Negyedik alkalommal rendeznek komolyzenei koncertet és mesterkurzust Erdélyben Molnár Levente egyesületei

A magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület negyedik alkalommal szervez hangversenyt és klasszikus zenei mesterkurzust Erdély fiatal tehetségeinek. A Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert június 30-án lesz a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, míg az ARTSTART4U Mesterkurzus ezt követően, július 1-től indul, ahol idén már 10 napon át tanulhat a jövő generációja elismert nemzetközi és hazai tanároktól. A programok főtámogatója a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya.

Gálakoncert, 2018 © Művészeti Alap Értetek Egyesület

A június 30-i gálakoncert fellépői között ebben az évben is Erdély és Székelyföld komolyzenei tehetségei kapják a főszerepet, a csíkszeredai résztvevőkön kívül érkeznek majd fiatal zenészek például Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről is. Mellettük színpadra lépnek magyarországi művészek is, mint a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Bojtos Luca, vagy a Maestro Massimo Morellinél, jelenleg pedig az amerikai származású Berle Sanford Rosenbergnél tanuló tenor, Kovács Gábor. A hangverseny közreműködőit a Csíki Kamarazenekar kíséri, az együttest szintén hagyományosan Bolyky Zoltán vezényli, mellette pedig idén, a csíkszeredai közönségnek Szüts Apor, a Virtuózok felfedezettje, karmesterként is bemutatkozik. Az est házigazdája Molnár Levente, Liszt-díjas operaénekes, az egyesületek elnöke.

Molnár Levente a május 23-i, csíkszeredai sajtótájékoztatón elmondta: „Küldetésként tekintünk arra, hogy a fiatal klasszikus zenei tehetségeket – ezen belül is kiemelten szülőföldem, Erdély és Székelyföld reménységeit – támogassuk. Nagy boldogság számomra, hogy negyedik éve tudjuk megrendezni ezeket az eseményeket. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogat minket, különösen a Bethlen Gábor Alapnak, de mellettük a csíkszeredai önkormányzatnak, az RMDSZ-nek és a helyi vállalkozóknak is, nélkülük nem lenne elegendő forrásunk céljaink megvalósításához.”

Mesterkurzus, 2018 © Művészeti Alap Értetek Egyesület

A kétrészes koncert műsora a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence zeneszerzőinek állít emléket, de Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett, felcsendülnek részletek néhány „klasszikus zenei slágerből” is, mint a „Parigi, o Cara” Verdi Traviatájából vagy Saint-Saëns Az állatok farsangja művének egyes tételei. A hangverseny befogadói mindezek mellett egy ősbemutató tanúi is lehetnek, a zeneszerzőként is egyre ismertebb Szüts Apor Quelque chose á la „grotesque” zongorára és kamarazenekarra írt műve először lesz hallható a nagyközönség számára.

„A gálakoncerten való fellépés hiánypótló a fiatalok számára, sokuk évek óta folytatja a tanulmányait, és sosem volt lehetőségük zenekarral, professzionális körülmények között közönség elé lépni. A hangversenyt követő mesterkurzus is pont ilyen nem mindennapi lehetőség – főleg Erdélyben –, amit 2016-os indulás óta, az érdeklődésnek és a támogatásoknak köszönhetően, háromnaposról immár tíznaposra sikerült bővíteni. Külön köszönettel tartozunk Molnár Csaba úrnak, Levente édesapjának az áldozatos munkájáért, amelyet a szervezés során nyújt.” – nyilatkozta Bocskor-Salló Lóránt, a Művészeti Alap Értetek Egyesület titkára, s egyben a koncert színpadi rendezője.

Az ARTSTART4U mesterkurzust 2019-ben teljeskörűen Csíkszeredában hívják életre a szervezők, ezúttal is elismert nemzetközi és magyarországi mestertanárok közreműködésével, többek között Berle Sanford Rosenberg, Molnár Levente, Megyimóreczné Schmidt Ildikó és Lakatos György is tart majd órákat. A kurzuson az eddigieknél hosszabb időtartamban – 10 napon át – vehetnek részt térítésmentesen a diákok.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: „A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a külhoni magyar oktatás támogatására, a 2010 óta eltelt időszakban az erre a területre jutó források megsokszorozódtak, számos program és nagyberuházás valósult meg, köztük több tehetséggondozó, a művészeti nevelést célzó program és támogatás. Kiemelkedik közülük a Művészeti Alap Értetek Egyesület által szervezett mesterkurzus és gálakoncert, amely egyedülálló lehetőség a Székelyföldön komolyzenei tanulmányokat végző diákok számára. A Csíkszeredai Főkonzulátus fontosnak tartja ezeket a programokat, és partnerként örömmel vesz részt lebonyolításukban.”

 A szintén tradicionális, a közönség számára nyitott kurzuszáró-hangversenyen – melynek időpontja július 10. – kizárólag erre az alkalomra összeállított kamaraformációkat láthat majd a közönség, és a mesterkurzus tanárai is színpadra lépnek tanítványaikkal együtt.

Forrás: Művészeti Alap Értetek Egyesület