Erődbéli kalandokkal és a római kor titkaival érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Komáromba

Igmándi erőd

Hogyan harcoltak a gladiátorok? Milyen titkokat rejt az Igmándi erőd? Vajon milyen tévhitek élnek bennünk a mai napon is a római korral kapcsolatban? Mindenre fény derül a Mozaik Múzeumtúra Roadshow következő állomásán, május 24-én Komáromban!

Széles múzeumpedagógiai kínálattal érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Komáromba! Az országjáró programsorozat itteni állomásán – ahogyan ez előtt több városban – ismét bemutatkozik egy határon túli vendégmúzeum, mely nem lesz más, mint az észak-komáromi, Szlovákiai oldalról érkező Duna Menti Múzeum! Az intézmény az Arany17 Rendezvényközpontban tart foglalkozást „Láss-alkoss-gyarapíts: a Duna mente növény- és állatvilága az őskortól napjainkig” címmel, ahol a szóban forgó élővilágot gipsz, agyag, papír, és filc segítségével fedezhetik fel a gyerekek. A helyszínen emellett különböző, a római korral kapcsolatos múzeumpedagógiai elfoglaltságok közül választhatnak az itteni diákok: Andromeda és Pegaszosz címmel a Bábuci Bábszínház tart árnyjáték előadást, amelyet a Komáromi Klapka György Múzeum római kori mennyezetfestménye ihletett, emellett pedig festhetnek római isteneket, ékszereket készíthetnek, vagy akár római pénzfestésen is részt vehetnek a kisebbek. A nagyobbak számára a szóban forgó korszakról villámleckékkel készülnek a Klapka György Múzeum dolgozói, melyekből kiderül, hogy mely elképzeléseink tévesek a római kori mindennapi életről és a hadseregről. A fejünkben ugyanis gyakran a látványos filmekből származó képek vannak, azonban a modern kori kutatások kimutatták, hogy számos elképzelésünk idejétmúlt.

Délután az Igmándi erődben folytatódnak a múzeumi kalandok: többek között fény derül arra is, hogyan is harcoltak a gladiátorok a Familia Gladiatoria bemutatóján, mely 14:30 és 16:30-as kezdéssel várja az érdeklődőket. A küzdelmek előadása közben előkerülnek a harcosokkal kapcsolatos erkölcsi konfliktusok és ma is érvényes megoldásaik is, így nem csak látványos, de tanulságos programban lehet része az ide látogatóknak. Délután kettőtől óránként rendkívüli idegenvezetések is indulnak az erődben és a római kőtárban egészen este hat óráig, ahol a Klapka György Múzeum munkatársai kalauzolják a különleges helyszínen a kalandos kedvűeket. Akik pedig még több izgalomra vágynak, kipróbálhatják az itt kialakított szabadulószobát, ahol a feladat nem kevesebb, mint kijutni az ezredparancsnok irodájából! A programra egész nap várják a rejtvények szerelmeseit. A kisebbek számára pedig szintén a római korral kapcsolatos foglalkozásokkal kedveskednek a szervezők: itt is lesz festés, ékszerkészítés és még sok-sok remek játék. Tartsatok velünk Ti is és fedezzétek fel a római kor és az Igmándi erőt titkait!

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow komáromi állomásának Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/626032204579141/

Bővebben a Mozaik Múzeumtúráról:

http://www.mozaikmuzeumtura.hu/

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon:

https://www.instagram.com/mozaikmuzeumtura/

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

,