Falja a gazdasági híreket, meg is nyerte az országos diák pénzügyi versenyt

Egy 18 éves debreceni gimnazista, Csahóczi Máté Benedek nyerte 11.500 indulóból a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet. A játékot a DUE Médiahálózat, a Pénzügyminisztérium és a Pénziránytű Alapítvány támogatásával indította azzal a céllal, hogy a résztvevők magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, hatékonyan osszák be jövedelmüket, és megtakarítás esetén jól fektessenek be. Máté két éve falja a gazdasági híreket, így nem is okozott meglepetést a győzelme.


Nagy Diák Pénzügyes Teszt © Pozsonyi Zita

A Nagy Diák Pénzügyes Teszt első fordulójában az online játékot bárki kitölthette, és ezt meg is tették több mint 11.500-an. Továbbjutásra viszont a 14-20 év közötti korosztálynak volt lehetősége, közülük pedig a legjobban teljesítő 120 diák kapott lehetőséget a középdöntőbe, hogy összemérjék tudásukat június 6-án a Pénzügyminisztérium patinás dísztermében, az eredetileg kereskedelmi banknak szánt épület egykori pénztártermében.

A fiatalok egy 30 kérdésből álló tesztet töltöttek ki, melyek az alapvető pénzügyi ismeretekre fókuszáltak, az e téren való jártasságra, gondolkodásra, fogékonyságra kérdeztek rá. Az ezt sikeresen megválaszolók közül került ki az a 12 fő, akik ezt követően már a döntőben mérkőzhettek meg egymással egy izgalmas online kvízjáték keretében.

Harmadik helyen végzett Bognár Ábel Budapestről, második lett Pintér Tamás Péter Szombathelyről, a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet pedig Csahóczi Máté Benedek nyerte Debrecenből. Mindhárman egy-egy értékes okostelefonnal gazdagodtak. Az első helyezett 18 éves fiatalember a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tanulója. Mint mondta, egyetlen hobbija van immáron két éve, mégpedig a gazdasági hírek olvasása. Bár barátai kevésbé jártasak a pénzügyi témákban, van egy ismerőse, aki tőzsdézik, így vele szokott beszélgetni például a részvénykereskedésről. Külön érdekesség hogy a pénzügyi teszt nyertesének, Máténak a jelenlegi iskoláját nem más, mint Kossuth Lajos, az első felelős magyar kormány pénzügyminiszterének idősebbik fia, Kossuth Ferenc alapította 1908-ban. Kossuth Lajos szobra pedig ma is díszíti a Pénzügyminisztérium előterét, a győzelem helyszínét…

A vetélkedőt megnyitó köszöntőjében Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy játék résztvevői olyan pénzügyi ismereteket szereznek, amit később az életben is alkalmazhatnak. Hozzátette: a diákok később akár új, digitális technológiai megoldásokat találhatnak ki, ami mindenkinek a hasznára válhat, a gazdaságnak és az egyéneknek egyaránt. Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója pedig rámutatott: a vetélkedő résztvevői közül mindenki nyertesnek számít, hiszen egy országos verseny legjobbjai között tudhatják magukat.

Részletek: www.due.hu