ditta, Jávorkai Ádám, Onczay Zoltán, Szabó Péter gordonkaművészek, Korcsolán Orsolya, Gazda Bence, Jávorkai Sándor, hegedűművészek, Szepesi Bence klarinétművész, Fassang László orgonaművész, Hiroko Sasaki, Balog József, Érdi Tamás, Zsoldos Bálint, zongoraművészek, Alpaslan Ertüngealp, Ayyub Guliyev, Felix Mayer karmesterek.

Kertesi Ingrid és Kolonits Klára operaénekesek dalestje mellett Operabeavató program is lesz, Dinyés Dániel, Bordás Barbara, Kovács István Cseh Antal közreműködésével.

A fiatal generáció képviselői: Tóth-Vajna Gergely, Tóth-Vajna Zsombor, Szedmák, Virág Mátyás csembalóművészek, Szabó Ildikó, Csőke Flóra gordonkaművészek, Illés Eszter, Nemes Réka fuvolaművészek, Stark János Mátyás hegedűművész, Szűcs Attila, Tatai Nóra, Tötös Roland operaénekesek, Bánfi Barna szaxofonművész, Hotzi Panni, Kocsis Krisztián, Ránki Fülöp zongoraművészek, aSolti György Zeneiskola Vonószenekara, Bolla Milán vezetésével, a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság Együttese és a Trio Energico.

Fesztiválunkon négy mesterkurzus résztvevői is bemutatkoznak, az Óbudai Danubia Zenekar Masterclass Budapest Szólista Akadémia nemzetközi mesterkurzusának koncertjét  Hollókői Huba (Finnország) vezényli.

A BalatonSax Mesterkurzus tanárai, David Brutti, Paul Cohen, Yehuda Gilad, Markus Holzer, Milan Reriha és Szepesi Bence a világ különböző részeiből érkeznek. Demel Eszter tanítványait Felsőörsön, Ácsné Szily Éva növendékeit Vászolyban hallhatják.

A fellépő zenekarok és kamaraegyüttesek:
Bach Kamarakórus München
Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese
Budapest Saxophone Quartet
Budapesti Vonósok
Central European String Quartet
Ensemble Cantilene
Grazioso Kamarazenekar
Grazioso Qurtet
Hungarian Quartet
Lanner Quartet
Mendelssohn Kamarazenekar
Németh Quartet
Óbudai Danubia Zenekar
Sinfonietta Pannonica Ensemble
Simplicissimus Kamaraegyüttes
Szent Efrém Férfikar

Bartók és Kodály öröksége arra is kötelez minket, hogy különös gonddal figyeljünk a legkisebbekre, a jövő koncertlátogató közönségére. Első maradandó sikerünk, A varázsfuvola, Gulyás Dénes rendezésében fesztiválunk örökös darabja lett, ebben az évben a balatonfüredi strandon láthatják az érdeklődők. A legkisebbek számára lesz még interaktív koncert Lukácsházi Győzővel és az Air Corde Trióval, Jazz-jatszótér Dés Andrással, Bacsó Kristóffal, Fenyvesi Mártonnal, hangszerbemutató a vajdasági Bakos Árpád Trióval, zenés verstanulás a Cimbora együttessel, bábos-zenés kalandozás Joós Tamással és egy különleges vízi performance  is vár a strandoló gyerekekre.

Formabontó próbálkozásokkal azért nemcsak a kicsiknek kedvezünk. Dörgicsén kerti hangversenyeket, Keszthelyen szalonkoncertet szervezünk, Almádiban pedig a Lanner Quartett muzsikusai egyenesen táncolni hívják vendégeinket.

Eseményeinket megtalálják honlapunkon, a Facebookon, a Fidelio különszámaként megjelenő műsorfüzetben, a MOL Nagyon Balaton Magazinban.

https://www.facebook.com/Klassz-a-pARTon

https://www.facebook.com/NagyonBalaton/

PARTNEREK
Bartók Rádió
Szól a Szív Alapítvány
Tihanyi Bencés Apátság
Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa

KIEMELT TÁMOGATÓ: Szerencsejáték Zrt.

TÁMOGATÓK:
Nemzeti Kulturális Alap
Nagyon Balaton
Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány
Balatonalmádi Város Önkormányzata
MOL Alapítvány
Balatonfüred Város Önkormányzata
Helikon Kastélymúzeum – Festetics Kastély Keszthely
Balaton Színház Keszthely
Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata
Gyulakeszi Csigó Malom Stílus Galéria
Paloznak Község Önkormányzata
BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Siófok
Pesti Vigadó
Magyar Művészeti Akadémia
Hunguest Hotel BÁL Resort Balatonalmádi
Anna Grand Hotel, Balatonfüred
Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred
PROBIO Zrt., Balatonfüred
Landhaus Dörgicse

Forrás: KLASSZ a pARTon!