40. Kaláka Fesztivál (június 27-30., Eger Érsekkert) – A Kaláka zenekar idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját

50 év – egy fél évszázad. Csak azok tudnak fennmaradni ennyi ideig, akik igazán időtálló és kimagasló teljesítmény tudnak nyújtani, akik márkaértéke az évek folyamán egyre erősebb lesz. A Kaláka Fesztivál szintén kerek évfordulóhoz érkezett, a Fesztivál 2019-ben ünnepli 40. évfordulóját, melyet az idén szintén jubiláló, 50. éves Kaláka zenekar hívott életre még 1980-ban, így lehet Közép-Kelet-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Hagyomány, stílus és műfajteremtő. Szakmai hatása a sok évtizedes tevékenységén mérhető le.

A Kaláka Fesztivál egy hamisítatlan összművészeti fesztivál, mely a gazdag zenei kínálat mellett színházi programokkal, versszínházzal, gyerekelőadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, népművészeti vásárral gazdagítja a látogatók élménytárát. A fesztivál valamennyi eseménye középpontjában a folkzene/világzene és az irodalom áll, de más műfajok képviselői is helyet kapnak a programban.

40 éve törekszünk arra, hogy ezt minden rendezvényünkön minden műfaj legjobb, leghitelesebb előadóitól láthassa a közönség, s a kísérőprogramokkal is szeretnénk a zene, az irodalom és a tárgyalkotó művészet szoros kapcsolatát bemutatni.

Az idei fesztiválról:

A 40. Kaláka fesztivál hagyományos nyitóelőadását, a Verskoncertet idén újra Bélapátfalván, a csodaszép Ciszterci Apátság épületében tartjuk. Máté Gábor és a Kaláka Kosztolányi estjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója június 28-án pénteken lesz az Érsekkertben.

A fesztivált megnyitja az esemény fővédnöke, Habis László, Eger Megyei Jogú Város Polgármestere és közreműködik a MUSICA FEMINA pályázat nyertese. A Musica Femina program női alkotók munkájára hívja fel a figyelmet. A program eseményei Ausztriában, Szlovéniában, Németországban és Magyarországon zajlanak. A magyarországi programsorozat része a partnerországokból érkező négy, pályázat útján kiválasztott fiatal előadó koncertje. A fesztivál fellépője a pályázat egyik nyertese, Maddie C, fiatal osztrák gitáros dalszerző.

A fesztivál sokszínűségének, összművészeti jellegének illusztrálására néhány név és esemény:

A Kaláka nagyon sokat köszönhet Kányádi Sándornak, az ezredforduló legnagyobb magyar költőjének. Sándor bácsi Budavár díszpolgára volt, kedves, személyes hangvételű kiállítással emlékezett meg róla a Budavári Önkormányzat tavaly, élete utolsó évtizedeinek lakóhelye közelében. Ezen kiállítás anyagából látható egy vándorkiállítás a 40. Kaláka Fesztivál alkalmából az Egri Bródy Sándor Könyvtárban. Megnyitja dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere és a Kaláka.

Kányádi Sándor és a Kaláka

Hogy a”külváros” is részesüljön a koncertekből a Felsővárosban „fesztivál ízelítőt” rendeznek csütörtök délután az EKMK munkatársai, ahol a Kaláka is fellép.

Jankovics Marcell kiállítása a Magyar népmesék rajzaiból. 100 ilyen rajzfilm készült a Kaláka muzsikájával. Jankovics Marcell video-üzenetben köszönti a látogatókat a megnyitón. A kiállítás a Templom Galériában kap otthont.

Gyerekrajzversenyt hirdettünk a megyében található általános iskolák, illusztrációkat kértünk gyerekektől a Kaláka által énekelt versekhez. Egyéni és csoportos kategóriában lehetett pályázni. A csoportos pályázat fődíja, a Kaláka együttes ajándékkoncertje a pályázók iskolájában. A díjátadót és az ezzel egybekötött kiállítás megnyitót június28-án 14 órakor tartjuk. A kiállításon megtekinthetik a legszebb munkákat, és mellettük a zsűri elnöke, Faltisz Alexandra képeit is, melyeket a Kaláka által előadott Családi kör c. Arany János vershez készített.

A tavaly novembertől idén novemberig tartó Kaláka 50 eseménysorozat keretében volt már egy adventi koncertkörút Erdélyben, többek között Déván, Csaba testvér gyerekotthonában is játszottunk. Böjte Csaba most eljön hozzánk, új fa kerül az érsekkertbe a Bródy és Gárdonyi leszármazottak, a Kaláka és Kányádi Sándor fája mellé, Csaba testvér fenyőfát fog ültetni. Utána részt vesz a ciszterci templomban tartott hagyományos templomi eseményen, zsoltáros koncerten, Lackfi Jánossal, Buda Péter atyával és természetesen a Kalákával.

A mellékelt műsorfüzet reméljük magáért beszél. A fesztiválon több külföldi együttes műsora is helyet kapott (török, görög, francia és osztrák vendégeink lesznek), illetve a magyar népzenén és a világzenén kívül pld. a tradicionális ír-, skót népzenét játszó szintén kerek évfordulót ünneplő 30 éves M.É.Z együttes is színesíti az európai népek zenének kínálatát. Ők és a görög együttes (Palio Buzuki) egy-egy tánccsoporttal kiegészülve, táncot is tanítanak majd a közönségnek.

Az 50 éves Kaláka generációkat kapcsol össze. Fesztiválunk látogatói között éppen úgy ott vannak a nagyszülők, akik ugyanazokat a dalokat hallgatták, mint most unokáik. Az idei, évfordulós fesztivál nem csupán gyerekprogramokat kínál, hanem a rendezvény ideje alatt 2 napon keresztül úgynevezett Kaláka Gyerekfesztivált tartunk. A szombat és vasárnap délelőtt a gyerekeké lesz: koncertek, meseelőadások, vásári mulatságok, játszóházak szórakoztatják őket reggeltől a délutáni fesztiválprogramokig.