Eötvös 100 Emlékversenyek

Az Eötvös Loránd-emlékév keretében az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (együttműködésben a Magyar Geofizikusok Egyesületével és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel) Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyt hirdet meg. A szeptembertől novemberig tartó vetélkedő középiskolásoknak – négyfős csapatoknak – szól, és általános műveltségi jellegű. Az előzetes jelentkezéseket a szervezők június közepéig várják. A végleges jelentkezési határidő szeptember közepe, de érdemes mielőbb benyújtani a jelentkezést az eotvos100.hu weboldalon.  A felhívást az 1. melléklet tartalmazza. Részletes információ és érdeklődés: Molnár László, email: astromol@gmail.com, telefon: 30 912 3767.

Az Eötvös Loránd Országos Természettudományi Verseny döntőjében Celldömölkön, a Ság-hegy melletti Kemenes Vulkán Parkban a versenyző csapatoknak terepi geofizikai kérdésekre is kellett válaszolniuk

Az MTA Dísztermében megtartott április 8-ai Eötvös Loránd-emléknapon Molnár tanár úr egy másik Eötvös 100 vetélkedőről is szólt. Az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói részére 2019 februárjában kiírt Eötvös Loránd Országos Természettudományi Verseny május folyamán lezárult. A döntőről és az eredményről a 2. mellékletben számolunk be.

A 3. melléklet az Eötvös Loránd-emlékév egyéb friss eseményeiről ad áttekintést.

Az Eötvös Loránd-emlékév során – az info@eotvos100.hu-ra levélben küldött kérés alapján egyeztetett időpontokban – szívesen tartunk gimnáziumokban Eötvös Loránd-előadást, és kérésre küldeni fogunk Eötvös Lorándról készített poszteranyagot is.

Sopron – Budapest, 2019. május 29.
Szarka László, az Eötvös 100 koordinációs testület elnöke
info@eotvos100.hu

1. melléklet: Az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny felhívása

Felhívás

Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyen való részvételre

Száz éve, 1919. április 8-án hunyt el Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, államférfi. A százesztendős évfordulóról – az UNESCO-val való együttműködésben – „Eötvös Loránd-emlékév” keretében emlékezünk meg, amelyet a magyar és nemzetközi szakmai közönség gazdag programsorozattal tölt ki (https://eotvos100.hu).

Ebből az alkalomból az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet műveltségi versenyt hirdet középiskolások számára, amelynek célja Eötvös Loránd életének, tudományos munkásságának megismerése, megismertetése, a korszak kulturális környezetébe ágyazva. Így – természettudományi kérdések és feladatok mellett – a résztvevők számíthatnak történelmi és irodalmi kérdésekre is.

A versenyen négyfős csapatok indulhatnak.  A magyarországi és a határon túli középiskolák nappali tagozatra járó tanulóinak jelentkezését várjuk. Egy iskolából több csapat is nevezhet. A verseny nyelve magyar.

A verseny kétfordulós.                                                     

Az első forduló több részből áll. A versenyzőknek on-line feladatokat kell megoldaniuk számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen. A második fordulóba bejutott csapatok tagjai – immár személyesen – egy komplex vetélkedőn vesznek részt.

Nevezési díj nincs.

A verseny első fordulója 2019 szeptemberének harmadik hetében indul.

A második forduló időpontja 2019. november 23., helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia. A vidékről, illetve a határon túlról érkező csapatok (4 fő versenyző és 1 fő kísérő tanár) utazási költségét térítjük.

A győztesek a szervezők és a szponzorok által felajánlott értékes díjakat kapnak.

A versenyhez ajánlott irodalom az eötvös100.hu honlapon található.

Kérjük, hogy a részvételt tervező csapatok előzetes regisztrálással (a regisztráció szintén az eotvos100.hu honlapon történik, ideiglenesen az astromol@gmail.com címen) segítsék a szervezők munkáját!

Az előzetes regisztráció határideje 2019. június 14.

A végleges jelentkezési határidő 2019. szeptember 13.

Várjuk a jelentkezéseket!

2. melléklet: Beszámoló az Eötvös Loránd Országos Természettudományos Verseny döntőjéről

Az Eötvös 100 emlékév egyik jövőalapozó rendezvényének ismertetéséhez csaknem öt évtizeddel ezelőttre kell visszanyúlni. 1971-ben történt, hogy – Eötvös Loránd híres mérésének 80. évfordulója alkalmából – Dala József celldömölki helytörténész kezdeményezésére – a Ság-hegyen emlékoszlopot avattak. Egy évvel később (1972. május 24-én) pedig az egyik helyi általános iskola felvette Eötvös Loránd nevét. (A kezdeményező az akkori iskolaigazgató, Rozmán László volt, aki ma a sárvári tankerületi központ vezetője.) Az általános iskolák 2007. évi egyesülésével az Eötvös Loránd név átmenetileg elveszett, de azt – 2015-től – a helyi műszaki szakiskola (a Szombathelyi Szakképző Centrum Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) viszi tovább. A helyi általános iskola először 1992-ben rendezett Eötvös Loránd-fizikaversenyt, ami rövidesen egész Vas megyére kiterjedt. A Magyar Geofizikusok Egyesülete – Aczél Etelka révén – 1995-ben került közeli kapcsolatba a celldömölkiekkel, és a rendezvényt attól kezdve a geofizikusok is segítették. Az Aczél Etelka, Stomfai Róbert és Újfalussy Antal nevéhez kötődő kapcsolatot ma Pályi András, az MGE Eötvös Loránd Geofizikai Alapítványának elnöke viseli szívén.

Az idei, 27. Eötvös Loránd-emlékverseny a szervezők jóvoltából – a Kemenes Vulkán Park és a Celldömölki Város Általános Iskola együttes kiírásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – országos természettudományi versenyként valósult meg, amelyen 7-8. osztályos tanulók három-három fős csapatai versenyeztek. A Kemenes Vulkán Parkban rendezett 2019. május 11-12-ei celldömölki döntőbe (a 136 indulóból) tizenegy csapat jutott be. A házigazdák (Söptei Eszter, a Kemenes Vulkán Park vezetője és Viola István, a Celldömölki Városi Általános Iskola igazgatója) kiváló körülményeket teremtettek. A döntőt személyes jelenlétével tisztelte meg Hajnal Gabriella, a Klebelsberg központ vezetője (a rendezvény védnöke), továbbá Vas megye képviseletében Majthényi László közgyűlési elnök, a Tankerületi központ nevében Rozmán László, Celldömölk városa nevében pedig Fehér László polgármester és Söptei Józsefné alpolgármester-asszony. A feladatokat összeállítók: Németh István az ELTE rektorhelyettese, Molnár László és Kovács László fizikatanárok, Németh László kémiatanár, valamint a geofizikai terepi bemutatókat tartó geofizikusok voltak.

A verseny végeredménye:

1. Szegedi Fekete István Általános Iskola („Elektromos legyek”: Csala Hanga Bernadett, Kovács Nimród, Sári Balázs, felkészítő tanár: Gauder Graciella)

2. Egri Dobó István Gimnázium („Piaköbön”: Aradi Hanna Adelina, Kis Blanka, Stefán Laura Nikolett, felkészítő tanár: Pecsenye Pál)

3. Celldömölki Városi Általános Iskola („CVÁI”: Kozma Petra, Süle Patrik, Szabó Márton, felkészítő tanár: Pálné Horváth Katalin)

A megszervezéshez és a színvonalas helytálláshoz az Eötvös 100 koordinációs testület nevében szívből gratulálunk!

Az Eötvös Loránd Országos Természettudományi Verseny döntőjében Celldömölkön, a Ság-hegy melletti Kemenes Vulkán Parkban a versenyző csapatoknak terepi geofizikai kérdésekre is kellett válaszolniuk

3. Eötvös Loránd-emlékév: rendezvények országszerte

Az Eötvös Loránd-emlékév májusi eseményeiről szóló összefoglaló elérhető itt: http://eotvos100.info/mediagyujtemeny/other/Eotvos100_2019_0508_21ora.pdf

Forrás: MTA Könyvtár és Információs Központ