Az Oscar-jelölő 44. Odense International Film Festival-on debütál az 5 évig készülő kísérleti film és három további magyar film

Az augusztusban megrendezendő 44. Odense International Film Festival (OFF)  hivatalos főversenyprogramjában debütál Damokos Attila ‘Charon’ című kísérleti filmje. A Cseh Anna Marie és Derzsi János főszereplésével készült film világpremierje mellett szintén a versenyprogramban szerepel Schwechtje Mihály ‘Aki bújt, aki nem című’ rövidfilmje. Az animációs versenyszekcióba Buda Flóra Anna ‘Entrópia’ és Tóth Luca ‘Lidérc úr’ Berlinalét is megjárt filmjeiket láthatja a közönség Dánia legrégebbi film fesztiválján, amely kifejezetten az underground, provokatív alkotásokra fókuszál. 

Charon

Damokos Attila 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta nagyrészt szerzői videóklipeket, fashion videókat és reklámokat rendez. A vizuális kísérletezés minden munkájának motivációja. 

“Nagyon hálás vagyok, hogy létrejöhetett ez az álom, amit 5 évig dédelgettünk Nagy Marcell barátommal: a film operatőrével, és a többi alkotótársammal, akikkel 3 évig dolgoztunk a produkció megvalósításán. A Charon egy filmnyelvi játszótér, melyben a dramaturgia mozgatója a fényérzékeny felületre beáramló fény mennyiségének folyamatos változása. Ez egy pontos matematikai rendszer amivel nemigen próbálkoztak előttünk, ezért nagyon sokat kellett törnünk a fejünket, és kísérleteznünk. Elképesztően inspiráló volt ez a játék.” – mondta a film rendezője.

Charon forgatás

A Charon egy 6 perces mitológiai thriller szerzői fogalmazásban. Főszereplője egy gyönyörű, hidegvérű nőalak, akit Cseh Anna Marie alakít és egy férfi – Derzsi János – aki vágyik a halálra, de nem elég bátor hogy átlépjen rajta. A film klasszikus 35 mm-es analóg munkafolyamattal készült a  Moviebar Film gyártásában, az MTVA Huszárik Zoltán programjának támogatásával, és a filmszakmai adókedvezmény igénybevételével. Látványtervezője Tasnádi Zsófia, jelmeztervezője Glaser Marcsi, hangmesteri Zándoki Bálint és Pongor András, zeneszerzője Gryllus Ábris, producerei pedig Turán Eszter, Nedeczky Dóra és Trepper Viktória voltak. Az alkotás nem jöhetett volna létre a következő partnerek nélkül: Sparks Camera and Lighting Kft., Magyar FilmLabor, Korda Stúdió, Gaston Stúdió, BK Stúdió, a Kodak és a Prop Club, Székely Dorottya és Mártonffy Zoltán.