Lehull a lepel: magyar volt az utolsó inka!

A Zemplénben látta meg a napvilágot Antonio, akinek édesanyja az 1698-ban született Berzeviczy Sebestyén lánya volt. Ezeket a tényeket Jon Conrad Cordova svájci műkincsszakértő is megerősítette Az Inkák Aranya kiállítás szervezőinek!

Új megvilágításba került a Király utcai KOMPLEX-ben március óta látható és egyre népszerűbb Az Inkák Aranya kiállítás, miután egy elismert műkincsszakértő minden kétséget kizáróan állítja, hogy magyar vér csörgedezett az utolsó inka ereiben. Jon Conrad Cordova kereste fel a hárommilliárd forintra biztosított, exkluzív kiállítás szervezőit, hogy tájékoztassa őket az inkák magyarokkal való kapcsolatáról. „Fontos szempontnak tartom, hogy a látogatók is tudjanak a megcáfolhatatlan tényről, mi szerint valóban magyar kötődése és felmenői voltak az eddig ismert utolsó inkának” – közölte Az Inkák Aranya kiállítást szervező JVS Group Magyarországgal Jon Conrad Cordova. A szakember elmondta: több tudományos munka is foglalkozott már Antonio Benes-szel, az utolsó inkával, aki a Zemplénben született, édesanyja pedig a Peruból elmenekülni kényszerülő Berzeviczky Sebestyén lánya volt.

A világhírű svájci műkincsszakértő elsőre hihetetlennek tűnő szavait a kiállítás szervezői egy hazai tanulmányban is igazolva látták.

Az egy évtizeddel ezelőtt megjelent „Magyar kivándorlás Latin-Amerikába az első világháború előtt” című doktori disszertáció is tartalmazza a Cordova által elmondottakat. A szerző, Torbágyi Péter tudományos munkájában azt is feltárta, hogy Berzeviczy Sebestyén nem üres kézzel hagyta el a gyarmati Amerikát. A legenda szerint inka kincseket, a család teljes vagyonát hozta magával, majd elrejtette azt Nedec várában, amikor rövid ideig ott vendégeskedett.


Az utolsó inka leszármazottjai 1964-ben bontatták ki a vár egy részét, és az egyik küszöb alatt egy régi dobozkában kiput, azaz ősi inka csomóírást találtak. Mivel azonban ezt az írást a világon senki sem tudja megfejteni, az utolsó inka kincs tartalma örökké a titkok titka marad…

Az Inkák Aranya kiállítás Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben tekinthető meg, egészen július 31-ig.

Forrás: JVS Group