CAFÉ MENNYORSZÁG – Régi, pesti kabaré az Óbudai Társaskörben

Fesztbaum Bélával beszélgetett Szőke Cecília a készülő előadás kapcsán.

Az Óbudai Társaskör egyik legnépszerűbb programja a Seress Rezső emlékét felidéző Dalok a Kispipából című est. E siker alapján kérte fel Harsányi Mária igazgató Fesztbaum Bélát, hogy állítson össze egy klasszikus századfordulós pesti kabaré estet a Társaskör számára.  A válogatást négy színészre hangszerelte a művész. Pápai Erikát, Benedek Miklóst és Kerekes Józsefet kérte fel játszótársnak egy négytagú zenekarral kiegészülve. Premier: július 17-én a kertben.

© Felvégi Andrea

Van ebben valami pikantéria, hogy az a Benedek Miklós is részt vesz ebben az előadásban, aki az ikonikus Budapest Orfeum előadást Császár Angelával és Szacsvay Lászlóval együtt szerkesztette, játszotta. Nagyjából ugyanaz a korszak kerül most megint középpontba.

Tulajdonképpen igen. Természetesen nem kívánom se folytatni, se másolni a Budapest Orfeumot. Azt a szellemi örökséget viszont szívesen folytatom, viszem tovább, amilyen nagy szeretettel Miklósék ehhez a korszakhoz nyúltak.  Fölfedezték és örömmel csináltak az anyagból színházat. Többre tartották érdemesnek ezt a műfajt, mint csak egy egyszerű szórakoztatás. Boldog és büszke vagyok természetesen, hogy Benedek Miklós a meghívásra igent mondott! Kedveljük egymást a magánéletben és a szakmai életben is, a Vígszínházban most tizedik éve játsszuk együtt a Játék a kastélyban című előadásban a szerzőpárost. Jó partnerei vagyunk egymásnak, értjük egymást és összeköt minket ennek a kornak a tisztelete és szeretete. Épp ennyire öröm, hogy a másik két kedves kollega is csatlakozott hozzánk. Néhány nappal ezelőtt tartottuk az első olvasópróbát és mindenki boldogan, örömteli szívvel távozott innen, tehát azt hiszem, tetszik nekik, amit csinálni fogunk – és ez a legfontosabb.

© Felvégi Andrea

Átemelt valamit a Budapest Orfeumból?

Van abból a régi előadásból – amit én személyesen sajnos nem láthattam csak felvételről ismerem – három vagy négy pont, ahol találkozunk, de nem törekedtem erre és nem is akartam elkerülni, hiszen a Hamletet is elő lehet még egyszer adni, meg a Játék a kastélybant is lehet újra játszani. Alapvetően ez egy teljesen más jellegű vállalkozás. Egy olyan kabaréestet képzeljenek el, amiben minden egyszerre megtalálható. Van benne kis egyfelvonásos bohózat, rövidebb tréfa, hosszabb tréfa, konferansz, dal majd egy újságcikkszerű keményebb, metszőbb hangvételű konferansz. A kabaré legelső hagyományához szeretnék a szerkesztéssel igazodni, ahhoz, ami örömmel szorítja magához az összes műfajt, ami a kabaré környékén fellelhető. Nem idegenkedik a költői megszólalástól, a közéleti tartalmak megpendítésétől, de a következő pillanatban már kacagtatni próbál. A kabaré mindig egy kortárs műfaj volt, ami górcső alá vette a közéleti történéseket is. Szóval olyan vegyes színházi est lesz, ami a végére talán mégis egy egységes képet ad majd… Remélem és bízom benne, hogy az Óbudai Társaskör kíváncsi és érdeklődő közönsége örömmel fog majd jönni ezzel a szabad és laza játékszabállyal. Szeretném, ha szórakoztató lenne, de lírai hangokat is megpendítve napjainkhoz is hozzászólna.

Nagyon szereti ezt a korszakot.

Nagyon. Nagyon sokat kaptam tőle mint alkotó és mint előadó is. Sokat lehet ezekből az anyagokból tanulni. Ez a színészet egy különleges ágát igénylő műfaj. Ahhoz, hogy valami vicces vagy humoros legyen, a Karinthy-féle bonmot-hoz lehet igazodni, hogy „humorban nem ismerek tréfát”. Komolyan, szívvel és tétre kell játszani benne, a műfaj szabályait tisztelve, akkor lesz a közönség számára szellemes és akár megkönnyeztető is. Szőke Cecília (forrás: 3. Kerületi Műsor)

© Felvégi Andrea

Részletes információ:
Bemutató: 2019. július 17., szerda 20 óra

További előadások: 2019. július 18. csütörtök, 19. péntek, 20. szombat, 21. vasárnap, 22. hétfő 20 óra

Játsszák:
PÁPAI ERIKA
BENEDEK MIKLÓS
KEREKES JÓZSEF
FESZTBAUM BÉLA

Zenei vezető: Termes Rita
Zenekar: Termes Rita, Farkas Izsák, Simkó-Várnagy Mihály, Weisz Nándor
Díszlet: Enyvári Péter
Jelmez: Balai Zsuzsanna
Szerkesztette és rendezte: Fesztbaum Béla

Belépőjegy: 4000 Ft
Az előadás kétrészes, vége körülbelül 22 órakor
Az Óbudai Nyár keretében, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával
Rossz idő esetén a Till Ottó-teremben

Forrás: Óbudai Társaskör