Legendák Színháza: futballszeánsz Lukács Sándorral

Legendák Színháza: futballszeánsz Lukács Szombaton, május 25-én, 19 órakor a Fővárosi Önkormányzat és az Újnyugat Irodalmi Kör jóvoltából, a futball inspirálta verseket és prózai műveket hallhat a közönség a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban (Ménesi út 65.) a Kossuth-díjas, közismerten Real-szimpatizáns színművész, Lukács Sándor előadásában. Az előadás rendezője: Szabó Zoltán Attila író, a Legendák Színháza művészeti vezetője.


Csillag Péter Lukács Sándor Horváth Gábor Miklós és Szabó Zoltán Attila © Molnár József

Gazdag program, különleges felolvasószínházi élmény vár azokra, akik szombat este ellátogatnak a 125 éve született, szürrealista alkotásairól, szárnyas oltárképeiről és újságillusztrációiról is méltán híres festőlegenda egykori otthonába, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumba (Ménesi út 65). Ebben az impozáns, békebeli, gellérthegyi környezetben az Újnyugat Irodalmi Kör nagysikerű előadásai – stílszerűen – „Legendák Színháza” címmel évek óta rendszeresen láthatóak.

Lukács Sándor, a Vígszínház Kossuth-díjas színművésze két éve szerepelt már a múzeumban, akkor saját verseivel. Most mint futballrajongó tér vissza, aki a sportág misztériumát, kivételes hatását mutatja meg, nagyrészt kevéssé ismert, ám igazi kuriózumnak tekinthető versek, prózarészletek segítségével. Az ingyenes irodalmi esten, amelyet újszilvási pálinkakóstoló zár, olyan klasszikus szerzők alkotásai „beszélnek” a sport ösztönző- és közösségépítő erejéről, a labdarúgás titkáról, mint Jékely Zoltán, Mándy Iván, József Attila, Romhányi József vagy Lázár Ervin.

Nem marad el a kortárs-blokk sem, amelyben a tabáni gombfociderbikről, s a felnőtté lett egykori kisiskolások a focijátéknak köszönhető meg nem fakuló emlékeiről, élményeiről is szó esik. Megismerheti a publikum a tavaly a Nyugat Plusz folyóiratban megjelent, a korábbi újpesti- és nyíregyházi kedvencnek, Lázár Bencének emléket állító Molnár József-verset is.

A színházi élményt egy kerekasztal-beszélgetés követi, amit Horváth Gábor Miklós, költő vezet. A társalgásban újra főszerepet kap Lukács Sándor, aki a Real Madrid iránti rajongásáról és miskolci gyermekéveiről szintúgy beszámol. Az est házigazdája a festőművész unokája, Csillag Péter lesz, aki hajdan az NB1-ben is játszott. gm                 

Forrás: Legendák Színház