Irodalom- és sajtótörténeti időutazás az OSZK Kiadóval az Ünnepi Könyvhéten

Irodalom- és sajtótörténeti időutazással készül az Országos Széchényi Könyvtár az Ünnepi Könyvhétre. Szénási Zoltán és Virágh András irodalomtörténészek kalauzolásával belepillanthatunk a Budapesti Újságírók Almanachja 1908-as reprint kiadásába, amely a Magyar Bohémvilág címet viseli. A kötet 110 év távlatából is lebilincselő írásokkal vonultatja fel a századelő magyar irodalmának jeles képviselőit, a kiadvány bemutatóját pedig színpadi program kíséri.

Ady Endre Szeretném, ha szeretnének és Radnóti Miklós Lábadozó szél című kötetét is kézbe veheti az utókor. A Kossuth Kiadóval közösen létrehozott sorozatunk eredményeképp legnagyobbjaink eredeti versesköteteinek reprint kiadásával készülünk, de standunkon kapható lesz az Irodalmi Magazin idei két legfrissebb száma, a Jókai, és a májusi is, amely Kányádi Sándornak állít emléket – a tavaly elhunyt költő idén lenne 90 éves.

A 2018 őszén megtartott Kuncz Aladár-emlékkonferencia régi tartozást egyenlít ki a határon túli, erdélyi magyar irodalom felé. Kuncz Aladár a Fekete kolostor című regényével vonult be a két világháború közti klasszikus magyar és világirodalomba. De mi volt a szerepe az erdélyi magyar irodalom megszervezésében Trianon után? Mi volt a híres regény előzménye? Többek között ezek a kérdések is előkerültek a tanácskozáson. A konferencia előadásainak szerkesztett anyagát az OSZK és az MMA kiadói együttműködésben jelentette meg 2019 tavaszán.

Köztársasági elnöki különdíjjal jutalmazták az Arany János-emlékév alkalmából megjelent, „Volt a hazának egy-két énekem” ARANY 200 című kötetet. A Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna által szerkesztett könyv az Arany-bicentenárium kapcsán megrendezett éves OSZK Tudományos Ülésszakon elhangzott előadásokat tartalmazza és a Gondolat Kiadóval közösen jegyzett Bibliotheca Scientia et Artis sorozat jubileumi, tizedik kötete. Az ünnepélyes díjátadót az Ünnepi Könyvhét nyitónapján tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Forrás: OSZK

,