„A közösség határoz meg minket” – Megtartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Nemzeti Színház

Több mint száznegyvenezer néző, pozitív nézői és szakmai visszajelzések, fesztiválmeghívások – így foglalható össze a Miskolci Nemzeti Színház 195. évada. A május 31-én megtartott társulati ülésen a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.

© Éder Vera

Az idei évad sikerét a számok is mutatják: május 5-től már 3400 bérletet váltottak (762-vel többet, mint az előző évad azonos időszakában). A 2018-2019-es évadban összesen 557 előadást tartottunk, ebből közel 80 tantermi előadás volt (Pályaválasztás, Klamm háborúja). Ami a nézőszámot illeti, meghaladtuk a tavalyit, hiszen idén közel száznegyvenháromezer nézőnk volt, beavató és tantermi előadásainkkal együtt ez a szám pedig csaknem száznegyvennyolcezer. A társulat tagjai számos szakmai elismerésben részesültek ebben az évben, a színház előadásai pedig minden fontos fesztiválra meghívást kaptak.

Béres Attila igazgató beszédében elmondta, az embereket a közösség határozza meg. – Sokszor azt gondoljuk, a különbözőségeink határoznak meg minket. Van azonban egy hely itt Miskolcon, ahol keddtől szombatig, este hét és tíz óra között összegyűlik sok-sok ember, akik együtt kacagnak, együtt fojtják vissza a lélegzetüket, együtt tapsolnak. Őket nem a különbözőségeik határozzák meg, hanem a közösség – fogalmazott Béres Attila. – A miskolci teátrum a régió kulturális zászlóshajója; több „színházat’ is egyesít a miénk: kínálunk operát, művész előadásokat, balettet, musicalt, operettet. Ez nálunk mind egy színházban egyesül, és ahogy az elmúlt években, úgy ezután is igyekszünk a sokszínűség jegyében működni és minden társadalmi réteget és korosztályt elérni művészeink tiszteletteljes és alázatos munkája révén, melyet ezúton is nagyon köszönök – tette hozzá.

© Éder Vera

Nagy Réka, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális, marketing és kommunikációs főosztályvezetője úgy fogalmazott, az országos díjak és elismerések a színház munkáját minősítik. – A városvezetés részéről az üzenet egyszerű: Miskolc rendkívül büszke a színházára, hiszen a színház elismertsége a város elismertségét is segíti – hangsúlyozta Nagy Réka.

Számos díjat is átadtak az évadzárón. Kalászdi András gondnokságvezető, aki immár 48 éve tagja a teátrumnak, a Miskolci Nemzeti Színház Örökös tagjai lett. Az évad művészeit a színház dolgozói választották ki ebben az évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Harsányi Attila érdemelte ki. A díj mellé a MOL PETROLKÉMIA Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadokban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autó felajánlásában egy MINI Countryman gépjármű, amelyet két hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés.

© Éder Vera

Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. vezérigazgatója és családja évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Idén két színművészt díjaztak, Máhr Ági színművésznőt és Szegedi Dezső színművészt. Az évad legjobb énekkari művésze Osváth Tibor lett, a zenekaré pedig Barba Péter. Az évad legjobb balettművésze idén Dragos Dániel lett. Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Gáspár Tibort választották meg az év színészének, az Ünnep pedig az évad előadása címet érdemelte ki. Az elmúlt évek hagyományát követve a Művészeti Tanács is díjazza a színházi dolgozókat. Ebben az évadban Guzi Emese művészeti titkár vehette át a kitüntetést. A két éve alapított Spiritus-díjat – amelyet a színház vezetősége ítél oda egy kiemelkedő munkát végző munkatársnak – idén Csontos Nándorné könyvelő érdemelte ki.

© Éder Vera

Fesztivál meghívások a 2018/2019 évadban:

Fesztiválon való részvétel:

VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza – Játék a kastélyban

Vidéki Színházak Fesztiválja, Pesti Magyar Színház –„Ahogytetszik”

Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó – Casablanca

Tranzit FESZT, Szatmárnémeti – A mi osztályunk

SŐT7 Fesztivál, Bethlen Téri Színház, Budapest – Fekete zaj

XIII. Deszka Fesztivál, Debrecen – Lear halála

HolnapUtán Fesztivál, Nagyvárad – Eklektikon 2048

Nyári fesztiválmeghívások:

Városmajori Színházi Szemle, Budapest – Édes Anna

XV. Magyar Táncfesztivál, Győri Nemzeti Színház – Julie kisasszony

Városmajor Nyári Fesztivál – Játék a kastélyban

Évfordulók:

25 éve a színházban  Király István – festő

40 éve a színházban  Máhr Ági – színművész                  

Pusztai Rita – nézőtéri felügyelő 

45 évet dolgozott a színházban        Molnár Anna – színművész

Díjak az évadban:

Simon Zoltán színművész Junior Príma Díjat kapott

Béres Attila igazgatóMagyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés

Dragos Dániel „Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat vehette át a Magyar Táncművészeti Szövetségtől