„A játék ihlete” – Csillag Péter: Ady stoplisban – Klasszikus magyar írók a futballról

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Csillag Péter 2015-től, a Nemzeti Sport oldalain közölte azokat az írásait, amelyben a magyar irodalom huszonöt írójának és költőjének a futballal kapcsolatos élményeit dolgozza fel. Ezeket a Jaffa Kiadó gondozásában most – az Ünnepi Könyvhéten megjelenő – „Ady stoplisban” című kötetben egyben is olvashatják az egyik legnépszerűbb sportág vagy az irodalomtörténet iránt érdeklődők.

Hiszen ezek a tematikusan a futball köré csoportosuló írások, fiktív interjúk, versek és képes dokumentációk igazi unikumot jelenthetnek bárkinek, nem csak azoknak, akik e két fő csoporthoz tartozónak vallják magukat. A kötetben olyan irodalmi klasszisok foci iránti viszonyulását ismerhetik meg az olvasók, szinte játékosan, mégis magukat a nagy gondolkodókat idézve, mint Juhász Gyula, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Csáth Géza, Krúdy Gyula, Márai Sándor vagy Pilinszky János

Gondolom senkit nem lep meg a tény, hogy a 25, ilyen formában a témában „megszólaltatott” író, költő többsége szerette és rendszeresen látogatta ezen sport eseményeit. De a komoly kutatómunkán alapuló gyűjteményben helyet kaptak olyan szerzők is, akik nem rajongtak érte.

Furcsa ellentmondás, ajánlok egy könyvet, olyan módon, hogy jómagam is az utóbbi társasághoz tartozom, és ez nem csak női, de nagyon szoros családi kötelékeim ellenére is így van. A futballhoz való viszonyulásom minősége már gyermekkoromban megpecsételődött, hiszen édesapám ekkor egyebet sem csinált csak hivatásból, az akkor még sikerei csúcsán lévő vidéki sportklub (SBTC) csapatát tudósította. Akkor úgy éreztem, sokat elvettek tőlem ezek az események, rengeteg utazást, az izomlazító mentolos illatába burkolózó, izzadt, de elszántnak tűnő férfiakkal töltött órákat és várakozást jelentettek számomra a mindennapossá vált programok. És mégis valami akkor történt bennem. Ha nem is a futball, mint sportág, vagy a sport tudósítása, de az rajongás, és dacos kitartás, amit azokban az években láttam a sportolók és szurkolóik arcán, velem maradt. Ahogy most Csillag Péter könyvéből is visszaköszön az a csapatszellem szurkolói vagy játékosi oldalról amit akkor ott, azt hittem kívülállóként élek meg. Így az, hogy női olvasóként, az irodalomban otthonra találtként komfortosan éreztem magam ebben a könyvben magától értetődővé vált.

Ez az összeállítás, akár mint irodalom- és sporttörténeti kuriózum alkalmas bármelyik korosztályhoz közel hozni a sport, mint közösségépítő lehetőségének fontosságát is. Ez az, amiért ez a Csillag Péternek köszönhető hiánypótló, a szépirodalom és az ismeretterjesztő műfaj határmezsgyéjén meghúzódó alkotás bármelyikünk nyaralását, utazását, esti pihenését kiegészítő olvasmány lehet. Hiszen humorosan, mégis tényszerűen, az alkotókat megidézve mutat rá arra, ami az ember sajátossága: korrekt szabályokat, önmagunkat ismerve játszani kell.

https://www.jaffa.hu/ady-stoplisban-klasszikus-magyar-irok-a-futballrol-1340

Az írás címe, a „Játék ihlete” a kötet Kosztolányi Dezső emlékezetének szánt fejezet címe is volt, onnan lett átemelve.