Vérrel van átitatva Az Inkák Aranya kiállítás

Nem túlzás: a Budapestre érkezett inka kincsek megannyi véres jelenet, rituálé és szertartás részesei voltak. Az egyes tárgyak múltjának történetén még a hazai szakemberek is meglepődnek!

Március óta látható a Király utcai KOMPLEX-ben az egyre népszerűbb Az Inkák Aranya kiállítás, de kevesen tudják, hogy a pompázatos ékszerek, aranytárgyak és ereklyék milyen sötét múlttal rendelkeznek. A kiállítást szervező JVS Group Magyarország vezérigazgatója szerint felbecsülhetetlen a Budapesten kiállított inka kincsgyűjtemény és nem feltétlenül az értéke miatt. „Szinte minden egyes tárgy megrázó történeti háttérrel rendelkezik” – magyarázta Bátyi Dániel, aki hangsúlyozta: már csak rövid ideig látogatható az inkák misztikus titkait feltáró nagyszabású interaktív tárlat.

„Az állat- és emberáldozat jellemző volt az inkák idejében, főként, amikor árvíz sújtotta a térséget. Jusson eszünkbe, miközben a csillogó aranyakat nézzük: egy új inka trónra lépésekor több száz áldozatot mutattak be. Drámai tény, de voltak olyan brutális rituálék, amikor eltávolították az áldozat szívét és a vérükkel mázolták be az istenek képmásait. Például a birodalom egyik uralkodója – Chimú – elrendelte, hogy az isteneiket egy különleges rituális gyilkossággal kibékítsék. Több száz évvel később fiatal lámákkal együtt, több száz szív nélküli gyermek temetkezési helyét találták meg” árulta el az inkák múltjának sokkoló részleteit a JVS Group Magyarország vezérigazgatója.

Az exkluzív kiállítás szervezői megtudták: a perui átkot hordozó halotti maszk ugyancsak vérrel van átitatva, hiszen a rituális szertartások közben a sámán azzal takarta el az arcát.

„Hátborzongató múlttal rendelkeznek a kiállított inka kincsek. Az erjesztett kukorica párlatot gyakran keverték össze az áldozatok vérével” – mondta Bátyi Dániel.

A kiállításon már elérhetőek az audioguide készülékek, ahol a paneleken szereplő információkon felül több érdekes történet és információ elérhető. Az Inkák Aranya kiállítás Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben tekinthető meg, egészen július 31-ig.

Forrás: JVS Group