Borostyán, az időkapus – Varázslatos nyárindító könyvbemutató Fraknó várában

Szerző: Marity Mira

Az Estöri Junior pályázat tehetséges gyerekeit is díjazták

@ Mészáros Zsolt

Kultúra a köbön. Az Esterházy Magyarország Alapítvány pályázatairól, projektjeiről és működéséről ez jut legelőször az eszembe. A hasonlatot alátámasztotta egy rendkívüli gyerekkönyv bemutató, amelyet a burgenlandi Fraknó kastélyban tartott a szervezet. Az exkluzív esemény tárgya egy páratlan kötet, Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus című meséje.

Krokodil a várban

@ Mészáros Zsolt

Szikrázó napsütés, vidám gyereksereglet, színpompás rajzok és rendhagyó tárlatvezetés várta a bemutató résztvevőit az impozáns és egyedülálló Fraknó várában. Az Esterházy Magyarország Alapítvány stílszerűen választotta helyszínül a nemesi család kastélyát, ami pazar és frappáns háttérként szolgált a nívós rendezvénynek. A Borostyán, az időkapus című történet ugyanis magáról a várról szól, illetve az híres osztrák-magyar Esterházy generációkról, és az őket körülölelő történelemről.

@ Mészáros Zsolt

De hogy jön ide a krokodil? Aki járt már a fraknói várban, bizonyára rácsodálkozott az egyik fő boltív alatt himbálózó kitömött krokodilra. Az állat sokáig a nemesi család házi kedvence és a vár őrzője volt, és csodamód megelevenedik a mesében. Ő Borostyán, aki mindent elmesél a főhősnek, a nyolc éves Dórinak a várról, a benne lakókról. A történeteken keresztül megelevenedik a történelem, így a könyvet olvasó gyerekek észrevétlenül és szórakozva lesznek részesei a kultúrának, legendáknak, históriának.  

Ki tud ellenállni az üveggolyóknak?

Hogyan érdemes kedvet csinálni a gyerekeknek egy könyvhöz? Nem pusztán felolvasással és unalmas dialógusokkal, hanem interaktív és érdekfeszítő bemutatóval. Az író, Molnár Krisztina Rita, és az illusztrátor, Szalma Edit mellett moderátorként Tóth Krisztina volt jelen, aki a fülszöveg ajánlóját is írta. Ők hárman garantálták, hogy a gyerekek figyelme sem lankadt – köszönhető ez a vicces igaz-hamis kvíznek, ami állításokat tartalmazott a mesével, várral, történelemmel kapcsolatban. A helyes választ adók üveggolyót és szép könyvjelzőt kaptak, érthető tehát, ha a bemutatón mindvégig aktívan és lelkesen közreműködtek a kicsik és nagyobbak is.

Molnár Krisztina Rita elmondta, hogy azért volt jó érzés megírni Borostyán és Dorka történetét (a kislány egyébként, aki megihlette az írónőt, ott ült a közönség soraiban). Úgy fogalmazott, hogy amikor méltó dologra kérik fel az embert, vagyis értékközvetítésre, akkor az ajándék. Tóth Krisztina azt vetette fel, hogy lehet-e kultúrtörténetet közvetíteni, főleg egy meseregénynek. A könyv kétségkívül ezt teszi, és erre már Szalma Edit válaszolt. Szerinte a kultúrtörténeti ismeretek átadása akkor produktív a gyerekeknél, ha ez indirekt módon, szinte észrevétlenül történik. Ez a finom, és mégis professzionális értékközvetítés mindenképpen a kötet elsődleges érdeme.

Káprázatos a könyv

Jó megérinteni, fantasztikus érzés beleszagolni a nyomdafestéktől illatozó lapok közé. Ez a könyv kiemelkedik a Móra Könyvkiadó megszokottan magas színvonalú kiadványainak sorából is. Borítója finom és selymes tapintású, a rajta található kép tele van izgalmas motívumokkal, amelyek visszaköszönnek a szövegben. Molnár Krisztina Rita szerint minden író bizonyos témák körül forog, és ezek a témák vissza-visszatérnek a műveikben. Az írónőnél ez a fő momentum az idő, ami végigvonul a narratíván is. A történet képi megjelenítése varázslatosan látványos lett; Szalma Edit illusztrációiban egyedi és bámulatos színvilágot kombinált. A rajzok egy letűnt és bájos históriás időszakot elevenítenek meg, a megkapó képek segítenek elvarázsolódni és belefeledkezni Borostyán, a krokodil, és a kíváncsi Dóri időtálló és időtlen kalandjaiba.

Visszaköszön a hangulat a képeken

Csodálatos dolog úgy aktivizálni a gyerekeket, hogy a saját alkotás örömével kapjanak kedvet az olvasáshoz. Az alapítvány úgy hirdette meg az ESTÖRI-JUNIOR Alkotói Pályázatot, hogy direkt ehhez a könyvhöz kreáljanak illusztrációkat. A rajzok káprázatosak lettek és határtalan fantáziáról és kreativitásról tettek tanúbizonyságot. Érdemes lenne őket külön albumba rendezni, olyan bámulatosan megragadták a rendkívüli mese atmoszféráját. A rajzokat és festményeket szakmai zsűri értékelte, a dobogósok értékes ajándékcsomagot és utalványt kaptak, és természetesen a könyvet, ami inspirálta őket az alkotásra.

És az a kötet valóban különleges, méltó módon képviseli mindazt az értéket, amit az Esterházy család örökül hagyott. Olvasásakor felsejlik az a fajta öröm és harmónia, amit az ember akkor érez, amikor valódi értékkel, kultúrával, művészettel találkozik. És mennyire felemelő ezt gyermekként megtapasztalni… Hogyan is fogalmaz Borostyán a regényben? „A földöntúli békesség, a lebegés. Amit csak akkor érezhetünk, ha egy festményt látunk, vagy verset olvasunk, vagy zenét hallunk. De csak ha olyat, amibe az alkotó tehetségén kívül valami más is beszivárgott. (…) Hogy az igazi művészetben maga az ég van jelen. A szikrázó, csillagos, végtelen békesség.”

Bővebb információ a díjazottakról és a könyvről:

https://www.estori.hu/aktualitaso/borostyan-az-idokapus-konyvbemutato

Molnár Krisztina Rita: Borostyán, az időkapus, Móra Könyvkiadó, 2019

Fotók forrása: Esterházy Magyarország Alapítvány

,