80 éves lett a budapesti Lengyel Intézet

Kétnapos programsorozattal, zenés-táncos mulatsággal, szabadtéri koncertekkel, különleges némafilm vetítéssel, kiállítással, gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal ünnepli fennállásának 80. évfordulóját május 31. és június 1. között a budapesti Lengyel Intézet.

A hosszú múltra visszatekintő intézmény megalakulásának évfordulóján, május 24-én különleges plakátkiállítás nyílik a Lengyel Intézetben, kiváló magyar és lengyel plakátművészek munkáiból, melyek kimondottan az évforduló alkalmából kiírt plakátpályázat apropóján születtek. A meghívásos pályázaton olyan művészek vettek részt, akik korábban már együttműködtek az intézménnyel, vagy  kiállítottak a Lengyel Intézetben.

TĘGIE CHŁOPY © Grzesiek Slider

Az évfordulót május 31-én, pénteken  16:00 órakor a TĘGIE CHŁOPY együttes koncertje nyitja meg a Lengyel Intézet előtti szabadtéri színpadon. Ezt a táncba hívó, sodró, lendületes és erőteljes muzsikát a kielcei autentikus népzene ihlette. 19:00 órakor a SZTYWNY PAL AZJI lép fel, a ’80-as évek kultikus lengyel rockegyüttese, mely 1986-ban robbant be a lengyel zenei életbe, a népszerű Jarocini zenei fesztiválon, amely a független zenei szcéna legfontosabb fórumának számított. A Nasze reggae (A mi reggaenk) című számuk a fesztivál nem hivatalos himnuszává lett. A népszerű zenekar az ezt követő évtizedekben jelen volt Lengyelország legfontosabb zenei színpadain, dalaik tovább élnek több nemzedék emlékezetében. 21:00 órakor szabadtéri filmvetítéssel várják az érdeklődőket. A szerelmi  történetet bemutató TESTKULTUSZ című némafilmben a férfi főszereplőt Várkonyi Mihály (angolul: Victor Varconi) magyar színész, az amerikai némafilmek egyik magyar sztárja alakítja. A filmet Varsóban, Bécsben, Budapesten forgatták, Michał Waszyński rendezte. A filmhez a CZERWIE együttes élőzenei aláfestése teremt különleges hangulatot. A több műfajt ötvöző független zenei formáció a lengyel zenei-filmszínházi szcéna egy rendkívül izgalmas és egyedi színfoltja. A népszerű zenekar számos klasszikus némafilmhez (A kölyök, Metropolis, Nosferatu, Mania) komponált zenét. Korábban kétszer is felléptek Magyarországon; 2018-ban ők nyitották meg a 24. Lengyel Filmtavaszt, valamint a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében is  találkozhattunk velük.


SZTYWNY PAL AZJI

A Lengyel Intézet a budapesti külföldi kulturális intézetek közül az egyik leghosszabb múltra tekint vissza és a világon működő Lengyel Intézetek közül is az egyik legrégebbi. Az intézmény rendkívül gazdag hagyománnyal büszkélkedhet. 1939. május 24-én nyitotta meg kapuit a Lengyel Intézet első székhelyén, a Múzeum körút 11. szám alatt. A második világháború idején fontos szerepet játszott a lengyel menekültkérdésben, a  lengyel tudomány, kultúra és nyelv propagálásával foglalkozott, majd a háború alatt a lengyel menekültek oktatását és művelődését is segítette. A Lengyel Intézet immár 55 éve, hogy beköltözött a  belváros szívében, az Andrássy út és a Nagymező utca kereszteződésében található épületbe. Ezzel új korszak kezdődött az akkoriban Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ néven működő intézmény életében. Az eddigieknél korszerűbb és tágasabb új székhelyén gazdag programkínálattal: szimpóziumokkal, fórumokkal, kiállításokkal, találkozókkal várta látogatóit. A Lengyel Intézet mellett megnyitották a nagyon népszerű, máig emlegetett kultikus lengyel boltot, majd mikor bezárt, ennek helyén jött létre, épp két évtizeddel ezelőtt, a Platán kortárs művészeti galéria, mely ma is az intézet részeként működik, és Budapest képzőművészeti életének egyik fontos színfoltja.

Az idei év, az intézmény életében az „évfordulók éve”, hiszen immár negyedszázados lett a Lengyel Filmtavasz is. Az intézet által évről évre megrendezett ciklikus programon 25. éve mutatják be a szervezők a magyar közönségnek a kortárs lengyel filmtermés legjavát nemcsak Budapesten, de több magyarországi helyszínen (idén Debrecenben és Szegeden). A filmes mustra mára már megtalálta állandó közönségét, és nagy népszerűségnek örvend a filmrajongók és kritikusok körében egyaránt.

PROGRAM

  • 2019. május 31. 16:00-22:00 –  Szabadtéri koncertek és filmvetítés a Lengyel Intézet előtt
  • 16:00 – zenés-táncos ünnepi mulatság a Tęgie Chłopy népzenei együttes és a Polonez néptáncegyüttes közreműködésével, a születésnapi programsorozat hivatalos megnyitója – ünnepi köszöntőbeszédek
  • 19:00 – a Sztywny Pal Azji legendás lengyel rockegyüttes koncertje
  • 21.00 – a Testkultusz című osztrák-lengyel némafilm vetítése a Czerwie együttes élő zenéjével

2019 május 31. 16:00-22:00 – Kísérőrendezvények a Lengyel Intézetben

  • Kiállítás a budapesti Lengyel Intézet 80. évfordulójára készült plakátokból
  • Magdalena Abakanowicz kiállítása a Platán Galériában
  • Szelfizz a Lengyel Intézettel! (Selfie Mirror)
  • Születésnapi lengyel ételkóstoló

2019 június 1. 11:00-15:00 – Családi programok a Lengyel Intézetben

  • Szülinapi játszóház
  • Három karika-háromezer ötlet – animációs workshop kicsiknek és nagyoknak
  • Szülinapi jókívánságok a Lengyel Intézetnek – kreatív kézműves foglalkozás
  • Vigyázz! 80 éves a budapesti Lengyel Intézet! – élő történelemóra lengyel fegyver- és egyenruha-bemutatóval (Wysocki Légió)
  • Születésnapi lengyel ételkóstoló
  • Kiállítás a budapesti Lengyel Intézet 80. évfordulójára készült plakátokból
  • Magdalena Abakanowicz kiállítása a Platán Galériában

http://polinst.hu/node/11993

https://www.facebook.com/lengyel.intezet/events/

Forrás: Lengyel Intézet