Bartha Máté • KONTAKT | Louis Roederer Discovery Award 2019

Les Rencontres de la Photographie
Section Louis Roederer Discovery Award 2019
Arles, Franciaország

Bartha Máté KONTAKT című kiállítása július 1. és szeptember 22. között tekinthető meg az Arles-i Fotófesztiválon a TOBE Gallery közreműködésével.

Bartha Máté
KONTAKT I.
2018
© Bartha Máté | TOBE Gallery

A Rencontres d’Arles megalakulása óta támogatja a fotográfiát es annak minden résztvevőjét. A galériák is megtalálják helyüket a fesztivál programjában, hiszen úttörőként gyakran ők fedezik fel a jövő tehetségeit. A Louis Roederer Discovery pályázatra beérkezett 200 pályaműből 10 került kiválasztásra, mindegyikük egy önálló kiállítás lehetőségét nyerte el. A nyitóhéten a zsűri 15.000 € összegű jutalomban részesít egy művészt és az őt bemutató galériát, illetve a közönség is odaítél egy 5.000 € összegű díjat, melyet a Louis Roederer Foundation és a Polka magazin támogat.
Bartha Máté (1987) Budapesten élő és alkotó fotográfus és dokumentumfilm rendező. Mesterdiplomáit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte. Miután a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjban részesült, kiadta első könyvét Common Nature (2014) címmel. Legutóbbi projektjével, a KONTAKT-tal, elnyerte a Capa-nagydíj ösztöndíját 2017-ben és a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat 2018-ban.

A KONTAKT című sorozatában a magyar Honvédsuli által szervezett önkéntesen látogatható nyári táborokat mutatja be, ahol a gyerekek egy hetet töltenek a szigorú katonai fegyelem szabályait követve. Hogy történetüket saját, személyes szemszögéből mutathassa be, Bartha másfél évet töltött a táborban és egy idő után egyre komolyabb kérdések foglalkoztatták. A látszólag nyugodt portrékból, csoportképekből és tájfotókból kirajzolódik a kamaszkor ellentmondásos világa. Az alkotó megfigyeli, hogyan viszonyulunk az erőszakhoz, háborúhoz, fegyverekhez és azok társadalomban elfoglalt helyéhez, de nem akar ítélkezni sem felettük, sem a képek alanyai felett. Társadalmilag érzékeny megközelítést követve inkább belülről próbálja megérteni a jelenséget és a fotókat tudatosan elrendezett érvekként használja. Az alanyok természetessége ellenére, a képek értelmezési lehetőségének kettőssége kísérteties atmoszférát teremt a teljes sorozatban, elmozdítva a művész személyes nézőpontját egy univerzálisabb perspektíva felé.

Bartha Máté
KONTAKT IV.
2018
© Bartha Máté | TOBE Gallery

Projekt: Bartha Máté – KONTAKT
A kiállítás kurátora: Mészáros Flóra, művészettörténész.
Az alkotót a TOBE Gallery képviseli.
LES RENCONTRES DE LA PHOTOGRAPHIE

,