Erik Kessels több élete – 2019.05.22. – 2019.08.18.

A holland gyűjtő, művész, formatervező Erik Kessels kiállítása a Mai Manó Házban kerül bemutatásra Erik Kessels több élete címmel. Kessels az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb képviselőjévé nőtte ki magát, a Time Magazine vizuális varázslóként hivatkozott rá. A kiállítás tizenhét projekten, többszáz képen és monumentális installációkon keresztül vezet végig Kessels fotográfiai életművén. Egyedi világába enged bepillantást az alkotó a tárlaton, továbbá Kessels három új művének ősbemutatójára is sor kerül a Mai Manó Házban. A kiállításon látható a művész egy új videómunkája, továbbá a nagyközönség megismerheti két új photobook-ját: a kifejezetten Budapesthez kötődő Budapest Beauties-t, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványát az In almost every picture című sorozatban.

© Erik Kessels

Új fényképek készítése helyett legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra Erik Kessels, saját mozaikjainak alkotóelemeiként alkalmazva őket. Kessels kamera, sőt, objektív nélküli fotós: alkotói gyakorlatában a fotográfia ready-made elem, amelyet a művész helyez új kontextusba. Így hasznosul újra az eleve rendelkezésre álló képanyag a gyűjtő által, a mai instant fotókkal teli világban.

© Erik Kessels

Az Erik Kessels több élete című tárlat sorozatokon, installációkon, magazinokon és photobook-okon keresztül mutatja be a holland művész teljes fotográfiai életművét. A munkáiban található fotók a legkülönfélébb archívumokból származnak: a tudományos, nyilvános- és magángyűjteményektől, a családi albumokon át az online fotókig. A koncepció a modern múzeum elődjeként is emlegetett Wunderkammer, azaz a „csodák kamrája” elvén alapul. Az alkotó művel való viszonya nem szokványos, a képeket nem ő alkotja, az újrarendezés és felhasználás útján válik alkotójukká. Kessels nagy hangsúlyt fektet a narratívára, a művek történetének elbeszélésére, az életből merített – akár valós, akár fiktív – történeteket tár fel, amelyek gyakran abszurdok, provokatívak és humorosak, és távol állnak a megszokott konvencióktól.

© Erik Kessels

Az Erik Kessels több élete tehát nem más, mint egy gazdag gyűjtemény, ahol a fotográfia és a design tökéletes szimbiózisban találnak egymásra: photobook-ok, sorozatok, lightbox-ok, installációk és videómunkák; ez a kiállítás egyszerre képezi minden lehetséges fotókiállítás szintézisét és egyben dekonstrukcióját. Kessels egyedi látásmódjának és alkotói folyamatának fontos eleme a hiba. A hiba itt nem gondosan elkerülendő malőr, hanem érdekes és jelentéssel teli alkotóelem, általa válik egy fénykép különlegessé, telik meg élettel.

© Erik Kessels

A Mai Manó-beli tárlaton látható először Kessels három új műve: egy új videómunka és két új photobook kerül prezentálásra: a kifejezetten Budapesthez kötődő Budapest Beauties, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványa, az In Almost Every Picture című sorozatban.

© Erik Kessels

Előadás:

Erik Kessels május 22-én, 18 órakor tart előadást a Mai Manó Házban.

További információ:

www. maimano.hu

www.facebook.com/maimanohaz

Forrás: Mai Manó Ház

,