Friss filmek a Werk Filmakadémia hallgatóitól

2019. június 19-én 20 órakor érkeznek a Werk Fimakadémia idén végzős hallgatóinak vizsgamunkái olyan színészekkel a főszerepekben, mint Döbrösi Laura, Hajdu Steve, Zsurzs Kati vagy Jankovics Péter. A filmeket a Toldi moziban láthatja a közönség. 

A WERK Filmakadémia indulása – 2008 – óta hagyomány, hogy közös vizsgafilmvetítéssel zárul a képzés, az eseménynek több éve a Toldi mozi ad otthont. Idén 13 rövidfilmet vetítenek, a stábok többnyire hallgatói körben szerveződnek, egy-egy alkotó jellemzően több film készítésében is közreműködik.

A 2018–19-es tanévet a szokásosnál is erősebb produkciók zárják, egészen kiemelkedő alkotások, a főbb szerepekben láthatjuk mások mellett Döbrösi Laurát, Hajdu Steve-et, Zsurzs Katit vagy Jankovics Pétert. A bosszúszomjtól a farkasétvágyig, Petőfitől Bächer Ivánig, a lúzerektől a magányosokon át a reménytelenül szétesettekig elég mély a merítés – a hallgatókat a hazai filmszakma legkiválóbb szakemberei készítették fel a kifejezetten gyakorlatorientált képzés során.

„Már első olvasásra is nagyon izgalmasnak találtam – mondta Döbrösi Laura a Redline című filmről, amelyben a főszereplő Annát alakítja. – A traumafeldolgozásról szól: arról, hogy egy súlyos veszteségélményt hogyan lehet vagy éppen nem lehet feldolgozni. Érzékenyen és okosan megírt könyv, nagyon gazdag asszociációs lehetőségekkel, a filmet pedig nézőként sokféleképpen tudjuk érzelmekkel feltölteni. Egy nagyon szép hallucináció az egész. Szakmailag mindig nagy kihívás az egészségesből kibillent mentális állapotot megjeleníteni, de csak jó emlékeket őrzök a forgatásról: remekül összehangolt, profi munka volt, kevesebb mint két nap alatt vettük fel.” A Társas játékban, az Aranyélet évadaiban, az Örök tél vagy a Félvilág című hazai filmekben játszó színésznő szerint a Redline „kifejezetten erős rövidfilm lett. Bízom benne, hogy tud terápiaként működni, és meglepőbbnél meglepőbb interpretációk születnek majd.” – Trailer: Redline

Kilián Kiliána írta, rendezte és vágta a filmet, amelyben Anna különös hívást kap egy rég nem működő piros telefonról. Randevúra invitálják. Nem tudja, ki van a vonal másik végén, de elfogadja a meghívást, és olyan kalandba keveredik, amelyre nem számított.

Zsurzs Kati színművész, szinkronszínész, akit az elmúlt években egyebek mellett a Mi kis falunk, a Last Call vagy a Csak szex és más semmi című magyar produkciókban láthatott a közönség, Búcsú című film főszerepét játssza. „Különleges és megrázó történet – nyilatkozta a színésznő. – Margitról és a férjéről szól, az utolsó éveikben látjuk őket egy olyan, kritikus élethelyzetben, amikor akaratukon kívül külön vannak. Margit folyton hívja, az öreg pedig bosszús a világra, a méltatlan helyzetre… Magányról és álmokról, a kötődés és a jelenlét erejéről tesz fel fontos kérdéseket a film, ha az élet vége felől vizsgáljuk őket. Összetett, szép és bátor alkotás. Én pedig imádtam forgatni – nagyon szívesen dolgozom mindig fiatalokkal, pláne ennyire felkészült, lendületes csapattal. Kőváry Gergely forgatókönyvíró vizsgafilmje a Búcsú, amire első olvasás után igent mondtam.” Trailer: Búcsú 

A filmet Cibulya Nikol rendezte. Margit öt év elteltével alig várja, hogy hazatérjen otthonába a férjéhez, Ignáchoz. Ám a hazatérés nem úgy sikerül, ahogy elgondolta.

Trafikant András rendező filmje Hajdu Steve-vel: Kakasherepörkölt

Egy képzeletbeli amerikai sitcom egyik epizódja a kilencvenes évekből, Lippai Balázs és Komróczki Diána munkája: Carson Coma

Liliom Emese filmje Jankovics Péterrel: Farkasok

Forrás: Werk Filmakadémia