Félidőnél tart Enyedi Ildikó új filmjének forgatása – Budapesten és Fóton dolgozik most a stáb

Félidőnél tart az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története 56 napos forgatása. 11 hamburgi nap után Budapesten folytatódik a munka. A belső felvételeket a Filmalap MAFILM Igazgatóság fóti stúdiójában rögzítették, míg a Párizsban játszódó külső jeleneteket Budapest több helyszínén – köztük a Vasúttörténeti Parkban – veszik majd fel. A film férfi főszereplője Gijs Naber holland színész, női főszereplője pedig a világhírű Léa Seydoux francia színésznő. A forgatás augusztusban, Máltán ér majd véget. A féltékenység természetrajzát ábrázoló romantikus film gyártását a Filmalap 1,15 milliárd forinttal támogatta. Az Inforg-M&M Film vezetésével német, olasz és francia koprodukcióban, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média támogatásával készülő alkotás a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba.

Gijs Naber, Enyedi Ildikó és Léa Seydoux © Csata Hanna

Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regénye az alapja Enyedi Ildikó forgatókönyvének, ami egy új médium számára igyekszik minél pontosabban és gazdagabban közvetíteni nemcsak a történetet, de Füst Milán szellemét, gondolatait is. Störr Jakab, a holland hajóskapitány, rögvest megkéri Lizzy, az elragadó francia hölgy kezét, amint meglátja. Boldognak induló házasságuk azonban a meghitt pillanatok mellett gyötrelmes órákban is bővelkedik. A kapitány érzelmi hullámverései a féltékenység tűpontos természetrajzát és a férfi-nő kapcsolat feloldhatatlan ellentmondásait tárják elénk. A nemzetközi színészgárdát felvonultató film forgatásának első szakasza sikeresen lezajlott Hamburgban. A német kikötővárosban a feszített tempójú forgatás csak a stáb mély alázatának és hatalmas munkabírásának köszönhetően fejeződött be időben. A legbonyolultabb felvétel talán egy éjszakai kaszkadőrugrás volt egy hídról, és az alkotóknak biztosan sokáig emlékezetesek lesznek azok az aggódással teli derűs percek is, amikor apálykor a csatornarendszerben megfeneklett az óriási hajó – rajta a színészekkel, a rendezővel és az operatőrrel. 

Rév Marcell operatőr © Csata Hanna

A forgatás második szakasza hazánkban zajlik. A fóti Huszárik műteremben egy párizsi és egy hamburgi polgári lakást építettek fel, ahol 18 napon át rögzítették a belső jeleneteket. A következő 18 napban Budapesten folytatódik a munka, ahol a párizsi jeleneteket veszik fel, bár Kőbánya egy kis időre Hamburggá válik majd. A legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy a táblák, lámpák, modern tárgyak kikerülésével az utcaképet hiteles, korhű módon tudják majd kialakítani.

Léa Seydoux és Gijs Naber © Csata Hanna

A mai, a Vasúttörténeti parkban tartott sajtótájékoztatón a film férfi főszereplője, a Störr kapitányt alakító Gijs Naber elmondta: „Csakúgy, mint egy tengerész, aki várakozással tekint egy távoli, ismeretlen helyre való utazásra, én is szívesen járok új, izgalmas utakon. Úgy gondolom, hogy ez a kíváncsiság és az új ötletekre való nyitottság vezetett Enyedi Ildikó  és A feleségem története felé. Soha nem lehet előre tudni, hogy egy-egy döntésünk mit hoz majd, de csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha „bízunk a szélben, amikor vitorlát bontunk”. A feleségét, Lizzyt játszó Léa Seydoux hozzátette: „A felkérésében az vonzott a legjobban, hogy Enyedi Ildikóval dolgozhatok együtt.”

Léa Seydoux, Gijs Naber, Rév Marcell operatőr és Enyedi Ildikó © Csata Hanna

A film rendezője, Enyedi Ildikó elmondta: ”Sokunknak, akik ismerjük és szeretjük ezt a regényt, volt egy képzeletbeli Störr kapitányunk és Lizzynk.  Különleges, boldog érzés látni most őket hús vér emberként, mert Gijs és Lea lehengerlő erővel írta át a régi képeket a fejemben.  Ez a két vonzó, esendő, titokzatos lény új kapukat nyitott meg a szívemben, és, ahogy a stábunk reakcióit látom, nemcsak az enyémben. Ez egy nagyon személyes film lesz, és, mint minden ilyen, jó eséllyel nagyon személyes lehet mindenkinek.” Végezetül Mécs Mónika vezető producer hangsúlyozta: Felemelő érzés, hogy egy magyar író művét angol nyelven, Európa szerte ismert színészekkel forgatjuk, akiknek a közvetítésével ez a csodálatos magyar mű még több emberhez eljuthat majd a világ minden táján.”

Gijs Naber © Csata Hanna

A magyar Inforg-M&M Film – Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András –, a német Komplizen Film, az olasz Moliwood és a patinás francia Pyramide koprodukciójában készülő film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző az olasz Teho Teardo. A Filmalap 1,15 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő A feleségem története a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

Louis Garrel és Rév Marcell operatőr © Csata Hanna
https://www.facebook.com/AFelesegemTortenete/